Zvezdnik, ki se ne vede zvezdniško

Stefan Kraft drugič skupni zmagovalec svetovnega pokala v smučarskih skokih. Planice brez gledalcev si avstrijski as preprosto ne zna predstavljati.
Fotografija: Stefan Kraft bo danes v Salzburgu uradno prejel veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu 2019/20. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Stefan Kraft bo danes v Salzburgu uradno prejel veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu 2019/20. FOTO: Marko Feist

Nemški smučarski skakalec Karl Geiger se v nasprotju z nekaterimi drugimi (zimskimi) športniki ni prav nič pritoževal nad tem, da je zaradi odpovedi zadnjih preizkušenj ostal brez možnosti za osvojitev (velikega) kristalnega globusa. Zavedal se je pač, da bi na preostalih dveh posamičnih tekmah v Trondheimu in Vikersundu kot skupno drugouvrščeni zelo težko nadomestil zaostanek (140 točk) za vodilnim Avstrijcem Stefanom Kraftom, ki se je tako zasluženo veselil svoje druge skupne zmage v svetovnem pokalu po zimi 2016/17.

Krafti, kakor ga ljubkovalno kličejo v domovini, je bil – ko potegnemo črto – skozi sezono najbolj stanoviten, kar potrjujejo tudi njegove uvrstitve. Nanizal je kar petnajst uvrstitev med najboljšo trojico, od teh pet na najvišjo stopnico – največ med vsemi! Za nameček je še eno vrhunsko zimo kronal z drugim malim kristalnim globusom za najboljšega letalca na smučeh po letu 2017. V tem seštevku se mu je sicer najbolj približal slovenski as Timi Zajc.

»Za menoj je res izvrstna sezona, čudno jo je le končati na takšen način. Seveda bi bilo lepše, če bi globusa prejel na slovesni razglasitvi v Vikersundu, vsekakor bi bilo v tem primeru vse skupaj bistveno bolj čustveno,« je 26-letni Avstrijec obžaloval odpoved tekme v Trondheimu in finala svetovnega pokala na norveški pošasti, kakor pravijo največji letalnici na svetu. Novico, da se je tekmovalna zima zaradi pandemije novega koronavirusa predčasno končala, je izvedel v hotelski sobi.
»Ravno sem se pripravljal za odhod proti skakalnici, ko so začeli hoditi k meni v sobo, da bi mi čestitali,« je v pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo (APA) zaupal Kraft in ponovil, da bi seveda raje videl, če bi končno zmago potrdil na tekmi. V isti sapi je poudaril, da mu ni bilo nič podarjeno in da njegovo skupno zmagoslavje nikakor ni bilo naključno.


»Pot h globusu sem začel tlakovati že novembra, poleg tega si 140 točk prednosti do Vikersunda ne bi več pustil vzeti,« je pribil, razočaran, da so zaradi razmer, ki vladajo (v) svetu, odpovedali svetovno prvenstvo v smučarskih poletih v Planici, na katerem bi bil vsekakor med glavnimi kandidati za osvojitev zlate kolajne. A se je hitro sprijaznil z odločitvijo odgovornih.
 

Na smučarske ture s pšeničnim pivom


»Če sem iskren, si Planice brez gledalcev preprosto ne znam predstavljati. Če poznaš običajno planiško vzdušje, se boriš za kolajne in povrhu še za svetovni rekord, spodaj pa ni žive duše, potem že raje vidim, da so preložili tekmovanje v naslednjo sezono,« je poudaril zvezdnik iz Schwarzacha v Pongauu na Solnograškem, ki se sicer ne vede prav nič zvezdniško. Na vprašanje, kako je dojemal širjenje koronavirusa, je zapriseženi navijač nogometašev Bayerna razkril, da se je nad tem prvič resneje zamislil v Oslu, kjer so kvalifikacije in tekmo prvič izpeljali brez občinstva.

»Bilo je res nenavadno, ko na Holmenkollnu, kjer se zbere tudi do 25.000 ljubiteljev smučarskih skokov, na tribunah ni bilo prav nikogar. Do takrat si s tem, če sem odkrit, nisem pretirano belil glave, kajti bil sem tako globoko v svojem predoru. Zaradi bitke za globus sem namreč v zadnjih tednih deloval kot robot,« je razkril Kraft in zaupal, da ga je dvoboj s Karlijem (Geigerjem) psihično in telesno dodobra izčrpal. »V Lillehammerju se je že videlo, da nisva bila več tako sveža in sproščena kot prej, zračna bitka je pač terjala svoj davek od naju,« je pojasnil avstrijski as, ki mu ciljev zlepa ne bo zmanjkalo. »Prihodnje leto imamo nordijsko SP, čez dve leti olimpijske igre ... Vsekakor imam še velike načrte.«

Zdaj si bo privoščil daljši oddih, zaradi pandemije ga bo najverjetneje preživel kar doma. »S prijatelji smo se že spraševali, ali je sploh mogoče še kam leteti. Verjetno ne, zato bomo očitno dneve preživljali na smučarskih turah s kakšnim pšeničnim pivom v nahrbtniku, večere pa z družabnimi igrami. Kakor koli že, pred mano je sproščen mesec, verjetno tudi z manj medijskih obveznosti, kot bi jih imel sicer. Glede na to, da imam raje, če imam malce več miru, bom to sprejel rade volje,« je sklenil Kraft. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije