MOTO GP

Že zdaj začenja lov na nov naslov

Marc Marquez z deveto zmago v sezoni šestič prvak v motoGP. Tako kot Rossi pred 14 leti na prestol štiri dirke pred koncem SP.
Fotografija:
Odpri galerijo

BURIRAM – Marc Marquez bi lahko mirno osvojil svoj osmi naslov svetovnega prvaka, šestega v elitnem razredu motoGP, četudi ne bi bil najhitrejši na Tajskem. Zadoščalo bi mu že tretje mesto. Vendar mu šampionska žilica ni dovolila, da se ne bi do zadnjega metra boril za deveto zmago v sezoni.

Fabio Quartararo mu v zadnjem zavoju ni bil kos, Maverick Viñales je bil predaleč zadaj, Andrea Dovizioso pa je zaostal za več kot 11 sekund in okroglih 110 točk na razpredelnici SP. »Svoj cilj sem razkril že v četrtek. V Buriram sem prispel s 100 točkami naskoka pred Dovijem, zato sem ocenil, da imam lovoriko pod streho. Želel pa sem si zmagati, a to bi kmalu šlo po zlu zaradi petkovega grdega padca in nekoliko lažjega v soboto. Uspelo mi je v najtežji dirki v sezoni, vse skupaj je bilo bolj napeto kot v Misanu, kjer me je Danilo Petrucci ugnal za 0,043 sekunde,« je po novem uspehu poudaril Marquez, ki je od prestopa v kategorijo motoGP leta 2013 le enkrat ostal brez naslova prvaka, v sezoni 2015 je bil tretji za Jorgejem Lorenzom in Valentinom Rossijem.

Pri 26 letih ima v lasti še lovoriki do 125 ccm (2010) in v moto2 (2012), pred seboj pa še obilo načrtov, da bi prehitel najuspešnejša dirkača v zgodovini SP. Več naslovov v kraljevskem razredu imata le Italijana Giacomo Agostini (osemkrat prvi do 500 ccm v obdobju1966–1975) in Valentino Rossi, ki je naslov prvaka osvojil sedemkrat v obdobju 2001–2009.
 

Ni mu bilo dolgčas


»Na večnem seznamu SP sem obkrožen z legendami, kar me navdaja s ponosom, toda nočem preveč razmišljati o svojih dosežkih, da bi ohranil tekmovalno slo. Mnogi so ocenili, da bi bilo bolj posrečeno, če bi lovoriko potrdil čez dva tedna na Japonskem, na dvorišču moje Honde, toda dan pred dirko sem dobil sporočilo z vrha, naj dokončam delo na Tajskem. V Motegiju se bom zato že začel pripravljati na naslednjo sezono in deveti naslov. V preostalih štirih dirkah se bom vselej poskusil povzpeti na zmagovalni oder, da bi s tem postavil piko na i,« je napovedal španski as, ki se v dosedanjih 15 preizkušnjah sezone ni uvrstil slabše od drugega mesta; brez točk je ostal le v Austinu, kjer je imel do padca odprto pot do zmage.

Z imenitnim nizom uspehov si je Marquez privozil naslov prvaka že pred VN Japonske, Avstralije, Malezije in Valencie. Nekaj podobnega je nazadnje uspelo Rossiju leta 2005, ali to pomeni, da je bilo letošnje prvenstvo dolgočasno?

»Ne bi rekel. Poglejte le zadnjih pet dirk, in če izvzamemo Aragonijo, sem se vselej boril do zadnjega metra. Tudi ko sem padel, nisem to storil zaradi prepočasne vožnje, ampak ker vozim na meji svojih sposobnosti, včasih malo čez. V minulih mesecih so svoje trenutke okusili tudi aduti Ducatija, Yamahe in Suzukija, Honda pa je bila najbolj konstantna. Dovi je resda zaostal malo več kot v prejšnjih dveh letih, zato pa sta se pojavila Alex Rins in predvsem mladi Fabio, za katerega so menili, da je prehitro presedlal med elito, saj je bil še lani deseti v razredu moto2,« je prepričan Marquez. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije