SMUČANJE

Žan Kranjec uresničuje prve načrte

Naš vodilni smučar na drugem veleslalomu sezone tik pod vrhom. Dišalo celo po zmagi, ob koncu je bil hitrejši prijatelj Filip Zubčić.
Fotografija: Žan Kranjec (levo) se je odrezal z zelo lepo tekmo, Štefan Hadalin pa je odstopil tik pred ciljem prve proge. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Žan Kranjec (levo) se je odrezal z zelo lepo tekmo, Štefan Hadalin pa je odstopil tik pred ciljem prve proge. Foto Jure Eržen

Ko je v prejšnji tekmovalni zimi naš vodilni alpski smučar Žan Kranjec storil korak naprej, sta si skupaj s trenerjem Klemnom Bergantom začrtala cilj, da bi bil v tej predolimpijski sezoni še hitrejši. Na dobri poti je. V drugem veleslalomu te zime je bil na koncu boljši od njega le hrvaški tekmec – in obenem prijatelj – Filip Zubčić. Načrtovano včerajšnjo tekmo je preprečilo premočno sneženje, prireditelji so veleslalom prestavili na današnji ponedeljek (ob 10. in 13. uri).

Spomin na premiero pred poldrugim mesecem v Söldnu na Tirolskem je iz Kranjčevega zornega kota zbujal različne občutke. Zasedel je 7. mesto, po zelo lepem smučanju na prvi progi, ko je bil 2., si je seveda obetal precej več. Tudi boj za zmago. Toda te se je veselil norveški mladenič Lucas Braathen, dvajsetletnik, ki se je sploh prvič uvrstil na stopničke, hkrati so našega udarnega reprezentanta prehiteli še nekateri, ki so bili v prvo počasnejši. V analizi ob slovesu od tradicionalnega prvega oktobrskega prizorišča sezone je bilo jasno: kakovostni vrh je širši kot v preteklosti, za podvig je treba na obeh progah pokazati smučanje najvišje ravni.


In zelo blizu tej želji je bil 28-letnik iz Bukovice pri Vodicah to soboto v St. Caterini, kamor so zaradi ustreznejših snežnih razmer prestavili veleslalomski spored s sprva načrtovanega prizorišča v Val d'Iseru. V Italiji pa je bilo, kot se je izkazalo včeraj, snežink celo preveč. Uresničile so se napovedi, podobno kot je dolino pral dež, je v visokogorju ob koncu tedna nenehno snežilo. Prvo tekmo v soboto so še ob izjemnih naporih pripravljavcev proge pospravili pod streho, nato včeraj preizkušnje ni bilo več mogoče izpeljati.
 

Manjše napake odnesle zmago


Sobotno predstavo pa si bo Kranjec z majhno črno piko ohranil v lepem spominu. Odločno se je pognal na prvo progo, zlasti v strmejšem delu navdušil stroko in redke navzoče s hitrim in tekočim ritmom, drugi nastop je pričakal v vlogi vodilnega. Bo po sanjskem letošnjem Adelbodnu in Saalbachu 2018 to njegova tretja zmaga doslej med veleslalomsko elito? Tako so se spraševali v slovenskem taboru, pozneje pa so mu zaploskali za 2. mesto, na katerem doslej na tekmah svetovnega pokala sploh še ni bil, toda obenem si mislili, češ da bi bilo seveda še lepše, ko bi bil ob koncu na najvišji stopnički.


Tako pa je bil na vrhu odra vodilne trojice hrvaški smučar Filip Zubčić. Tako kot v prejšnji sezoni na Japonskem.
»Drugo mesto je super rezultat, vesel sem, da sem po prejšnji zimi zdaj spet na stopničkah. Prvi nastop je bil zelo dober. Že na sami progi sem občutil, da sem zelo hiter, v drugo pa se mi je pripetilo nekaj manjših napak, poskusil sem se boriti od starta do cilja, uspelo mi je dokaj dobro, vendar sem s temi manjšimi napakami izgubil ravno tisto, kar je bilo potrebno za zmago. Lepo je voditi po 1. nastopu, veš, da si hiter, moraš pa si zapisati v glavo, da to še ne pomeni prav dosti, saj se na drugi progi lahko marsikaj spremeni. V drugo moraš startati, kot da še ničesar nisi naredil,« je strnil misli po sobotni beri naš as in se ob včerajšnji odpovedi tekme nato poskusil kar najbolje pripraviti za današnjo predstavo, pred katero je rokavico izziva uglednim tekmecem, med njimi kajpak tudi Kranjcu, vrgel 27-letni Zagrebčan. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije