Zahović znižuje stroške

Maribor z 28 igralci v boj za prvaka. Dino Hotić odšel zaradi boljšega zaslužka.
Fotografija:
Odpri galerijo

»Ni potrebe po okrepitvah, na voljo imamo 28 igralcev,« je sedmi sili in vsem vijoličnim privržencem v prvem nagovoru v novem letu sporočil Zlatko Zahović, direktor Maribora. Državni prvaki so včeraj začeli bitko za ubranitev lovorike, ki jo bodo odprli s štirimi točkami zaostanka za Olimpijo v velikem derbiju 22. februarja v Ljudskem vrtu.

Nekoliko zavita, toda dovolj odkrita Zahovićeva pojasnila nazorno govorijo o tem, da je po Olimpiji tudi v Mariboru v ospredju nižanje stroškov. Najlažje jih je oklestiti tam, kjer so bili najvišji in jih je mogoče tudi krepko znižati – v moštvu. Maribor je namreč v letu 2018 zapravil 800.000 evrov več, kot je imel prihodkov, teh pa je bilo 9,4 milijona evrov. Le za plače igralcev je namenil 3,2 milijona, kar pa je še vedno 3,7 milijona manj kot leto prej, ko si je priigral ligo prvakov. Prekosil je tudi Olimpijo, ki je imela kar 3,3 milijona evrov primanjkljaja med prihodki in odhodki.
Tudi finančno poročilo za lansko leto pri Mariboru ne bo bistveno drugačno, čeprav je evropska pot do zadnjega kvalifikacijskega sita za evropsko ligo prinesla približno dva milijona evrov.
 

Z avtomatizmi do boljše igre


Strokovno vodstvo z Zahovićem na čelu je presodilo, da ima Maribor tudi z odhodom desetice Dina Hotića – športni direktor je pomenljivo povedal, da igralci odhajajo zaradi finančnih razlogov in ne športnih (zadnji klub v belgijskem prvenstvu Cercle Brugge po kakovosti najbrž res ni na ravni Maribora) – dovolj kakovostno zasedbo in notranjih rezerv, da ubrani naslov prvaka. Za Hotićev položaj je več kot preveč kandidatov – od Jasmina Mešanovića, Andreja Kotnika do zamrznjenega Gregorja Bajdeta. Ne izključuje novih prodaj. »Vse je možno,« je dodal arhitekt športne politike, ki je nakazal, kako se bo trener Darko Milanič lotil priprav in zakaj jeseni ni bilo vse tako, kot so želeli.

»Avtomatizmi so manjkali, čemur bomo posvetili največ pozornosti. Vedeti je treba, da smo imeli nove igralce in v Mariboru so zahteve vedno višje kot v drugih klubih. Igrali smo 16 tekem v poldrugem mesecu,« je razloge za ne posebno navdušujočo jesensko podobo nanizal Zahović. Imel je prav, a velja odkriti tudi drugo plat. Razen Olimpije in delno Domžal (imele so 3,8 milijona evrov prihodkov v letu 2018) tekmeci v SNL razpolagajo z največ dvema milijonoma. A raje bližje enemu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije