PLEZANJE

Zlata deklica brez strehe Zlatega polja, a je na vrhu

Objavljeno 02. oktober 2018 08.06 | Posodobljeno 02. oktober 2018 08.06 | Piše: Marko Uršič

Janja Garnbret druga na tekmi svetovnega pokala v težavnosti.

Janja Garnbret v Kranju ni ponovila lanske zmage, a je bila tudi z drugim mestom zadovoljna. FOTO: Tomi Lombar
KRANJ – Tokrat ni šlo do konca. Janja Garnbret je namreč na peti tekmi svetovnega pokala športnih plezalk v težavnostnem plezanju v dvorani Zlato polje v Kranju osvojila drugo mesto. Boljša od Slovenke je bila južnokorejska veteranka Jain Kim, ki je v Kranju zmagala tretjič. Druga slovenska finalistka Mina Markovič je finale končala na osmem mestu.

Kranj je sicer postregel z zanimivim sklepnim dejanjem, v katerem na zahtevni smeri v ženskem finalu ni bilo osvojenega vrha. Prva slovenska favoritinja Janja Garnbret se za spremembo prakse, ki jo je z izjemnimi predstavami v vertikali sama postavila, v kranjski finale ni uvrstila kot vodilna. V polfinalu je vpisala tretji dosežek, kar je pomenilo, da ni šla zadnja v smer. Garnbretova si je želela osvojiti vrh, a je padla na višini 34+, tako kot Avstrijka Hannah Schubert pred njo.

Nato se je podala v steno aktualna svetovna prvakinja Avstrijka Jessica Pilz, a predhodnic ni premagala in je padla na višini 30 za končno četrto mesto. Zadnja je šla v steno vodilna po kvalifikacijah in polfinalu Jain Kim iz Južne Koreje ter si priplezala novo zmago, njena višina v steni je bila 41 za tretji končni uspeh v Kranju, potem ko je bila najboljša že v letih 2010 in 2011. Garnbretova ostaja pri eni zmagi v Kranju, lanski, ko je hkrati dvignila tudi svoj drugi zaporedni pokal skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti.
image
Janja Garnbret v Kranju ni ponovila lanske zmage, a je bila tudi z drugim mestom zadovoljna. FOTO: Tomi Lombar

»Ni se izšlo po mojih načrtih, v smeri se mi je malce zalomilo, a ne iščem izgovorov; tudi z drugim mestom sem zadovoljna. Tudi to se mora kdaj zgoditi, da pač narediš kakšen napačen gib in narobe odplezaš tekmo, iz česar sem se veliko naučila. Sem pa res zadovoljna, da zaradi pritiska domače tekme nisem bila zakrčena in sem plezala sproščeno – tako kot druge tekme,« je dejala Garnbretova.
 

Nora sezona


Za komaj 19-letno tekmovalko iz Šmartna pri Slovenj Gradcu je nora sezona. Na SP v Innsbrucku je z naslovom svetovne prvakinje v novi disciplini olimpijski kombinaciji, zlatom v balvanih in srebrom v težavnosti dobila potrditev, da je ta trenutek najbolj vsestranska športna plezalka na svetu. Letos se je na vseh tekmah v balvanih in težavnosti, na katerih je nastopila, uvrstila na stopničke, nanizala je namreč sedem prvih mest in štiri druga.

»V tej konkurenci so vse punce vrhunsko pripravljene, zato te lahko vsak spodrsljaj vrže iz polfinala ali finala. Da sem bila letos prva ali druga, pomeni, da je to moja najboljša sezona doslej. Seveda je to zame potrditev, da sem konstantna,« je ocenila. Na sporedu svetovnega pokala sta še dve tekmi, na kateri se najboljša slovenska športna plezalka podaja kot vodilna v seštevku sezone, tako da se ji nasmiha tretja zaporedna krona skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti.

Za najboljši slovenski moški izid v Kranju je poskrbel Domen Škofic z 12. mestom. Čeprav je pričakoval več, ni razočaran, saj je pred preostalima tekmama sezone, ti bosta oktobra na Kitajskem, pridobil eno mesto v skupnem seštevku in je po Kranju skupno tretji. 
Deli s prijatelji