KOŠARKA

Za začetek najtežja možna ovira

Virtus in Cedevita Olimpija danes vstopata v drugi krog evropskega pokala. Bolonjčani imajo izjemno bogato zgodovino, zdaj jo pišeta Đorđević in Teodosić.
Fotografija: Miloš Teodosić je prvo ime Virtusa. FOTO: EuroCup
Odpri galerijo
Miloš Teodosić je prvo ime Virtusa. FOTO: EuroCup

Pet let so košarkarji Cedevite Olimpije in njihovi stožiški predhodniki čakali na nastop v drugem krogu evropskega pokala, danes ob 18.30 pa se jim bo želja le uresničila. In njihov uvodni tekmec ni kdor koli. V Bologni jih bo pričakal domači Virtus, 15-kratni italijanski prvak in pod imenom Kinder dvakratni zmagovalec evrolige.

V slavnih časih so zanj igrali Jure Zdovc, Predrag Danilović, Rašo Nesterović, Zoran Savić, Antoine Rigaudeau, Emanuel Ginobili, David Andersen, Matjaž Smodiš in Sani Bečirovič, zdaj pa se poskuša vrniti na stare položaje z asi novega rodu in močnim srbskim pridihom.
Stare tekmece ljubljanskega kluba namreč že drugo sezono vodi trener Aleksandar Đorđević, na parketu pa igrajo pod taktirko Miloša Teodosića in njegove zamenjave Stefana Markovića.

Ob pomoči branilca Josha Adamsa, krila Kyla Weemsa in krilnega centra Amarja Alibegovića, državljana Italije in BiH, a hkrati sina najučinkovitejšega strelca slovenske reprezentance vseh časov Teomana Alibegovića, so celo prvi favoriti za osvojitev evropskega pokala. V uvodnem delu so bili edini med 24 moštvi, ki so zmagali na vseh desetih tekmah, v anketi med športnimi direktorji klubov pred nadaljevanjem sezone pa prevladujejo v domala vseh kategorijah.

Virtus so izbrali za najbolj neugodnega rivala in moštvo, ki ga je najbolj zabavno gledati, ter mu pripisali kar 95,8-odstotne možnosti za uvrstitev v finale. Teodosić je prvi kandidat za naslov MVP, najboljši podajalec, najbolj spektakularen košarkar in igralec, ki bi ga najraje privabili v svoje moštvo, v Đorđeviću pa večina vidi prvega trenerja evropskega pokala.
 

Favoriti tudi za Golemca


Po brezmadežni osvojitvi prvega mesta v močni skupini C pred Lokomotivom Kubanom, Monacom in Andorro se je Virtus celo izdatno okrepil. Privabil je Marca Belinellija, ki se je po 13 sezonah v ligi NBA in osvojitvi šampionskega prstana v dresu San Antonia leta 2014 odločil za vrnitev v domovino pri 34 letih. Naloga Cedevite Olimpije bo torej še težja, v boju za osvojitev enega od prvih dveh mest v skupini C in preboj v četrtfinale pa jo bržkone čaka nabiranje točk v dvobojih s francoskim Bourgom in Budućnostjo.

»Virtus je tudi v mojih močeh glavni favorit. Njegovo moštvo je sestavljeno iz samih zvezdnikov, ki so igrali tako v ligi NBA kot v evroligi. Za nas je gostovanje v Bologni nagrada za opravljeno v prvem delu sezone,« ocenjuje Olimpijin trener Jurica Golemac, ki se je pred dvema desetletjema skupaj z zdajšnjim športnim direktorjem kluba Sanijem Bečirovičem boril proti Kinderju v četrtfinalu krstne sezone evrolige pod Ulebovim okriljem. Poznejši evropski prvaki so bili obakrat za malenkost boljši (doma z 80:79, v Tivoliju z 81:79), mož odločitve na obeh tekmah pa je bil Ginobili. Moštvi sta se nazadnje srečali pred dvema letoma v Fibini ligi prvakov in tudi takrat je bil dvakrat uspešnejši Virtus; v Stožicah kar z 92:61.

Navijači Cedevite Olimpije se morajo zato pripraviti na najrazličnejše možne scenarije. Ne nazadnje so se Ljubljančani v letih 2014–2016 trikrat zapored uvrstili v drugi krog evropskega pokala z obetavnimi predstavami, a v nadaljevanju vsakič iztržili le po eno zmago v šestih nastopih. Pač, višje ko prilezeš, težje je. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije