ŠPORTNIK LETA

Znani šprotniki leta: rojstvo sina najlepši trenutek leta za Primoža

Najboljši slovenski športniki Garnbretova, Roglič in odbojkarji. Vsi so v letu 2019 blesteli z dosežki na velikih tekmovanjih.
Fotografija: Primož Roglič je za letošnje kolesarske podvige prejel priznanje za najboljšega slovenskega športnika. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Primož Roglič je za letošnje kolesarske podvige prejel priznanje za najboljšega slovenskega športnika. FOTO: Blaž Samec

Društvo športnih novinarjev Slovenije je na prireditvi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma za najboljše slovenske športnike v iztekajočem se letu razglasilo Primoža Rogliča, Janjo Garnbret in odbojkarsko reprezentanco. Roglič in z njim še številni drugi člani izjemnega novega rodu slovenskih kolesarjev so vrtenje pedal pri nas povzdignili na povsem novo raven.

Zasavec se je na športni Triglav povzpel s kar 13 zmagami v sezoni, ki jo je kot prvi Slovenec v zgodovini končal kot številka ena na svetovni jakostni lestvici. To je bil le eden od številnih mejnikov, ki jih je premaknil letos. Za prvo letošnjo slovensko kolesarsko vstajo je poskrbel maja na Giru. Na tisoče rojakov je ob italijanskih cestah spremljalo njegov boj za rožnato majico, ki jo je ob dveh etapnih zmagah nosil pet dni, naposled pa jo je izgubil zaradi zdravstvenih težav, ki so se ga lotile v zadnjem tednu dirke.

Kljub temu je končal na 3. mestu in postal prvi Slovenec z uvrstitvijo na zmagovalni oder tritedenske dirke. Največje zadoščenje je sledilo, ko se je poletje prevešalo v jesen. Na dirki po Španiji je potrdil tisto, česar so se njegovi tekmeci najbolj bali. Če je zdrav in dobro pripravljen, lahko brez težav zmaga tudi na grand touru. Tako se je nedelja, 15. septembra 2019, v zgodovino slovenskega kolesarstva in športa zapisala kot dan, ko je Slovenec osvojil Vuelto. »Najlepši trenutek leta je bil zame rojstvo sina Leva, ne vem, kdaj bom spet doživel kaj takšnega. Kolesarskih zmag bo, vsaj upam, še nekaj,« optimistično zre v prihodnost 30-letni Kisovčan.

Ni kar ena panoga

Zdelo se je, da višje, kot je šlo v letu 2018, ne gre, a v letošnji sezoni je superiorna Janja Garnbret pokazala, da zmore še veliko več. Z rezultati, ki se jim je čudila celo sama, je navdušila športnoplezalni svet. Med vsemi uspehi sta izstopala dva zgodovinska mejnika: zmage na vseh šestih tekmah za svetovni pokal v balvanskem plezanju in naslovi svetovne prvakinje v treh disciplinah: na balvanih, v težavnosti in kombinaciji. V prihodnji sezoni jo čaka največji karierni izziv: napad na olimpijsko zlato. »Veliko mi pomeni, da je športno plezanje vidno, da ni kar ena panoga, ampak je cenjeno. In da so cenjeni moji rezultati. V čast mi je, da mi nagrada pripada drugič zapored,« je povedala 20-letna Garnbretova, ki je ubranila naziv športnice leta.

Da je slovenska odbojkarska reprezentanca po drugi osvojitvi naslova evropskega podprvaka po letu 2015 spet postala športna ekipa leta v Sloveniji, seveda ni presenečenje. Reprezentanti so na evropskem prvenstvu v Ljubljani resnično pokazali atomsko odbojko, njihov doping pa je bilo neverjetno občinstvo. To jih je nosilo do žlahtnih višin, kako evforično so Giulianijevi fantje v izločilnih bojih potolkli Bolgarijo, Rusijo in Poljsko, je bila zgodba za starogrške epe ter za čaščenje veličine in nesmrtnosti odbojkarskih bogov. V finalu v Parizu pa je bila Srbija po zasuku pač boljša v boju za zlato. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije