Z novim šefom bo zadovoljen tudi Messi

Cilj Quiqeueja Setiena je vrh nogometne lige prvakov. Prvi izziv novega trenerja Barcelone bo Granada.
Fotografija:
Odpri galerijo

Vodstvo nogometnega kluba Barcelona kar sije od sreče: Barça je lani kot prva v zgodovini evropskega nogometa presegla mejo 800 milijonov ustvarjenih prihodkov, klub pa je ustregel navijačem in se znebil nepriljubljenega trenerja Ernesta Valverdeja ter včeraj že predstavil njegovega naslednika. Quiqeue Setien ne bi mogel močneje ustrezati katalonski nogometni filozofiji.
»Ni mi težko priznati, da so se mi uresničile sanje. Še včeraj sem hodil mimo krav v mojem kraju, danes sem vodil trening najboljših nogometašev na svetu,« so bile prve besede 61-letnika iz Santanderja. Metropola Kantabrije, ki leži med Gijonom in Bilbaom, odslej ne premore le daleč največje bančne skupine na Iberskem polotoku, ampak tudi novega trenerja nogometne inštitucije, ki sama sebe imenuje več kot klub. Barcelona v resnici ni ravnala gosposko z zdaj že nekdanjim trenerjem Valverdejem, morda bo imel več sreče njegov naslednik Setien. Nekdanji španski reprezentant, ki bo vodil 8. klub v trenerski karieri, je zaigral na prave strune.

»Moj cilj je osvojiti z Barço vse, kar je možno. To je klub, ki mora rasti iz sezone v sezono in osvajati trofeje. Najboljša pot do zmage je igrati lepo,« je zatrdil Setien, ki je v zadnjih sezonah – ko je vodil Lugo, Las Palmas in Betis – večkrat izrazil javno navdušenje nad prvim solistom v katalonskem orkestru Lionelom Messijem.

Zaradi Lionela prikovan pred TV

»Z vsemi igralci sem govoril, ne le z Messijem. Lionelu sem brez sramu povedal, da sem v zadnjih dvanajstih do štirinajstih letih kot prikovan sedel pred TV-zaslonom in užival v njegovi igri. Messi je Messi, Busquets je Busquets in Pique je Pique, vloge morajo biti pravilno razdeljene,« je še dodal Setien, ki bo na stadionu Camp Nou brez težav uveljavil svojo filozofijo.
Betis je v prejšnji sezoni krasila povprečna posest žoge 62,5 odstotka, kar je od leta 2005/06 največ med vsemi v Španiji, seveda brez upoštevanja Barcelone. Prav Betis je v eni tekmi imel najvišjo posest žoge – 82,4 odstotka na tekmi z Leganesom. Navijači torej lahko pričakujejo Barcelono v najbolj stereotipni Barcelonini izvedbi, ki bi lahko v marsičem še močneje uveljavila znamenito tiki-taka igro kot blaugrana v obdobju slovitega trenerja Pepa Guardiole (2008–2012)!

Setien je podpisal pogodbo do junija 2022, ki vsebuje klavzulo o predčasni prekinitvi v letu 2021. »Tedaj so v klubu predsedniške volitve,« je pojasnil predsednik kluba Josep Maria Bartomeu.

Imperativ Setiena je znan – Valverde ni zapustil barke zaradi domnevno slabe podobe Barçe v španskem prvenstvu. Drži obratno: klubsko vitrino je ozaljšal z dvema lovorikama v dveh sezonah, tudi v tretji se je poslovil na vrhu lige. Gre za podvig v ligi prvakov, v kateri je Valverdeju dvakrat uspelo zapraviti visoko prednost v izločilnih bojih: 4:1 z Romo in 3:0 z Liverpoolom.
»Zavedam se tega,« je povedal 60. trener v zgodovini Barcelone, ki dopušča spremembo v sistemih igre 4-3-3 in 4-4-2: »A o tem se bom najprej pogovoril z igralci.« Prvi izziv za Setiena bo nedeljska (21.) tekma z Granado, v ligi prvakov ga čaka spopad z Napolijem (25. 2. in 18. 3.). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije