SKOKI

Žaba le za las ob krstno zmago

Anže Lanišek sijajen drugi na posamični tekmi v Zakopanah. Na ekipni preizkušnji Slovenci tik pod odrom, slavje Avstrijcev.
Fotografija: Anže Lanišek se je včeraj veselil imenitnega drugega mesta v Zakopanah. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Anže Lanišek se je včeraj veselil imenitnega drugega mesta v Zakopanah. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Na moštveni tekmi v Zakopanah, kjer je včeraj za veselje v slovenskem taboru z imenitnim 2. mestom poskrbel Anže Lanišek - Žaba, je vse kazalo na to, da bo zmaga ostala doma. Po šestih skokih so imeli namreč Poljaki že skoraj 30 točk naskoka pred najbližjimi zasledovalci Avstrijci. A nato se je prav Andrzeju Stekali, ki je v uvodni seriji s 137 metri poletel najdlje od rdeče-belih orlov, nastop ponesrečil (115,5 m) in vsa prednost je splavala po bližnji reki Dunajec.

Naši severni sosedi so s pridom izkoristili edini poljski spodrsljaj in na krilih sijajnega Daniela Huberja (135 m in 135 m), najboljšega posameznika na ekipni preizkušnji, na koncu zasluženo zmagali. Veliko zaslug za slavje Avstrijcev, ki so dobili še drugo moštveno tekmo za pokal narodov v tej sezoni po Visli, je imel Michael Hayböck, ki je kot prvi odjadral do 140,5 metra.


»Ta zmaga nam res dobro dene; v tekmo smo šli namreč kot avtsajderji, nato pa smo drug drugega ponesli do naših najboljših nastopov. To je naredilo razliko. No, imeli smo tudi srečo, da se je v finalu zalomilo Stekali,« je priznal 29-letni as iz Linza. Ob Hayböcku in Huberju sta svoj delež k zmagi Avstrijcev, ki so imeli po osmih skokih 8,9 točke prednosti pred drugouvrščenimi Poljaki in 16,4 pred tretjeuvrščenimi Norvežani, prispevala tudi Philipp Aschenwald in Jan Hörl.

Slovenci so pristali na nehvaležnem 4.mestu, na katerem so s Cenetom Prevcem (131,5 m in 129 m), ki je bil v soboto z Anžetom Laniškom (127 m in 128,5 m) naš točkovno najbolj učinkoviti skakalec, tudi odprli tekmo. Čeprav sta solidno nastopila tudi Tilen Bartol (122,5 m in 131 m) in Peter Prevc (123,5 m in 133 m), pa želena uvrstitev na zmagovalni oder – tako kot na decembrskem SP v smučarskih poletih v Planici – realno ni bila dosegljiva.


Za tretjeuvrščenimi Norvežani so namreč zaostali za skoraj 40 točk (37,9). »Seveda si na vsaki tekmi želimo stopničke, a je treba zanje skočiti (še) bolje. Moja tokratna skoka sta bila takšna, kakršna je večina v tej sezoni – nista bila vrhunska,« je bil samokritičen Peter Prevc, ki je 4. mesto ocenil kot relativno dober rezultat. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije