Zmaga potrjuje, da delo in slaba volja le nista zaman

Peter Prevc presenetil vse po vrsti – tudi samega sebe. Ni si mislil, da lahko osvoji prvo mesto v Lillehammerju.
Fotografija: Peter Prevc (na sredini) je po več kot treh letih spet okusil slast zmage v svetovnem pokalu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Peter Prevc (na sredini) je po več kot treh letih spet okusil slast zmage v svetovnem pokalu. FOTO: Reuters

Petra Prevca so po vseh težavah, s katerimi se je spopadal v zadnjih sezonah, pri čemer mu je po dveh kirurških posegih spomladi 2018 lase še zlasti sivil levi gleženj, mnogi že bolj ali manj odpisali. Toda skupni zmagovalec svetovnega pokala v nepozabni zimi 2015/16, v kateri je kot po tekočem traku rušil rekorde in osvojil tako rekoč vse, kar se je osvojiti dalo, se kljub kriznemu obdobju ni vdal, čeprav se je na trenutke zdelo, da je kdaj celo podvomil o sebi.



Potem ko je večkrat nakazal, da se je sposoben vrniti na sam vrh (na generalki za tradicionalno novoletno turnejo v smučarskih skokih je konec decembra v Engelbergu zablestel z drugim mestom, v Ruki pa je bil pred tem ob tretjo stopničko zaradi diskvalifikacije), je bilo le vprašanje časa, kdaj bo spet okusil slast zmage. Toda prepogosta nihanja so ga večkrat tudi oddaljila od vidnejših uvrstitev. Kako zelo spremenljivo je skakal v zadnjem obdobju, zgovorno kažejo tudi njegovi dosežki: v Rasnovu je, denimo, dan po četrtem mestu pristal na šestnajstem, v Lahtiju se je moral pred desetimi dnevi sprijazniti z 18. in 15. mestom, na prvi tekmi v Lillehammerju, kjer so nadomestili nedeljsko odpadlo s Holmenkollna, pa je po dolgem času spet napočil njegov veliki trenutek.

Ujel Ammanna in Morgensterna

Potem ko se mu je v razburljivem finalu na veliki olimpijski napravi Lysgårdsbakken nasmehnil tudi kanček sreče, je po zelo dobrem nastopu s četrtega mesta skočil na prvo, pri čemer je najbližjega zasledovalca, Nemca Markusa Eisenbichlerja, ugnal za vsega štiri desetinke točke. Tako je po več kot treh letih spet slavil zmago v svetovnem pokalu, s katero je presenetil vse po vrsti – tudi samega sebe. »Nikoli si nisem mislil, da lahko tu zmagam; ta uspeh pa potrjuje, da delo in slaba volja le nista bila zaman,« je priznal najstarejši od bratov Prevc, ki se je pred tem nazadnje na najvišjo stopnico odra za najboljše skakalce na svetu zavihtel 11. februarja 2017 v Saporu.

To je bila že njegova 23. zmaga v svetovnem pokalu, s katero se je na devetem mestu večne lestvice izenačil s švicarskim šampionom Simonom Ammannom in že športno upokojenim avstrijskim zvezdnikom Thomasom Morgensternom, medtem ko na vrhu kraljuje Tirolec Gregor Schlierenzauer (53). Z uspehom v Lillehammerju je Peter hkrati poskrbel za prvo zmago slovenskih skakalcev v tej zimi in skupno 69., ta podvig pa je tudi odlična napoved preostalih preizkušenj za svetovni pokal v Trondheimu (12. 3.) in velikega finala konec tedna na letalnici v Vikersundu ter seveda tudi planiškega svetovnega prvenstva v poletih (med 19. in 22. t. m.), ki bo – v nasprotju s (posamičnimi) tekmami norveške turneje Raw Air – na žalost minilo brez gledalcev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije