SMUČANJE

Žan Kranjec s staro čelado v vitranški boj

Danes in jutri smučarska elita v spomladanski Kranjski Gori. Pred Kranjcem v sezoni še trije veleslalomi.
Fotografija: Žan Kranjec pogleduje proti domači tekmi. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Žan Kranjec pogleduje proti domači tekmi. FOTO: Matej Družnik

Pretirano bi bilo zapisati, da je za Žana Kranjca, vodilnega slovenskega alpskega smučarja, napočil tekmovalni trenutek resnice. Kajti ob tem koncu tedna ne bo niti v startni hišici olimpijske tekme niti tisti na svetovnem prvenstvu. Res pa je, da domača preizkušnja na že kar znameniti podkorenski strmini pri Kranjski Gori predstavlja poseben izziv. Zlasti v primeru 30-letnika iz Bukovice pri Vodicah, kraja ob avtocesti med Kranjem in Ljubljano. Prav na slovenskem prizorišču tekem svetovnega pokala ni bil še nikdar na stopničkah,.

»Seveda je želja prismučati si mesto med najboljšimi tremi,« v pričakovanju zahtevnega veleslalomskega konca tedna (danes in jutri ob 9.30 im 12.30) ni prav nič ovinkaril Kranjec. Na svoji lepi športni poti je uprizoril že kopico vrhunskih nastopov, blestel je na spoštovanja vrednih strminah ledenika Rettenbach nad Söldnom, Adelbodna, Alte Badie. V posebnem spominu ostaja tudi njegova veličastna predstava na drugi progi lanskega olimpijskega veleslaloma na Kitajskem. Zdaj pa bi dejansko rad razveselil tudi domačo množico navijačev. Pa ne gre le za stopničke na slovenskem prizorišču: na teh bi rad ostal tudi ob koncu te sezone v skupni veleslalomski razvrstitvi.

Na vrhu te je največji mojster alpskega smučanja Marco Odermatt (Švi; 540 točk), sledita mu Henrik Kristoffersen (Nor; 440) in naš as (345), toda slednjemu že diha za ovratnik iz tedna v teden močnejši Korošec iz Radenč pri Špitalu Marco Schwarz (324). Tudi Švicar Loic Meillard (320) ni daleč ...

Že izbral smuči

»Do konca sezone so še trije veleslalomi (dva na pokalu Vitranc ter sklepni čez en teden na finalu v Andori), nisem se prepustil preračunavanju. Želim se le kar najbolj zbrati, dobro smučati in ostati med izbrano trojico,« je poudaril naš srebrni olimpijec. Tista predstava v kitajskem nacionalnem smučarskem centru Yanqing je bila zares vrhunska, bila pa je ena redkih na njegovi vrhunski ravni v prejšnji sezoni.

V tej poolimpijski zimi je uspešnejši, res pa je, da prav zadnji nastopi niso bili takšni, kot si jih je želel: na SP je s 6. mestom ostal brez kolajne, pozneje se je v ZDA »potopil« v težavah, tudi z motečo novo in očitno preveliko čelado, odmevne uvrstitve tako ni bilo.

»Na pokalu Vitranc bom imel tisto mojo staro sivo čelado, zdaj je po tej plati spet vse v najlepšem redu,« se nasmehne in tudi ne zganja preplaha zaradi visokih temperatur zadnjih dni ter prav posebnih, zdaj že spomladanskih razmer v Kranjski Gori: »S serviserjem sva že določila par smuči, ki bi moral biti za takšno progo, pripravljeno s soljo in z vodo, najboljši, seveda pa se lahko v zadnjem hipu kaj spremeni. Bomo videli, kakšno bo sobotno jutro.« Prvi favorit tekme je Odermatt, Kristoffersen je bil zmagovalec lanskih dveh veleslalomov v Kranjski Gori. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije