DESKANJE

Žan Košir prav na OI dosegel svoj vrh

Tržičan v Pjongčangu zrel za zlato, na koncu v paralelnem veleslalomu ubranil bron iz Sočija. Trener Jernej Demšar stoodstotno prepričan, da je bil Žan hitrejši od Korejca Sanghoja Leeja.
Fotografija: Žan Košir je po dobljenem malem finalu takole zalučal svojo čelado. FOTO: AP
Odpri galerijo
Žan Košir je po dobljenem malem finalu takole zalučal svojo čelado. FOTO: AP

PHOENIX PARK – Najboljši slovenski deskar na snegu Žan Košir si je po drugem in tretjem mestu v Sočiju 2014 prigaral še tretjo olimpijsko kolajno, potem ko se je predvčerajšnjim okitil z bronom v paralelnem veleslalomu. A 33-letni Tržičan je bil v Phoenix Parku zrel tudi za zlato, na poti do njega pa ga je v polfinalu presenetljivo ustavil Južnokorejec Sangho Lee. Videti je bilo sicer, da je ciljno črto prvi prečkal Košir, a je na veselje številnih navijačev časomerilna naprava takoj pokazala, da je bil za pičlo stotinko sekunde hitrejši domači reprezentant. Košir, prepričan, da je dobil dvoboj, v cilju ni skrival jeze, v naši reprezentanci so vložili pritožbo, a so jo pristojni zavrnili, češ da se na merjenje časa ni mogoče pritožiti. Ob tem so pojasnili, da sta na cilju obeh prog časomerilni napravi A in B, pri čemer je prva postavljena nižje in je edina merodajna, televizijska kamera pa snema pod drugačnim kotom in je zatorej zavajajoča. Tako Žanu ni preostalo drugega, kot da je pozabil na zaplet in se čim bolje pripravil na obračun za tretje mesto, v katerem je nato zanesljivo opravil s Francozom Sylvainom Dufourjem. Po prihodu v cilj je od veselja odvrgel čelado in rokavico, snel desko, pokleknil in se prijel za obraz. Kot da ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo. Navdušeno mu je zaploskala skupina slovenskih navijačev, med katerimi sta bila tudi biatlonec Klemen Bauer in smučarski krosist Filip Flisar. Od sreče je žarel tudi Koširjev trener Jernej Demšar. »Žanova forma se je ves čas dvigovala in menim, da sva prav tu dosegla vrh. Bolje skorajda ne bi moglo biti, osvojil je novo kolajno, čeprav ostaja grenak priokus zaradi polfinala. Jaz sem stoodstotno prepričan, da je bil hitrejši od Leeja, pritožili smo se, hoteli smo videti tudi fotofiniš, a ga tu ni. A to je šport, takšne stvari se dogajajo. Hvala bogu, da je bil na koncu tretji. Odličje je le odličje,« je poudaril Demšar.
Naslova olimpijskega prvaka se je veselil Švicar Nevin Galmarini, ki je moral pred štirimi leti priznati premoč zgolj Rusu Vicu Wildu. V tokratnem velikem finalu je 31-letnik iz St. Gallna – v nasprotju s Koširjem – prepričljivo premagal Leeja, tako da ni bilo prav nobenega dvoma o končnem zmagovalcu. Že v osmini finala je Galmarini, ki s precejšnjim naskokom vodi v skupni razvrstitvi za svetovni pokal, izločil Tima Mastnaka (16.), Rok Marguč pa je obstal že v kvalifikacijah (17.). Med ženskami je novo poglavje v zgodovini OI spisala Čehinja Ester Ledecka, ki je zlati lovoriki iz superveleslaloma dodala še naslov olimpijske prvakinje v deskanju na snegu. Velenjčanka Gloria Kotnik je le s težavo zadrževala solze žalosti, potem ko je izpadla v osmini finala, merila je namreč precej višje od končnega 15. mesta. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije