TENIS

Z rekordom ne bi bil nič srečnejši

Nadal v epskem finalu OP ZDA ugnal Medvedjeva. Že 19. lovorika za veliki slam, le še korak za Federerjem.
Fotografija:
Odpri galerijo

NEW YORK – Bitka med Rogerjem Federerjem in Rafaelom Nadalom po številu naslovov za grand slam se zaostruje. Španec se je po izjemnem finalu OP ZDA, v katerem je po peturnem maratonu, ki so ga zaznamovali številni zasuki, s 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4 ugnal Daniila Medvedjeva in prišel do 19. velike lovorike, za švicarskim superzvezdnikom zaostaja le še za eno, Novak Đoković na 3. mestu večne lestvice jih ima 16.

Vsi priznavajo, da si želijo ob koncu kariere voditi na tej lestvici, a da to ni primarni cilj, seveda pa ta troboj močno razvnema navijače. Ob razpravah, ali bi morali turnirji za veliki slam moške dvoboje skrajšati na dva dobljena niza, Rafael Nadal vedno poudarja, da si nihče ne zapomni partij, ki trajajo eno uro, medtem ko dobijo maratoni posebno mesto v zgodovini.

Eden takšnih je bil tudi finale New Yorka, v katerem je dve uri in pol kazalo na rutinsko zmago Španca, saj je vodil z 2:0 v nizih ter breakom v tretjem, a je Medvedjev uprizoril veliki zasuk in izenačil na 2:2 v nizih, še enega pa nato po zaostanku z 2:5 v odločilnem, a je Rafa kot že tolikokrat doslej nekako le našel pot do zmage. Že 19. za veliki slam in četrte v New Yorku.
 

Uživa v tenisu


Razmerje med veliko trojico glede števila velikih naslovov se spreminja skorajda od turnirja do turnirja. Če se je zdel Federer ob začetku lanske sezone neulovljiv, je januarja letos kazalo, da nihče ne more ustaviti Đokovića, ta čas ima zelo lepe možnosti Nadal.

»Ko bomo vsi trije končali kariero, bi si želel, da imam največ zmag, vendar to ni stvar, o kateri bi razmišljal, zaradi tega ne bi bil prav nič srečnejši. Ne treniram zaradi tega in ne igram zaradi tega. Zame je najpomembnejše, da uživam v tenisu, da sem srečen. Ne moreš se cele dneve obremenjevati s tem, ali ima tekmec kakšno zmago več ali manj. V karieri sem dosegel veliko več, kot sem si kdaj predstavljal, da bom, zelo sem zadovoljen,« je razmišljal Španec, potem ko je nadaljeval vladavino velike trojice na grand slamih, njen niz je zdaj že pri 12 zaporednih naslovih.

Nadal in Đoković sta si letos razdelila po dva naslova za veliki slam, Rafa je prepričljivo najboljši igralec zgolj te sezone, na svetovni lestvici, ki šteje rezultate zadnjega leta dni, pa je Španec tudi precej znižal zaostanek za Srbom. Pri čemer seveda ne brani niti točke, saj lani po OP ZDA ni igral, Nole jih na drugi strani kar 2600, realno je, da se še petič povzpne na prvo mesto.

»To ni moj cilj, ne igram za to. Super, če mi bo uspelo, vendar pa pri svoji starosti ne morem izgubljati energije z lovom na št. 1. Zame je najpomembnejše, da lahko na visoki ravni tekmujem, kolikor dolgo bo mogoče. Je pa jasno, če bom lahko dobro igral do konca sezone, potem bom imel lepe možnosti.« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije