Zmaga vijolične bratovščine

Olimpija po 22 krogih le še točko pred Mariborom. Mura šele po sedmih tekmah izgubila proti prvaku.
Fotografija: Rok Kronaveter (v sredini) je prva violina tudi v mariborskem orkestru. FOTO: Sobota.info
Odpri galerijo
Rok Kronaveter (v sredini) je prva violina tudi v mariborskem orkestru. FOTO: Sobota.info

Nogometaši Maribora po sobotnem derbiju v Ljudskem vrtu niso bili prav blizu ubranitve naslova prvaka, po uspehu v Fazaneriji in spodrsljaju Olimpije s Triglavom je prvoligaška nogometna kombinatorika že dobila obrise srhljivke. Vijolični so zmanjšali zaostanek za vodilnimi Ljubljančani na vsega točko in si okrepili samozavest.

»Zabili smo dva gola v prvem polčasu,« se je opogumil trener Maribora Darko Milanič in ošvrknil sodnike, ki so zaradi ofsajda (ni ga bilo) razveljavili gol Rudija Požega Vancaša za vodstvo z 2:0. Že prej je mojstrstvo pokazal Rok Kronaveter, ko je Mariborčanom priigral vodstvo v lepo napolnjeni Fazaneriji.


Milanič je imel razloge za zbadanje, saj je Maribor po sedmih tekmah prvič v prvenstvu premagal Muro. Prvič je padel tudi njegov izzivalec Ante Šimundža, v obdobju, ko se je na prvoligaško prizorišče vrnila nova Mura. Ali povedano med vijolično bratovščino, konec je bil tak, kot je moral biti. Olimpija ima manj tekmovalnih zaveznikov.

Seštevanje centimetrov, po katerih bi morali stranski sodniki s filigransko natančnostjo presojati, ali so nogometaši v nedovoljenem položaju ali ne, je po vzorcu preštevanja krvnih telesc že postala tradicija vijoličnih in tudi drugih. Pri prekrških se toleranca trenerjev že bistveno spreminja in v Fazaneriji je vijolične pred drugačnim razpletom rešil glavni sodnik iz Ljubljane Dejan Balažič, ker ni dosodil enajstmetrovke za Muro po Kronavetrovem vlečenju za dres Jana Gorenca.

»Zaslužili smo si točko. Maribor je drugi gol dosegel iz edinega strela,« razočaranja ni skrival Šimundža. Delno je bil krivec za poraz, prvi polčas je bila Mura povsem neprepoznavna in zelo, zelo oddaljena od moštva, ki spada v vrh.
 

Kljub vsemu le dvoboj za prvaka


Po prvih 180 spomladanskih minutah sta od moštev iz zgornje polovice lestvice zadovoljna mariborski in kidriški tabor. Vijolični so že ujeli svojstven pragmatičen ritem, ki naj bi jim ob taktično odličnih izvedbah in mojstrskih Kronavetrovih vložkih ter ob podpori najsposobnejšega igralca Požega Vancaša prinesel uspeh v dvoboju z Olimpijo. O njej bo mogoče več soditi po naslednjih tekmah v Velenju, Kidričevem in doma proti Muri. Troboja vendarle ne bo. Aluminij je kljub srečni zmagi proti Rudarju šibkejši kot jeseni.


Celjani so hitro pokazali, da je njihova bolezen neozdravljiva. Ko bi morali postaviti piko na i, je ne. Mura si lahko po malem oddahne. Potencial za še odločnejši boj za prvaka ima, zaostanek pa je prevelik, zato bo v ospredju trenerjevih načrtov boj za pokalno lovoriko.

Triglav je presenetil, a pet točk naskoka pred devetim Bravom in dodatnimi kvalifikacijami za obstanek je premalo za odpiranje šampanjcev. Še posebno ker je všečno podobo pokazal tudi Tabor pod taktirko Maura Camoranesija. Prav on je zagotovilo, da bodo Sežanci bojevniki, kot znajo biti v Evropi prav zaradi nepopustljivega značaja hvaležni Argentinci. Edino pravo razočaranje so Domžale. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije