ŠAH

Začetni status quo

Enakovreden dvoboj za naslov med Carlsenom in Nepomnjačijem.
Fotografija: Jan Nepomnjači slovi kot
zelo dinamičen igralec.
FOTO: Lennart Ootes/Reuters
Odpri galerijo
Jan Nepomnjači slovi kot zelo dinamičen igralec. FOTO: Lennart Ootes/Reuters

Uvodne štiri partije dvoboja med svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom in izzivalcem Janom Nepomnjačijem v Dubaju so se razpletle z delitvijo točke. Nihče si na najpomembnejšem letošnjem dogodku v šahu (še) ni priigral resnejših priložnosti za prvo zmago. Oba sta zelo dobro pripravljena, kar je za spopad na takšni ravni tudi pričakovano.

Norveški šampion je s črnimi figurami obakrat izbral klasično varianto v španki, ki velja za eno najbolj solidnih otvoritev. Izzivalcu je sicer prepustil minimalno prednost, a ta ni prišel do česa konkretnejšega. Tehnična igra je pisana na kožo prvaku in Nepomnjači bo moral za preboj z belimi figurami pokazati več v tovrstnih tipih pozicij ali pač spremeniti otvoritveni pristop.

Diagram (1.12.) FOTO: Šzs
Diagram (1.12.) FOTO: Šzs

V dveh partijah z belimi figurami je Carlsen preizkusil obe glavni začetni potezi, tako 1.d4 kot 1.e4. Nepomnjači, ki slovi kot zelo dinamičen igralec, je obakrat izbral solidnejši pristop, kot smo ga bili od njega vajeni. Namesto Grünfeldove indijke in Najdorfove siciljanke, ki sta bili njegov zaščitni znak, se je odločil za damin gambit in rusko obrambo. Pragmatični pristop Rusa je značilen za dvoboje na najvišji ravni, kjer je glavni cilj igralca s črnimi figurami ta, da nevtralizira minimalno začetno prednost tekmeca.

Izkoristi lahko vsak spodrsljaj

Najzanimivejša v dosedanjem poteku je bila druga partija, v kateri je Carlsen s svojo otvoritveno pripravo presenetil nasprotnika, prevzel iniciativo in si pripravil odlično priložnost za nevaren napad na njegovega kralja. A je nato v 17. potezi prezrl niz potez, po katerem je bil ob kmetu prisiljen žrtvovati še kvaliteto. Izzivalčeva materialna prednost bi lahko prišla do izraza, a je bila pozicija dovolj zapletena, da slednji ni našel optimalnega nadaljevanja. Svetovni prvak je dosegel dovolj nadomestila in po poenostavitvah sta tekmeca pristala v enaki končnici.

Carlsen že četrtič brani naslov, ki ga je osvojil leta 2013. Spet se zdi, da nas čaka izenačen dvoboj z malo odločenimi partijami. Norvežan je zadnja dva obračuna dobil po podaljšani igri s skrajšanim časom za razmišljanje. Leta 2018 je proti Američanu Fabianu Caruani remiziral vseh 12 partij v rednem delu, dve leti prej pa sta bili proti Rusu Sergeju Karjakinu odločeni le dve partiji. Svetovni prvak je v klasičnih partijah dvobojev tako nazadnje vodil davnega leta 2014, kar zanj predstavlja dodatno spodbudo ali pač pritisk, da poskuša prekiniti trenutni status quo. Toda izzivalec je že dokazal, da je dovolj samozavesten, in lahko izkoristi vsak spodrsljaj slovitega tekmeca. 

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas