FORMULA 1

Žvižgajte komisarjem, ne Lewisu!

Sebastian Vettel zaradi sporne kazni ob zmago v Montrealu. To ni več šport, v katerega se je zaljubil, se je jezil Nemec.
Fotografija: Sebastian Vettel po dirki v Montrealu ni skrival slabe volje. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sebastian Vettel po dirki v Montrealu ni skrival slabe volje. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Čeprav je Sebastian Vettel s svojim ferrarijem SF90 prvi prevozil ciljno črto na veliki nagradi Kanade v formuli 1, ni slavil zmage. Odvzeli so mu jo zaradi napake, ki se mu je prikradla v 48. krogu, ko je zdrsnil s proge in se nanjo spet vrnil tik pred Mercedesovega zvezdnika Lewisa Hamiltona. Komisarji Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) so namreč 31-letnega Nemca kaznovali s petsekundnim pribitkom zaradi nevarne vožnje, tako da je na koncu z zaostankom 3,658 sekunde pristal na drugem mestu za 34-letnim Angležem.
Sebastian Vettel po dirki v Montrealu ni skrival slabe volje. FOTO: Reuters
Sebastian Vettel po dirki v Montrealu ni skrival slabe volje. FOTO: Reuters

Vettel, ki se je že med dirko razburjal zaradi kazni, se nikakor ni mogel sprijazniti z odločitvijo pristojnih. Potem ko svojega poskočnega vranca ni pripeljal na predviden prostor za najboljše tri bolide, je brez besed in (obvezne) prve izjave po preizkušnji jezno odvihral naravnost do komisarjev FIA. Ali je zlil nanje svoj gnev, televizijske kamere niso pokazale, so pa ujele njegovo vrnitev pod zmagovalni oder, pod katerim je v navdušenje Ferrarijevih mehanikov in navijačev tablo s št. 1 premaknil na mesto, na katerem bi moral stati njegov dirkalnik, št. 2 pa postavil pred Hamiltonovega mercedesa W10 EQ power+.

Nato se je odpravil na slovesno razglasitev, po kateri je izjavil: »Zares sem užival v dirki in čudoviti publiki. Lewis je bil malce hitrejši, a sem ga zadržal za seboj. Dovolj sem povedal, za mnenje povprašajte še druge!«
 

Ferrari se je pritožil


Ko so začeli nato gledalci, ki so do zadnjega kotička napolnili tribune (v treh dneh so prireditelji našteli 307.000 gledalcev), žvižgati Hamiltonu, je nemški as še enkrat vzel mikrofon in žvižgačem sporočil, naj se ne jezijo na Hamiltona, temveč na tiste, ki so sprejeli čudno odločitev o kazni, zoper katero so, mimogrede, odgovorni pri Ferrariju že vložili pritožbo. Kaj si Sebastian misli o njej, je zatem večkrat ponovil v mešani coni in na novinarski konferenci.

»Smešno! Naša ekipa bi si zaslužila zmago, na neki način se tudi počutim kot zmagovalec. In ni jih veliko, ki temu nasprotujejo,« je poudaril Vettel in pristavil, da se je vso dirko boril z zadnjim delom svojega ferrarija. »V 48. krogu sem ga za hip izgubil, zaradi česar nisem zvozil ovinka. Vožnjo sem nadaljeval po travi, na kateri ni oprijema, to bi moralo biti pač vsakomur jasno. Zato sem bil vesel, da nisem končal v ogradi. Ne razumem, zakaj so me kaznovali, navsezadnje ne bi mogel ničesar storiti drugače. To ni več šport, v katerega sem se zaljubil,« je bentil štirikratni svetovni prvak, s katerim so se strinjali mnogi zdajšnji in nekdanji dirkači.


»Dva šampiona sta dirkala briljantno, razpletlo pa se je z napačnim rezultatom. Sramotno!« je zmajeval z glavo Nigel Mansell. Kazni se je čudil tudi Mario Andretti: »Kar se je zgodilo v Montrealu, je nesprejemljivo!« Ostro puščico je proti formuli 1 uperil tudi nekdanji motociklistični zvezdnik Casey Stoner: »To je najhujša odločitev, ki ste jo kdaj sprejeli!«

Hamilton, ki se je sicer prek radijske zveze prvi pritožil zoper Nemčevo vožnjo, je povabil Vettla na zmagovalno stopnico. »Na takšen način res nočem zmagati, zato imam zdaj čuden občutek. Nobena skrivnost ni, da je na tej stezi težko prehitevati. Bil sem občutno hitrejši od Sebastiana, pritiskal sem nanj in ga prisilil v napako. Ko je zapeljal s proge, sem si rekel: 'Imam ga!' A nato se je znašel tik pred menoj, mi zaprl vrata in me porinil ob zid. Če ne bi zaviral, bi trčila,« se je angleški zvezdnik po 78. zmagi (sedmi v Montrealu) skliceval na pravilnik, po katerem mora dirkač, ki zapusti progo, ob vrnitvi nanjo pustiti tekmecem dovolj prostora (za širino dirkalnika). Naslednja preizkušnja bo 23. junija v Le Castelletu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije