ŠPORTNO PLEZANJE

Zaradi Tokia brez faksa

Športni plezalci začenjajo sezono. Cilj je uvrstitev na olimpijske igre.
Fotografija: Janja Garnbret bo tudi letos udarni adut. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Janja Garnbret bo tudi letos udarni adut. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA – Slovenski športni plezalci vsako sezono naberejo toliko odličij in uspehov, da bi pri naštevanju teh morali biti že Statistični urad Republike Slovenije. Tudi kakovost in razširjenost slovenskih tekmovalcev in tekmovalk sta najboljši porok za nadaljevanje vrhunskega niza, reprezentanca je v letu 2018 dosegla najboljše rezultate v zgodovini slovenskega športnega plezanja.
Janja Garnbret bo tudi letos udarni adut. FOTO: Roman Šipić
Janja Garnbret bo tudi letos udarni adut. FOTO: Roman Šipić

Na največjih tekmovanjih se je okinčala z 29 odličji, to je največ v zgodovini, mladinci pa so dodali še 33 žlahtnih kovin. Letošnja sezona je predolimpijska za igre v Tokiu, prvi potniki za Japonsko bodo znani po svetovnem prvenstvu, druge nato čakajo še kvalifikacije v Toulousu. Prvo ime izbrane vrste je seveda Janja Garnbret, aktualna svetovna prvakinja v balvanih in kombinaciji ter podprvakinja v težavnosti. Bila je tudi že tretjič zapored skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.

»Tudi letos se nameravam bolj posvetiti balvanom, a tudi za težavnost se bom potrudila biti kar najbolje pripravljena. Po opravljeni maturi – nisem se vpisala na fakulteto, zaradi olimpijskih iger pavziram – bom tekmovala vso sezono, več časa lahko zdaj posvetim treningu. Malce več, seveda zaradi olimpijskih iger, sem vadila tudi hitrost, pri treningu za balvane pa sem delala bolj na moči. Želim si ponovitve lanskih rezultatov. Glava je spočita, dobro sem trenirala, upam, da bom pripravljenost pokazala na tekmah in da me glava ne bo izdala. Po lanski poškodbi ramena na svetovnem pokalu v Münchnu je pomagal počitek, vendar se mi je na tekmovanju Studio Bloc ta ponovila, fizioterapevt Peter Hribar pa je zadevo hitro rešil,« je razložila 20-letna Garnbretova.
 

Mirna glava


Sezono je napovedal tudi Jernej Kruder. »Ne obremenjujem se, tako telesno kot psihično si želim lansko vrhunsko sezono prenesti v letošnjo. Tudi če se mi letos ponesreči, se bom vedno lahko ozrl na lansko sezono in se nasmejal. Ključ sta mirna glava in užitek v samem plezanju. Menim, da sem se tega lani naučil, in upam, da bo isti recept deloval tudi letos. Moj glavni cilj je uvrstitev na olimpijske igre, to za seboj potegne še veliko treninga za težavnost in seveda tudi hitrost,« je povedal prvi Slovenec s skupno zmago v svetovnem pokalu v balvanskem plezanju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije