SVETOVNO PRVENSTVO

Zgodovinsko prvenstvo za slovenske nordijce

Naša reprezentanca s šestimi kolajnami šesta med velesilami na SP. Slovenski orli so se od Oberstdorfa poslovili z moštvenim 5. mestom.
Fotografija: Po zaslugi Eme Klinec je v Oberstdorfu zadonela tudi slovenska himna. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Po zaslugi Eme Klinec je v Oberstdorfu zadonela tudi slovenska himna. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

S sobotno ekipno preizkušnjo smučarskih skakalcev so se iztekli slovenski nastopi na 53. svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Oberstdorfu, ki je bilo za naše zastopstvo daleč najuspešnejše doslej v zgodovini tega tekmovanja. Slovenski junaki so v največjem zimsko-športnem središču na jugu Nemčije osvojili kar šest kolajn (po eno zlato in srebrno ter štiri bronaste), le tri manj, kot so si jih naši športniki skupaj priborili do tega SP.

Da bodo žlahtne snežinke v slovenski tabor padale skoraj tako gosto, kot so, denimo, v petek na tekmovališčih prave, je bilo mogoče slutiti že po vrhunskih predstavah, ki so jih naši asi v tej zimi nizali v svetovnem pokalu. Večjih presenečenj ni bilo; tisti, ki so bili vso sezono v stiku z vrhom, so navdušili tudi na letošnjem vrhuncu v smučarskih skokih in tekih. Slovenske skakalke so na Bavarsko pripotovale z nosilko rumene majice Niko Križnar in skupno petouvrščeno Emo Klinec na čelu. Mladi orlici članici SSK Žiri sta pod Senčno goro zablesteli v vsem sijaju; 22-letna Ema, ki je že vse od otroštva opozarjala nase, je dolgo čakala na krstno zmago med elito, dočakala pa jo je na srednji napravi v Oberstdorfu, na kateri je skočila do naslova svetovne prvakinje. Nika, ki bo prav jutri praznovala 21. rojstni dan, je na svoj račun – kar zadeva posamično odličje na članskem nordijskem SP – prišla na veliki skakalnici, na kateri je poletela do tretjega mesta. Obe Poljanki sta skupaj z Uršo Bogataj in Špelo Rogelj prispevali tudi viden delež k srebru Slovenije na ženski ekipni preizkušnji.


Naslednje SP v Planici


Z dvema žlahtnima kovinama se je v domovino vrnila tudi tekačica Anamarija Lampič. Na krilih novice, da ji po odpovedi zadnjih tekem nihče več ne more vzeti malega kristalnega globusa za skupno zmago v posebnem seštevku sprinta, je dvakrat pritekla na oder za najboljše. Potem ko je 25-letna zvezdnica iz Valburge pri Smledniku navdušila s 3. mestom v posamičnem sprintu, se je skupaj z Evo Urevc brona veselila še v ekipnem. Za konec se je Lampičeva udeležila še maratona na 30 km v klasičnem slogu in med 50 tekmovalkami iz 18 držav zasedla 21. mesto, razred zase pa je bila spet norveška šampionka Therese Johaug. Na moški kraljevski preizkušnji na 50 km je po pravi drami in diskvalifikaciji norveškega zmagovalca Johannesa H. Klæba (zaradi ciljnega trka z Rusom Aleksandrom Boljšunovom) zlato pripadlo Norvežanu Emilu Iversenu.
Slovenski skakalci so se od 53. nordijskega SP poslovili s 5. mestom na moštveni tekmi, na kateri je bil kljub težavam s hrbtom naš najboljši mož znova 24-letni Anže Lanišek.

Ob bronastem junaku s srednje naprave, ki je našemu moškemu taboru priskakal prvo kolajno na tem tekmovanju po Predazzu 2013, so bili v ekipi še bratje PrevcCene, Domen in Peter. Po prvem polčasu zelo izenačene preizkušnje so bili slovenski orli še v igri za želeno kolajno, saj so kot peti za tretjeuvrščenimi Poljaki zaostajali le za 7,5 točke, a po ne najboljših finalnih skokih Ceneta in Petra Prevca so sredi druge serije izpadli iz boja za odličja. Zlata lovorika je po zaslugi bavarske postave 1 (Markus Eisenbichler, Severin Freund, Karl Geiger in Pius Paschke), ki je v finišu strla odpor srebrnih Avstrijcev in bronastih Poljakov, ostala doma. Naslednje nordijsko SP bo leta 2023 prvič v Planici. Glede na to, kako mladi so še slovenski dobitniki kolajn iz Oberstdorfa, si lahko obetamo podobno uspešno prvenstvo za našo reprezentanco, ki je tokrat v seštevku pristala na visokem 6. mestu. Z naskokom št. 1 je bila znova Norveška (13 zlatih, 11 srebrnih in 7 bronastih odličij).

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas