SMUČANJE

Žan Kranjec si končno želi stati tudi na domačem odru

Jutri in v nedeljo alpski smučarji za 62. pokal Vitranc. V Kranjski Gori živahno že drevi, visoki cilji Žana Kranjca.
Fotografija: Žan Kranjec ne skriva visokih ciljev. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Žan Kranjec ne skriva visokih ciljev. FOTO: Matej Družnik

Tako kot pred enim letom je napočil čas za prihod na predzadnjo postajo sezone svetovnega pokala alpskih smučarjev in kot že vrsto let se bo karavana ustavila pri nas. V Kranjski Gori je vse nared za 62. pokal Vitranc, podkorenska proga je med najbolj priljubljenimi med asi belih strmin, zlasti v izvedbi veleslaloma. Turistično središče Zgornjesavske doline bo ponudilo povsem drugačno podobo kot lani, ko si še ni prav opomoglo od zoprnih dnevov pandemije ...

Če zasučemo časovno kolesje v marec 2020, se bomo spomnili tistih mučnega odštevanja do uradnega prihoda zloveščega virusa v slovenski prostor. Pri italijanskih sosedih je že kosil, novinarska konferenca v Kranjski Gori je tri dni pred načrtovano tekmo še napovedala optimizem, a tega je bilo nato iz ure v uro manj. Sledila je odpoved tako kot na številnih drugih prizoriščih.

Leto pozneje se je priljubljeni Vitranc vrnil, a žal brez občinstva. Lani je bilo nato vendarle drugače, čeprav še zdaleč ne tako sproščeno kot v preteklosti. Navzlic virozam po Gorenjskem v teh dneh na prehodu zima-pomlad zdaj posebnih ukrepov ni več, pisan glasbeni spored bo pospremil dogajanje, pred tekmovalnim sporedom, ki bo tako kot ponavadi na podkorenski progi v soboto in nedeljo, bo najprej živahno na tistem turistično obleganem smučišču ob treh kranjskogorskih hotelih: številni nekdanji smučarski asi se bodo na dobrodelni tekmi spomnili reprezentanta Draga Grubelnika, tragično preminulega novembra 2015.

Nato bo završalo tudi v boju na snegu. Najboljši med njimi, olimpijski in svetovni prvak v veleslalomu, Švicar Marco Odermatt, potrebuje le še 15 točk za novi veliki kristalni globus. Posebna bo tekma tudi za našega udarnega aduta Žana Kranjca, ki je zbral v tej zimi že veliko lepih nastopov, kar potrjuje tudi njegovo tretje mesto v veleslalomski razvrstitvi svetovnega pokala. V vsej svoji lepi zgodbi uvrstitve na oder še nikdar ni dosegel na terenu, na katerem pogosto trenira, podkorenskem smučišču.

Brez soli ne bo šlo

V zadnjih dneh je 30-letnik tako kot drugi člani slovenske reprezentance vadil v Italiji, prizorišče vitranške preizkušnje je bilo zaprto za trening. Priprava je zahtevna, visoke temperature v zadnjih dneh niso v prid trudu prirediteljev. »Seveda imamo zaradi zadnjega toplega vala sive lase, toda obenem smo pripravljeni na vse okoliščine. Najbrž zdaj brez vode in soli pri pripravi proge ne bo šlo,« se dobro zaveda Srečo Medven, izkušeni generalni sekretar tega največjega dogodka v moškem alpskem smučanju pri nas. Mimogrede, količina vode, ki jo bodo pripravili za progo, bi zadostovala za olimpijski bazen ...

Slovenske barve bodo ob Kranjcu branili še povratnik Štefan Hadalin, Rok Ažnoh in Anže Gartner. V Åreju na Švedskem, kjer bo predzadnja postaja sezone za dekleta, bosta nastopili Ana Bucik in Neja Dvornik. Veliki finale bo prihodnji teden v Andori. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije