RIO 2016

Potovali so stisnjeni, razleteli se bodo v Riu

Objavljeno 04. avgust 2016 12.12 | Posodobljeno 04. avgust 2016 12.12 | Piše: M. U.

Rokometna reprezentanca se je do Brazilije na letalu mučno stiskala v ekonomskem razredu.

Uroš Zorman in Vid Kavtičnik sta se do Brazilije stiskala na letalskih sedežih. Foto: twitter.

Nič čudnega, da gre z letošnjimi olimpijskimi igrami vse narobe, ko pa je Mednarodni olimpijski komite določil, da bodo v povsem skorumpirani in razpadajoči državi, kot je Brazilija. Južnoameriške politične in delovne navade so globoko zakoreninjene, lažno pa se od 31. OI pričakujeta športni blišč in slava. Slovenski športniki so v olimpijski vasi vse množičnejši. Če tuje reprezentance bentijo nad razmerami za življenje v Riu de Janeiru, nujna infrastruktura je namreč kaotično delujoča, je slovenska rokometna reprezentanca srečno prispela v olimpijsko vas, sledili so jim plavalci in judoistična ekipa, dolgo potovanje z letalom iz Benetk prek Lizbone ter stiskanje na sedežih pa sta pri izbrancih selektorja Veselina Vujovića terjali svoj davek.

Ker je bilo predvsem na družbenih omrežjih kar veliko negativnih odzivov v povezavi z napornim potovanjem slovenske rokometne reprezentance, je predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec moral dodati nekaj svojih opažanj. »Vsi letimo ekonomsko, zelo ekonomsko. Tudi jaz sem v Rio letel v najcenejšem razredu, to je zanesljivo naša športna stvarnost, več si ne moremo privoščiti. Če bi pri razredih, v katerih potujejo naši športniki, delali kakršne koli razlike, bi dvignil popoln halo in potem bi najprej morali zamenjati mene. Za vse velja enaka sreča oziroma nesreča. So pa naši športniki tudi sicer navajeni skromnih razmer, zato dvomim, da koga resnično moti, na kakšnih sedežih leti na olimpijske igre,« je menil vrhovni mož OKS.

Trije veterani

V slovenski rokometni vrsti z izjemo Vida Kavtičnika, Uroša Zormana in selektorja Veselina Vujovića drugi še niso okusili olimpijskega blišča in bede. Igralci so se po prihodu po naporni poti nastanili po sobah, nato pa, prišli so namreč v jutranjih urah, odšli na zajtrk. Strokovno vodstvo je določilo delovni urnik, na vrsti je bil regeneracijski trening. Slovenski olimpijski plavalci so v Rio prišli iz aklimatizacijskega tabora v São Paulu. V preteklih dneh so se privajali na brazilske podnebne razmere, po rokometnem in plavalnem delu pa so iz Slovenije v največjo južnoameriško državo pripotovali še judoista Rok Drakšič in Adrian Gomboc, vodja judo ekipe Franc Očko in trenerka Urška Žolnir.

Judoistični del Slovencev bo verjetno tudi tokrat opravil svoje, rokometaši pa so na olimpijske igre v Brazilijo prišli zelo ambiciozni. Po napovedih bi se morali v skupini B olimpijskega turnirja v družbi Nemčije, Poljske, Švedske, Brazilije in Egipta prebiti na eno od prvih štirih mest, ki prinašajo četrtfinale, nato pa bi se križali s kvartetom najboljših iz skupine A. Tam igrajo tudi velesile Francija, Hrvaška in Danska. Olimpijska pot do slave je torej zelo zapletena, fantje Veselina Vujovića, s svojimi napakami in prednostmi, pa bodo morali pokazati, iz kakšnega testa so. Slovenski rokometaši se bodo zanašali na trdno obrambo, na hitro in razgibano igro v napadu, tam posamezniki z individualnimi potezami znajo narediti razliko. Toda pomanjkanje udarnega strelca od daleč na levi strani in tudi na desni, Jure Dolenec bolj stavi na prodore, od daleč pa zna zadeti denimo Vid Kavtičnik, bo v tekmah zelo pomembna prvina, kam se bo nagnila rezultatska tehtnica.

 

Deli s prijatelji