SMUČANJE

Žan prvi na seznamu francoskega asa

Danes začetek smučarske sezone z ženskim veleslalomom. V slovenskem taboru opozarjajo, da bo tudi brez Hirscherja težko.
Fotografija: Meta Hrovat in Žan Kranjec komaj čakata start v novo sezono. FOTO: Mojca Finc
Odpri galerijo
Meta Hrovat in Žan Kranjec komaj čakata start v novo sezono. FOTO: Mojca Finc

Sölden – Sedem mesecev je minilo od zadnje tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju, z današnjim ženskim veleslalomom in jutrišnjim moškim se na ledeniku Rettenbach začenja nova sezona. Sezona brez velikega tekmovanja in največjih imen belih strmin, športno upokojenih Marcela Hirscherja, Aksla Lunda Svindala, Felixa Neureutherja, Lindsey Vonn, Fride Hansdotter ...
 

Majhni koraki, a najtežji


V Söldnu se je pravzaprav začela že v četrtek na druženju z mediji. Smučarji in smučarke so bili dobre volje, kot šolarji, ki se srečajo na začetku novega šolskega leta. Francoski as Alexis Pinturault je naredil simpatičen vtis s prvim javnim intervjujem v nemškem jeziku, norveški Kjetil Jansrud je priznal, da se po Svindalovi upokojitvi med mladimi silami v reprezentanci s 34 leti počuti kot dinozaver, Ted Ligety je razkril, da letos med sezono ob njem ne bo žene in prvorojenca, saj je toliko potovati s sinom zdaj, ko ima dve leti in pol, težje, Sara Hector je zaupala, da je med pripravami gradila hišo, Josef Ferstl je navzočim pokazal pred dnevi poškodovano roko ...

Včeraj sta pred sedmo silo stopila še prva zvezdnica Mikaela Shiffrin in Henrik Kristoffersen, ki mu ob Hirscherjevi upokojitvi enako kot Pinturaultu pripisujejo največ možnosti za veliki globus. Največ vprašanj se na Tirolskem suka prav okrog Hirscherjevega potencialnega naslednika. V slovenskem taboru poudarjajo, da odsotnost smučarskega kralja že na jutrišnji tekmi sama po sebi ne pomeni ničesar.

»Veliko je dobrih smučarjev, verjamem, da sem med njimi, ne bo pa ob njegovem slovesu nič lažje, še vedno se bo treba zelo truditi,« je opozoril Žan Kranjec, ki v sezono vstopa kot tretji veleslalomist sveta. Med svojimi največjimi tekmeci na jutrišnji preizkušnji pa tudi v sezoni ga je kot prvega na svojem seznamu omenil Pinturault, s katerim je tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah treniral prejšnji teden.

Prvi slovenski adut je nared za nova dokazovanja. V pripravljalnem obdobju je napredoval na raznovrstnih področjih: v kondiciji, tehniki, pri pripravi na tekmo ... »Že lani sem bil na visoki ravni, ne morem pričakovati, da bom letos še 50 odstotkov boljši, verjamem pa, da sem naredil korak naprej. Ti koraki so manjši, a najtežji,« je ocenil svojo pripravljenost in dodal, da ga žene močna želja po dobrih rezultatih.

Premierna zmaga v minuli sezoni in utrjen položaj med elitno sedmerico sta okrepila njegovo samozavest. Ve, kaj zna in zmore, v mislih ima tudi veleslalomski globus: »Vendar to ni cilj v tej sezoni, temveč ena od kariernih želja, bomo pa videli, kdaj se bo zgodilo.«
 

Cilji morajo biti visoki


Pri dekletih se na današnjem uvodu največ pričakuje od prvokategornice Mete Hrovat. Končno se je otresla bolečin v operiranem gležnju in se posvetila tehniki. O svojih ciljih nikoli ne razmišlja na glas, pravi pa, da je samozaupanje tako močno, da če bo skozi sezono zdrava in brez bolečin, lahko pristane zelo visoko.

Novi odgovorni trener v reprezentanci Janez Slivnik poudarja prav to: da ga zanimajo samo najvišji cilji. Njen mora biti elitna sedmerica, pravi. Danes bodo startale še Tina Robnik, Ana Bucik in Neja Dvornik, jutri ob Kranjcu še Štefan Hadalin. Obe tekmi bosta ob 10. in 13. uri. Ilka Štuhec, ki danes praznuje 29 let, bo sezono začela decembra na smuku v Kanadi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije