LIGA NARODOV

Zaključni turnir četverice se vse bolj nasmiha

Slovenski odbojkarji jutri proti olimpijskim prvakom nadaljujejo nastope v ligi narodov Med posamezniki statistično v samem vrhu štirje varovanci selektorja Alberta Giulianija.
Fotografija: Klemen Čebulj je bil proti Rusiji vrhunsko motiviran in nabrušen za briljantno napadalno predstavo. FOTO: FIVB
Odpri galerijo
Klemen Čebulj je bil proti Rusiji vrhunsko motiviran in nabrušen za briljantno napadalno predstavo. FOTO: FIVB

Če je evropsko prvenstvo v nogometu vrh kakovosti, potem je odbojkarska liga narodov pravi ognjemet vrhunskosti. Po devetih odigranih tekmah v Riminiju vodi Brazilija s 24 točkami (ima osem zmag in en poraz), druga je Poljska (21, 7-2), isti izkupiček ima Francija, izvrstna četrta je Slovenija. Razmerje zmag in porazov ima prav tako 7-2, tako kot denimo peta Srbija, obe imata po 19 točk, a varovanci selektorja Alberta Giulianija imajo boljše razmerje v nizih (23:11 proti 23:15). Seveda je treba opomniti, da se najboljša štiri moštva 26. in 27. t. m. merijo še na zaključnem turnirju, ki bo dal zmagovalca elitnega tekmovanja.


Slovenski odbojkarji so torej v izvrstnem položaju, do konca pa se merijo še z Brazilijo (jutri ob 19.30), Avstralijo (v sredo ob 13. uri), v četrtek z Iranom (16), od naslednjega ponedeljka do srede sledijo še ZDA (18), Japonska (16) in Bolgarija (18). Seveda ni nobene velike filozofije, če zapišemo, da bodo predvsem karioke, olimpijski zmagovalci iz Ria de Janeira, jutri sila zahteven nasprotnik, Avstralija pa je denimo izgubila vse dosedanje tekme v ligi narodov in je na zadnjem, 16. mestu, njeni igralci so celo osvojili le dva niza. Iran je po medlem začetku in dveh porazih nanizal pet zaporednih zmag, v zadnjih dveh krogih pa spet izgubil, je na šestem mestu za Srbijo. Vse je torej v rokah Giulianijevih fantov, uvrstitev na sklepni turnir četverice se široko nasmiha, denimo celo ZDA so z izkupičkom 4-5 šele na desetem mestu razpredelnice. Nekateri so se, kot Italija, obrnili povsem k olimpijskim igram v Tokiu in v Riminiju igrajo brez svojih zvezdnikov, a vsak si usodo v letošnji ligi narodov pač piše sam. Če igraš odlično, vrhunsko, tako kot Slovenija, potem tudi zmaguješ. Zaradi telesno zahtevnega turnirja vsi tudi izmenjujejo igralce v postavah za posamično tekmo, na zahtevnost fizičnega izziva je opomnil tudi slovenski podajalec Gregor Ropret: »Upam, da na takšni visoki ravni telesno in psihično zdržimo čim dlje, in videli bomo, do kam lahko pridemo.«

Ropret najboljši podajalec

O kakovosti slovenskih reprezentantov in njihovih predstav v Riminiju priča tudi posamična statistika, ki v sam vrh uvršča Ropreta, Klemna Čebulja, Jana Kozamernika in Janija Kovačiča. Po številu doseženih točk po devetih tekmah lige narodov prvo mesto zaseda Nizozemec Nimir Abdel-Aziz s 180 točkami, drugi je Rus Maksim Mihajlov s 136 točkami, tretji Iranec Saber Kazemi s 122 točkami. Le eno manj je doslej zbral Klemen Čebulj na četrtem mestu. V prvi petdeseterici so še Tonček Štern (17. mesto, 87 točk), Tine Urnaut (31. mesto, 76 točk) in Alen Pajenk (37. mesto, 71 točk). Čebulj je na petkovi tekmi proti Rusiji postal tudi rekorder letošnje lige narodov, saj mu je kot prvemu na posamezni tekmi uspelo prebiti mejo 30 točk, nanizal jih je namreč 32. Doslej je v zgodovini lige to uspelo le še šestim odbojkarjem. V slovenski izbrani vrsti imajo tudi najboljšega podajalca, saj Gregor Ropret prepričljivo zaseda prvo mesto v razvrstitvi, kar pomeni, da naši napadalci v največji meri izrabijo njegove podaje. Ropretov najbližji zasledovalec je Srb Nikola Jovović.

Med izvajalci začetnih udarcev je za zdaj najuspešnejši že omenjeni Abdel-Aziz, ki je nanizal 26 asov, Klemen Čebulj je s 14 na šestem mestu. V obrambnih akcijah navdušuje slovenski prosti igralec Jani Kovačič, ki je s 86 obrambami na četrtem mestu, vodi Italijan Fabio Balaso s 103 obrambami. Kovačič s 56 idealnimi sprejemi zaseda šesto mesto med sprejemalci, na prvem je Brazilec Thales Hoss s 60 idealnimi sprejemi. Naš odbojkar je uvrščen tudi na 4. mesto lestvice najboljših prostih igralcev, na prvem je Italijan Balaso. Med najboljšimi desetimi blokerji turnirja je na devetem mestu Jan Kozamernik s 14 bloki in povprečjem 0,41 bloka na niz. Na prvem mestu je Srb Marko Podraščanin s povprečjem 0,84 bloka na niz in skupno 32 bloki. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije