PEKING 2022

Znano, kdo bo na odprtju ZOI v Pekingu nosil slovensko zastavo

Vodstvo olimpijske reprezentance Slovenije se je kakor lani na odprtju poletnih iger odločilo, da bosta nosilca dva.
Fotografija: FOTO: Damir Šagolj, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Damir Šagolj, Reuters

Alpska smučarka Ilka Štuhec in deskar na snegu Žan Košir bosta nosilca slovenske zastave na odprtju zimskih olimpijskih iger (ZOI) 4. februarja na stadionu Ptičje gnezdo v Pekingu. Tudi lani v Tokiu sta bila dva: kajakašica na divjih vodah Eva Terčelj in igralec namiznega tenisa Bojan Tokić.

»Zelo sem počaščena in vesela, da imam to čast. Verjamem, da bo res nekaj edinstvenega, zato že komaj čakam,« je ob novici dejala Štuhčeva, ki je nastopila na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014, pred štirimi leti pa je igre v Pjongčangu izpustila zaradi poškodbe.

Kdo vse je nosil zastavo

Na zimskih olimpijskih igrah leta 1992 v Albertvillu, prvih po osamosvojitvi Slovenije, je bil prvi slovenski zastavonoša smučarski skakalec Franci Petek, leta 1994 v Lillehammerju je slovensko zastavo na odprtju iger nosil alpski smučar Jure Košir, leta 1998 v Naganu pa smučarski skakalec Primož Peterka. Leta 2002 v Salt Lake Cityju je ta čast pripadla deskarju na snegu Dejanu Koširju. Leta 2006 v Torinu je zastavo nosila biatlonka Tadeja Brankovič. Leta 2008, ko je Peking gostil poletne olimpijske igre, je zastavo nosila judoistka Urška Žolnir, leta 2010 v Vancouvru alpska smučarka Tina Maze, leta 2014 v Sočiju hokejist Tomaž Razingar, pred štirimi leti pa smučarska tekačica Vesna Fabjan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije