ROKOMET

Zgodovinski mundial v Celju

Jutri začetek SP za rokometašice do 20 let, ki bo ogromen logistični zalogaj.
Fotografija: Valentina Klemenčič velja za eno najbolj perspektivnih rokometašic v Evropi. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Valentina Klemenčič velja za eno najbolj perspektivnih rokometašic v Evropi. FOTO: Mavric Pivk

Slovenija se je v dobrih 30 letih samostojnosti izkazala kot zgledna organizatorica raznih športnih tekmovanj, v kolektivnih panogah je med drugim gostila košarkarsko, odbojkarsko in vaterpolsko evropsko prvenstvo ter večkrat SP skupine B v hokeju, a v igrah z žogo pri nas še ni bilo svetovnega prvenstva. To se bo spremenilo v sredo, ko se bo v Celju in Laškem začelo SP za rokometašice do 20. leta starosti. Mundial v Spodnji Savinjski dolini bo športni spektakel in morda še večji logistični podvig.

Samo za občutek, na SP bo prvič sodelovalo 32 reprezentanc z vseh celin, kar pomeni okrog 750 igralk, strokovnega in spremljevalnega osebja. Poleg tega pride še približno 100 ljudi z Mednarodne zveze IHF, tj. sodnikov, delegatov in funkcionarjev. »Devetnajst ekip bo v hotelu Thermana v Laškem, tri v hotelu Evropa, tri v zdravilišču Dobrna, tri v hotelu Paka v Velenju, dve v hotelu Špica in ena v hotelu Grof. Slovenke bodo ostale v Zrečah,« je povedal vodja organizacijskega odbora Jure Cvetko. Njegova ekipa, v kateri so nepogrešljivi generalni sekretar RZS Goran Cvijič ter Polde Kalin, Irena Starc in Mateja Kavčič, ima že veliko izkušenj z organiziranjem tovrstnih tekmovanj. Leta 2017 je bilo v Celju mladinsko EP za dekleta, leta 2018 mladinsko EP za fante, leta 2019 EP za kadetinje in lani spet EP za mladinke.

Finale bo 3. julija

A tokrat je stvar precej večja. »Če nič drugega, je še enkrat toliko reprezentanc. Soočamo se z drugačnimi kulturami, določene reprezentance, denimo iz Afrike, tudi Azije in Južne Amerike, so slabo organizirane in od njih težko pridobivamo informacije,« pove Cvetko, tudi prvi operativec celjskega kluba ŽRK Z'dežele. Finale bo 3. julija. Sprva so bila predvidena štiri prizorišča, vendar velenjska Rdeča dvorana v Velenju ni ustrezala standardom IHF. Tekme bodo tako v celjskih Zlatorogu in Golovcu ter laških Treh lilijah. Vse skupaj bo generalka za novembrsko EP za članice, ki ga bosta poleg Slovenije gostili tudi Severna Makedonija in Črna gora. A takrat bo stresa manj, je prepričan. »Jeseni bomo imeli štiri reprezentance v Celju in štiri v Ljubljani, poleg tega bo EHF prevzela veliko nalog,« je povedal Cvetko, ki si ponosno ogleduje tri ozaljšane dvorane, v katerih so nameščeni novi veliki zasloni. »Vsakemu bo takoj jasno, da gre za svetovno prvenstvo,« je povedal direktor Cvetko in se ob tem zahvalil za podporo MO Celje in županu Bojanu Šrotu.

Vabilo navijačem

Še k bolj športnim temam. Slovenke, ki jih vodi Sebastjan Oblak, bodo igrale v skupini F z Mehiko (sreda), Čilom (petek) in Nemčijo (sobota). Vse tekme bodo ob 18.30 v dvorani Golovec. Če bodo vsaj druge, bodo imele še tri tekme v večjem Zlatorogu, kjer bodo tudi odločilni boji. Glavno breme bosta nosili kapetanka Erin Novak in Valentina Klemenčič, ki sta že okusili igranje v članski vrsti. »Naše rokometašice si zaslužijo podporo,« je navijače povabil nekdanji rokometni sodnik Cvetko. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije