PARAPLAVALEC

Zlomil berglo, potem še tekmece

Paraplavalec Darko Đurić je na zadnjem EP v plavanju osvojil dve kolajni.
Fotografija: Darku Đuriću se je odvalil kamen od srca, trdo delo je bilo nagrajeno. Foto: MP Produkcija
Odpri galerijo
Darku Đuriću se je odvalil kamen od srca, trdo delo je bilo nagrajeno. Foto: MP Produkcija

LJUBLJANA – Slovenski parašport slavi nov uspeh, pod njega pa se je podpisal 29-letni Darko Đurić. Po letu 2016 se je letos vnovič z evropskega prvenstva vrnil s parom odličij. Če je pred dvema letoma z Madeire, rojstnega otoka slovitega Cristiana Ronalda, prinesel srebrno-bronasti par, je tokrat svojo bero požlahtnil. Naslovu evropskega prvaka na 50 m prosto je dodal še bron na 200 m prosto. "Pred tekmovanjem sem imel ogromna pričakovanja, saj sem vse leto močno garal, potem pa prva tekma ni šla po načrtu. V tistemu trenutku so me prevzele temne misli," je priznal Darko, a je pokazal, da je iz šampionskega testa.
Darku Đuriću se je odvalil kamen od srca, trdo delo je bilo nagrajeno. Foto: MP Produkcija
Darku Đuriću se je odvalil kamen od srca, trdo delo je bilo nagrajeno. Foto: MP Produkcija

"Darko je vrhunski plavalec. Na svetovnem prvenstvu je bil že dvakrat prvak. Pričakovano je, da je tudi na evropsko prvenstvo prišel po zlato. Opazil sem, da si je pred tekmovanjem naložil izjemen pritisk," je povedal Grega Nahtigal, ki je na tem prvenstvu spremljal Đurića. Izkazalo se je, da je bilo to odločilno. "S pomočjo trenerja Gregorja sem se zbral in potem osvojil dve odličji. Težava je bila v tem, da sem na prvi tekmi preveč pogledoval proti sotekmovalcem in tekmoval proti njim. V resnici se moram boriti sam s sabo, ne pa pogledovati na drugo progo. Ko sem menjal taktiko, je prišel rezultat," je priznal Darko, ki je bil po ponesrečenem nastopu na 100 m prosto močno razočaran. In jezen. Tako močno, da je zlomil berglo. Ki je bila avtomobilistično rečeno del njegove obvezne opreme. Nič več. En kos je ostal na bazenu, drugi v hotelski sobi.
 

Selitev rešitev


"Jeza je lahko tudi pozitivno čustvo," je v smehu dodal Đurić, ki je z dvema kolajnama potrdil, da je na pravi poti. Pred letom ni kazalo na tak odmevni uspeh. Potem pa se je novembra lani preselil na Nizozemsko, kjer je vadil s tamkajšnjo reprezentanco, ki premore verjetno najboljše razmere za delo na svetu! Redke so ekipe, ki premorejo lastno pripravljalno bazo. Nizozemci jo imajo.

"To je bil nujen korak naprej, potreboval sem spremembo. V Sloveniji sem treniral sam, na Nizozemskem sem dobil resno konkurenco. Selitev na tuje je bila rešitev zame," ocenjuje Darko, ki je dobil dobre razmere, konkurenco, popravil pa je svojo pripravljenost. Ali bo nadaljeval z Nizozemci, še ne ve. "Hvaležen sem, ker mi je Zveza za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite to omogočila. Kako bo naprej, pa bo jasno po sestanku. Poleg predstavnikov zveze bodo morali svoje povedati še trenerji," nadaljuje Darko, ki si bo zdaj privoščil nekaj oddiha, potem pa v nove zmage. Do paraolimpijskih iger v Tokiu, ga pobaramo.

"Predvsem želim tekmovati in se meriti sam s sabo. Ali bo to dovolj dobro za paraolimpijsko medaljo, bomo pa videli," dodaja šampion o še edinem odličju, ki mu manjka v bogati zbirki že tako ali tako izjemne kariere. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije