Zmeraj stopijo pod isto prho

Teniški asi imajo prav posebne rituale, preden se odpravijo na igrišče. Rafael Nadal se umije z ledeno mrzlo vodo, Novak Đoković meditira.
Fotografija: Alexander Zverev verjame, da mu srečo prinašajo njegovi psi. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Alexander Zverev verjame, da mu srečo prinašajo njegovi psi. FOTO: Instagram

Športniki imajo različne načine priprave za nastop. Nekateri si jih oblikujejo že v otroštvu in se jih držijo vso kariero, drugi se določenih ritualov – največkrat seveda po kakšni dobri izkušnji – domislijo pozneje.
Novinarji švicarskega časnika Blick so izbrskali, kaj vse naredijo teniški asi, preden stopijo na igrišče. Kot so zapisali, Rafael Nadal ni le kralj peska, temveč tudi ritualov. V areno vedno vstopi z loparjem v eni roki, nakar stekleničke z napitki postavi ob sedež, pri čemer so vse etikete obrnjene v isto smer. Nekaterim je tudi padlo v oči, da med dvobojem z igrišča najprej stopi z desno nogo.

Manj znano je, kaj 33-letni Majorčan, ki se lahko pohvali z 19 lovorikami na turnirjih za veliki slam, počne v slačilnici. Zdaj je prišlo na dan: 45 minut pred dvobojem se oprha z ledeno mrzlo vodo, zatem se obleče, pri čemer si nogavice potegne na isto višino. A tudi drugi teniški zvezdniki imajo svoje muhe, kakor so razkrili za televizijo Moškega teniškega združenja (ATP).

Novak Đoković je zaupal, da rad meditira, preden se začne zares. »Imam posebne dihalne vaje, pri tem pa sem rad sam,« je povedal 33-letni Srb, ki se je – mimogrede – vnovič izkazal s svojo dobrodelnostjo. Potem ko je pred časom pomagal svoji domovini z nakupom medicinske opreme in respiratorjev v vrednosti milijon evrov, je enak znesek nakazal bolnišnici v Bergamu, eni najbolj obremenjenih zaradi pandemije novega koronavirusa v Italiji.
 

Vedno poljubi svoje kodre


Vzhajajoči grški zvezdnik Stefanos Tsitsipas, z 21 leti tačas najmlajši v elitni deseterici (6.), je razkril, da vedno uporabi enak šampon za telo in lase. Kar trije igralci, Belgijec David Goffin, Bolgar Grigor Dimitrov in Italijan Fabio Fognini, pa si delijo nujo, da se umijejo z isto prho. In kaj naredijo potem, če je ravno tedaj zasedena? Počakajo, da je spet prosta.

Avstralski zlobni fant Nick Kyrgios ne prisega na rituale. A kljub temu nekaj naredi vedno: copate, s katerimi odigra dvoboj, namreč zmeraj obuje šele na sedežu ob igrišču. Ko ga zapusti, se znova preobuje. Nemec Alexander Zverev verjame, da mu srečo prinašajo njegovi kodri. »Preden se odpravim na igrišče, vselej poljubim svoje pse. Zatem sem pripravljen in grem lahko ven,« je zaupal tačas sedmi igralec na svetu, pri katerem še posebno vlogo igra koder Lövik; ta ima celo svoj profil na družabnem omrežju instagram z več kot 4000 sledilci.

Švicar Stan Wawrinka se pred dvobojem rad pogovarja s svojim trenerjem, pogosto posluša tudi glasbo. Njegov izkušenejši rojak Roger Federer nima (več) kakšnega posebnega rituala. Ker se je rodil 8. avgusta 1981, so nekateri dolgo menili, da je obseden z osmico. To je dejansko njegova najljubša številka, a ne drži, da bi pred slehernim dvobojem v športno torbo dal, denimo, osem brisač. »V resnici imam s seboj vedno tri – to je očitno v zadnjem obdobju slab feng šuj zame,« je v smehu sklenil 38-letni Švicar. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije