NOGOMET

Zaradi poraza ni nihče umrl

Objavljeno 10. junij 2019 11.58 | Posodobljeno 10. junij 2019 11.58 | Piše: M. U.

Slovenski nogometaši še dolgo premlevali poraz proti Avstriji. Za ohranjanje upanja na EP so nocoj obvezne tri točke v Latviji.

David proti Goljatu? Ne, le Avstrijec Valentino Lazaro v dvoboju z Denisom Popovićem. FOTO: Reuters
RIGA – V slovenski nogometni reprezentanci še premlevajo poraz z 0:1 proti Avstriji (zadel je Guido Burgstaller v 74. minuti) v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, Slovenci po treh krogih ostajajo pri le dveh točkah. Bolj ali manj so enotni, da so si premalo upali igrati, jasno pa je, da bo drevišnja tekma v Latviji, ob 20.45, v marsičem ključna za ohranjanje upanja po uvrstitvi na EP.
image
Jan Oblak je bil v Celovcu na velikih preizkušnjah. FOTO: roman šipić

»Bilo je preveč napak pri podajah, ko smo jim kar sami dajali priložnosti. Bili smo preveč pasivni, preslabi v dvobojih, preslabi v odbitih žogah, Avstrijci so bili hitrejši, nevarnejši, boljši v teh prvinah. Josip Iličić je bil kakovostnejši šele zadnjih 20 minut, ko smo se pomaknili bližje njemu,« je ugotavljal selektor Matjaž Kek.
image
David proti Goljatu? Ne, le Avstrijec Valentino Lazaro v dvoboju z Denisom Popovićem. FOTO: Reuters

»Nismo si dovolj upali igrati in smo premalo pokazali. Zakaj? Ne vem. Več si bo treba upati, več igrati, si ustvariti več priložnosti. Vsakič, ko smo si žogo podali trikrat, štirikrat, smo bili na njihovi zadnji liniji. Ni mi jasno, zakaj tega nismo večkrat ponovili. Ogromno je bilo dolgih žog, to ni naša igra,« pravi Andraž Šporar, ki je bil daleč od tega, da bi lahko pokazal strelsko formo, s katero je bil prepričljivo prvi strelec slovaške lige. Poškodovanega Šporarja je bil sicer selektor Kek pred dvobojem z Latvijo prisiljen pustiti doma, namesto njega se je na letalo proti Rigi vkrcal Jan Mlakar.
 

Vse je še odprto


S Šporarjem se glede tekme v Avstriji strinja tudi srednji branilec Aljaž Struna, ki je večino dela opravil dobro, a je Marku Arnautoviću pustil do strela, ki je bil del akcije za edini zadetek na tekmi. Kritiziral je predvsem igro v prvem polčasu, ki se proti Latviji ne sme ponoviti. »Ne sme se ponoviti defenzivna igra iz prvega polčasa. Ker se mi zdi, da smo kot celotna ekipa stali slabo, dopuščali preveč prostora, preveč lukenj, dopuščali priložnosti in smo imeli le srečo, da niso zadeli že takrat,« pravi Struna, ki pa se mu ne bo težko pobrati po porazu.
image
Marko Arnautović se jezi na slovenskega kapetana Bojana Jokića v bolečinah. FOTO: Reuters

»To je nogomet, čaka nas nova tekma, moramo zmagati v gosteh. Nič se še ni zgodilo, vse je še odprto in vse bo odvisno samo od nas.« Kot je dodal, čaka jih priprava na novo tekmo. »To je igra, moramo se pripraviti in iti naprej. Nihče ni umrl zaradi tega poraza.« Kapetan Bojan Jokić prav tako ne izgublja optimizma. »Čaka nas na papirju slabši tekmec, ampak to nič ne pomeni. Dobiti moramo tri točke, potem smo v igri. Vsi smo blizu, mislim, da bo ta skupina odločena šele na koncu.«
Poljaki s polnim izkupičkom
Izidi 3. kroga v skupini G: Avstrija – Slovenija 1:0 (0:0), Latvija – Izrael 0:3 (0:1), Severna Makedonija – Poljska 0:1 (0:0). Lestvica: Poljska 9 točk, Izrael 7, Severna Makedonija 4, Avstrija 3, Slovenija 2, Latvija 0. Tekme 4. kroga, vse drevi ob 20.45: Latvija – Slovenija, Severna Makedonija – Avstrija, Poljska – Izrael.


Latvijo kot selektor vodi Slaviša Stojanović, ki je vpoklical tudi branilca Olimpije Vitalijsa Maksimenka. Sicer pa skoraj polovica reprezentantov prihaja iz domačega prvenstva, trije iz švicarskega, trije iz poljskega (dva iz druge lige), po eden pa iz češke prve lige, nizozemske in ruske druge lige ter kazahstanskega prvenstva, eden igra za drugo ekipo Bayerna.
Deli s prijatelji