ŠAH

Ženski vrh v kitajskih rokah

Za naziv izzivalke se bosta potegovali Lei Tingjie in Tan Zhongyi.
Fotografija: Tan Zhongyi se bo borila za status izzivalke. FOTO: wikimedia
Odpri galerijo
Tan Zhongyi se bo borila za status izzivalke. FOTO: wikimedia

Kitajske igralke nadaljujejo svojo dominacijo v ženskem šahu in bodo imele svojo predstavnico na svetovnem prestolu vsaj še naslednja tri leta. Slednje je postalo dejstvo, potem ko je tudi v drugi polfinalni skupini kandidatskih dvobojev slavila kitajska predstavnica. V finalu se bosta za status izzivalke tako pomerili Lei Tingjie in Tan Zhongyi, zmagovalko njunega obračuna pa prihodnje leto čaka še dvoboj z rojakinjo in aktualno svetovno prvakinjo Ju Wenjun.

Petindvajsetletna Lei Tingjie je pred dobrim mesecem dni slavila v prvi skupini kandidatskih dvobojev, ki so bili igrani v Monaku. V četrtfinalu je najprej premagala nekdanjo svetovno prvakinjo, Ukrajinko Marijo Muzičuk, v polfinalu pa nato še njeno starejšo sestro Ano. Dvoboj s slednjo je bil izenačen in v prvih treh partijah nobeni od tekmic ni uspelo priti do cele točke. Zadnja partija v standardnem tempu pa se je nato izkazala za odločilno, saj je Lei z belimi figurami kmalu po otvoritvi prevzela pobudo, ki ji je nato v končnici zagotovila pomembno zmago za preboj v finale.

Druga polfinalna skupina je potekala v uzbekistanskem mestu Hiva. V njej so nastopile tri ruske igralke, Aleksandra Gorjačkina, Katarina Lagno in Aleksandra Kostenjuk, ter Kitajka Tan Zhongyi. Slednja je za začetek v dramatičnem četrtfinalu, v katerem so po štirih remijih v standardnem tempu odločali podaljški s krajšim časom za razmišljanje, izločila Lagnovo, pri čemer je imela kar precej sreče. Podaljšano igro je v svojo korist odločila z minimalnim rezultatom 2,5 proti 1,5, v tretji partiji pa se je šele z izdatno pomočjo tekmice rešila iz povsem izgubljenega položaja.

Sledil je obračun z zadnjo izzivalko svetovne prvakinje Aleksandro Gorjačkino. Scenarij je bil sila podoben tistemu, po katerem je slavila njena rojakinja in tekmica v finalu Lei Tingjie. Tan je namreč po treh remijih v četrti partiji z belimi figurami izkoristila netočnost tekmice v 17. potezi in si zagotovila odločilno prednost za zmago in napredovanje v finale.

ch
ch

Enaintridesetletna Tan je sicer v preteklosti eno leto že sedela na ženskem prestolu, a je leta 2018 naslov izgubila v dvoboju proti Ju Wenjun. Slednja je nato leta 2020 svoj naslov ubranila prav proti Gorjačkini, tokratni ciklus za SP pa je ponovno povsem v znamenju kitajskih igralk, ki kljub temu, da od izbruha pandemije praktično niso nastopale na mednarodnih tekmovanjih, ohranjajo prevlado v ženskem šahu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije