RAZRED ZASE

Zaradi zlate Janje tečejo solze: »Jokaš ti, joka on, jokamo mi vsi«

V Tokiu je v čast Janji zaplapolala slovenska zastava in zaigrala slovenska himna.
Fotografija: Janja je spravila v jok pol Slovenije. FOTO: Maxim Shemetov, Reuters
Odpri galerijo
Janja je spravila v jok pol Slovenije. FOTO: Maxim Shemetov, Reuters

Slovenci so bili danes prikovani pred televizijske zaslone in z nestrpnostjo pričakovali nastop Janje Garnbret. Z izjemno predstavo se je vpisala v zgodovino, potrdila, da je najboljša plezalka, in si priborila prvo zlato olimpijsko odličje v športnem plezanju. Janja je po tekmi priznala, da je bila to najtežja tekma v njeni karieri in da še sama ne ve, kako ji je uspelo, da je ostala tako zbrana in osredotočena.

image_alt
Zlata Janja priznala: To je bila najtežja tekma v moji karieri (FOTO)


Na instagramu plezalnega centra Verd, kjer Janja tudi trenira, so zapisali tako (nelektorirano): »Jokaš ti, joka on, jokamo mi vsi. Hvala, Janja Garnbret za tale zgodovinski nastop. Res si carica in lahko se ti klanja CEL f****** SVET. Roman Krajnik tebi pa kapo dol, da si ves čas točno vedel, kaj Janja potrebuje za dosežek takega uspeha.«

Aljoša Grom, vodja plezalnega centra Verd, nam je predstavil svoj pogled na zgodovinski uspeh Janje in razkril, kaj ga je najbolj skrbelo.


 

Dala je vse


»V hitrosti je naredila največ, kar je lahko. Po rezultatu bi lahko z malo sreče pri žrebu bila uvrščena še višje, ampak po sami hitrosti pa je šla najboljše do zdaj. To je bilo super. Pri balvanih je taktično zadnjega izpustila in na tak način prihranila nekaj moči. Bila je edina, ki je dosegla dva vrha in pokazala, da je v tem za razred ali dva boljša od drugih. V težavnosti pa so že vse bile nekoliko utrujene, a Janja je bila najvišje,« je strnil občutke Grom, ki je povedal, da ob spremljanju finalne tekme ni bil pretirano nervozen.

Bali so se, da bo prelahko


Če je Janjine konkurentke skrbelo, da bodo smeri pretežke, pa je Janjo skrbelo, da bodo prelahke. A njeni strahovi so bili odveč. »Težavnost je bila primerna, ker je boljše, da so smeri težke in da se tekmovalke ločijo med sabo, kot pa da so prelahke in se na koncu upošteva čas, ki pa pri plezanju nima pravega smisla. Vsaj jaz gledam na to tako. Bal sem se, da bodo taktizirali v korist Japonk in postavili lažje smeri, a k sreči ni bilo tako. Če je smer prelahka, ne pride do izraza tehnična pripravljenost, temveč tempo, ki pa ima vsak svojega,« je dejal Grom. Razkril je še, da Janja šele leto in pol trenira tudi hitrostno disciplino, torej od takrat, ko je postalo jasno, da bo lahko le na tak način prišla do olimpijskega odličja. Prav v tej disciplini je v tem času tudi najbolj napredovala. »Mislim, da zanjo ni bil to velik pritisk, ker dobro funkcionira pod pritiskom. Ona sama je vedela, kaj zna in da lahko zmaga. Morala je le slediti temu.«

​Kljub temu, da je Janja osvojila skoraj vse, kar se v plezanju osvojiti da, pa Grom pravi, da ji zagotovo ne manjka ciljev in tekem za naprej. »To je njeno življenje in gotovo bo šla naprej.« Dodal pa je še, da ga za prihodnost slovenskega plezanja ne skrbi, ker je za plezanje veliko zanimanja in talenta. »V plezalnih centrih po Sloveniji se veliko pleza.«

Kraljica, 'mašina', slovenska Serena in Tiger 


Navdušenja nad Janjinim uspehom ne morejo skriti niti politiki in znani Slovenci, ki so se tako odzvali na novo slovensko odličje. 

Janjina predstava odmeva tudi v tujini. O njej so med drugim zapisali, da dominira, kot sta nekoč v tenisu in golfu Serena Williams in Tiger Woods. Pravijo, da ji nihče ne pride niti blizu, kaj da bi šele ogrozil njeno prevlado. Med drugim so jo okronali za kraljico, ji nadeli vzdevek 'mašina' in olimpijska junakinja v pravem pomenu besede. »Če si še niste ogledali športnega plezanja, si ga zavrtite. Janja je povsem prevladovala,« se glasi eden izmed zapisov.







Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije