Zaradi denarne luknje je Jan napovedal umik

Po izjemni sezoni Anamarije Lampič zaplet v smučarskem teku. Začasno vodenje prevzema nekdanji biatlonski šef Srečo Barbič.
Fotografija: Simon Jan je zbor za smučarski tek vodil od aprila 2016. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Simon Jan je zbor za smučarski tek vodil od aprila 2016. FOTO: Igor Mali

Širitev zoprnega virusa je povzročila predčasni konec sezone smučarskih panog, med katerimi zdaj bolj ali manj vlada zatišje. A zakuhalo se je v slovenskih tekaških krogih, saj se je Simon Jan, predsednik zbora za panogo pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS), odločil za odstop. Kljub sezoni, v kateri je imel tek minulo zimo izjemno razpoloženo Anamarijo Lampič.

Pri svojih 24 letih ima obilo manevrskega prostora za nadaljevanje poti navzgor, povrhu izžareva pogosto v javnosti pozitivno energijo, nasmejana je, očitno se odlično počuti pri sodelovanju z italijansko reprezentanco in trenerjem Stefanom Saraccom, ustreza ji klepetav in družaben značaj zahodnih sosedov, predvsem pa je v progi telesno močna in taktično že na zelo visoki ravni. Poleg njej je močan korak naprej naredil Miha Šimenc, skupaj z Anamarijinim bratom Janezom in Luko Markunom že v reprezentančnem načrtu glavnega trenerja Nejca Brodarja tudi za prihodnjo sezono.

Precej več vprašajev pa se zastavlja okrog ženske postave: Katja Višnar se pri 36 letih poslavlja od vrhunskega športa, leto dni mlajša Vesna Fabjan, bronasta olimpijka iz Sočija 2014, svoje odločitve o prihodnosti še ni razgrnila, Alenka Čebašek pa je v veselem pričakovanju naraščaja avgusta, zato je v naslednji sezoni ne gre pričakovati med tekmovalno karavano. Na seznamu zime 2020/21 je sicer močno podčrtana Eva Urevc, nekoč zelo obetavna veslačica, nato pa že konkurenčna med smučarskimi tekačicami, a je njeno vzpenjajočo se pot prav v poletju pred zdaj že minulo sezono prekinila poškodba križnih vezi.

Vprašaji pa si ne sledijo le v »proizvodnji«, temveč tudi v »pisarni«. Prvi mož zbora za tek pri SZS se je odločil za umik. Morda odločitev niti ni tako presenetljiva, saj smo ga – kljub sanjski beri omenjene reprezentantke, tretje v posebnem seštevku sprinta – redkeje kot v preteklosti videli v navzočnosti tekačev, denimo, na novinarskih konferencah, tudi pomanjkanje podpore pri vodilnih klubih naj bi pripomoglo k njegovi potezi, ki pa jo seveda morata še potrditi tako panožni zbor kot nato tudi izvršni odbor smučarske zveze. Na dlani je, da je tako kot že večkrat v preteklosti zazijala denarna luknja. V kislem vremenu decembrska prireditev za svetovni pokal v Planici ni prinesla želenega dobička, zapleta se s finančnim uresničevanjem reprezentančnih programov za prihodnjo sezono. Jan o podrobnostih svoje odločitve ni razpredal, začasno bo njegov vlogo prevzel Škofjeločan Srečo Barbič, nekoč že predsednik zbora za biatlon SZS.

»Simon nikdar med sezono ni omenjal svojega odstopa, odločitev nam je dejansko sporočil pred par dnevi. Ni še uradne potrditve na ravni SZS, a če se že moramo soočati z zapleti, je bolje, da se s tem ukvarjamo zdaj, po koncu sezone. Ob vsem spoštovanju do drugih panog bi rad poudaril, da je bil slovenski smučarski tek glede na vložek in tekmovalno bazo v zadnjih dveh sezonah zelo uspešen,« je poudaril trener Brodar. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije