DOBRA NOVICA

Za šport 2,6 milijona evrov več

MIZŠ za leto 2020 načrtuje 1,8 milijona več denarja kot letos. Fundacija za šport jutri objavlja 8,5 milijona evrov težek razpis.
Fotografija: Predsednik OKS Bogdan Gabrovec, olimpionik Miro Cerar in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo že obirajo prve sadove tvornega sodelovanja. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Predsednik OKS Bogdan Gabrovec, olimpionik Miro Cerar in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo že obirajo prve sadove tvornega sodelovanja. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Končno dobre vesti za slovenski šport, ko je v njegovo financiranje vmešana politika. Včeraj je predsednik sveta Fundacije za šport (FŠ) Aleš Remih napovedal, da bosta jutri, v petek, v uradnem listu objavljena dva razpisa za sofinanciranje športnih programov in za sofinanciranje športnih objektov in površin za šport v naravi v letu 2020. Skupno bo na voljo 8,5 milijona evrov, kar je 800.000 evrov več kot na lanskem razpisu.

»Največji delež bosta prek koncesijskih dajatev prispevali Loterija Slovenije in Športna loterija. Glede na naraščanje koncesijskih dajatev si želimo, da bi lahko v prihodnje razpisali še večji znesek in s tem še izdatneje pomagali našim športnim organizacijam. Želimo si tudi, da bi k temu pripomogla država. Prepričan sem, da bi lahko brez težav to storila z odpravo 10-odstotnega davka na srečke, ki so ga leta 2013 uvedli kot interventni zakon,« je pojasnil Remih. V šestih letih je bil tako šport prikrajšan za devet milijonov evrov.

Premiki na bolje tudi drugje

Medtem smo pridobili neuradne podatke, kako bo šport v prihodnjih dveh letih podprlo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Tudi tu gre na bolje. Letos so iz državnega proračuna za šport namenili 20,194.745 evrov, za leto 2020 je v načrtu povišica, za šport bo resor ministra Jerneja Pikala namenil 21,994.259 evrov, za leto 2021 pa bo znesek še narasel, na 22.462.369. To je sicer še daleč od realnih potreb in najbolj optimističnih pričakovanj v krogu Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ), a se je pri financiranju po dolgih letih vendarle vsaj malce premaknilo na bolje. Državni proračun bodo predvidoma sprejeli novembra.


Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je izrazil zadovoljstvo, ker se v odnosu politika-šport premika na bolje tudi na drugih področjih. Tako bodo na ministrstvu za infrastrukturo priskočil na pomoč pri prevozu kategoriziranih športnikov, starih od 14 do 18 let, na treninge in tekme. S tem bo do državne subvencije upravičenih 3632 mladih upov. Na področju zdravstva so dosegli nov sporazum, saj bodo preventivni zdravstveni pregledi v izbranih ustanovah zagotovljeni še za nadaljnjih 2000 športnikov. In tretje s področja šolstva: športna vzgoja se na velika vrata vrača na univerze, po novem jo bodo na vseh fakultetah uvedli kot obvezen predmet. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije