Vzgornik je imel na pravem mestu skakalnice

V Saporu zmagi Japonca Jukije Sata in Avstrijca Stefana Krafta. Brata Domen in Peter Prevc tik pod odrom za najboljše.
Fotografija: Domen Prevc se je v soboto s četrtim mestom veselil svoje najboljše uvrstitve v sezoni. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Domen Prevc se je v soboto s četrtim mestom veselil svoje najboljše uvrstitve v sezoni. FOTO: Reuters

Saporo je slovenskim smučarskim skakalcem prinesel že obilo uspeha, navsezadnje so na veliki napravi Okurajama slavili že šest zmag v svetovnem pokalu. Nepozabni bosta ostali še zlasti tekmi v letih 2014 in 2016, ko so naši reprezentanti zasedli vsa tri mesta na zmagovalnem odru. Pred šestimi leti je Jernej Damjan zmagal pred Petrom Prevcem in Robertom Kranjcem, dve leti pozneje pa sta najstarejšemu od bratov Prevc – prav tako pod vodstvom selektorja Gorana Janusa – družbo na slovesni razglasitvi najboljših delala Domen Prevc in Kranjec.

V lepi moštveni luči so se Slovenci na Japonskem predstavili tudi minuli konec tedna, čeprav so ostali brez stopničk. V soboto se jim je najbolj približal Domen Prevc (130 m in 136 m), ki je z drugim dosežkom finala s 13. mesta skočil na četrto. Od tretjeuvrščenega Poljaka Dawida Kubackega (136 m in 126 m) ga je na koncu ločilo vsega 1,3 točke. »Uspela sta mi dva v redu skoka in na koncu se mi je lepo izšlo, tako da sem zadovoljen,« je bil dobro razpoložen 20-letnik iz Dolenje vasi, potem ko je dosegel najboljšo uvrstitev v sezoni.


Med elitno deseterico se je prebil tudi njegov brat Peter (124,5 in 134,5 m), ki je bil zadovoljen z dosežkom (7.), ne pa tudi s svojima skokoma. »V drugi seriji sem imel kar nekaj sreče, da sem imel vzgornik na pravem mestu skakalnice in sem lahko tudi zaradi tega lepo napredoval,« je priznal 27-letni član kranjskega Triglava, ki je v finalu preskočil kar enajst tekmecev.

Sostanovalca na potovanjih Anže Lanišek (127 m in 115,5 m) in Timi Zajc (126,5 m in 123,5 m) sta si delila 17. mesto, pri čemer je 23-letni Domžalčan v drugi seriji izgubil sedem mest, štiri leta mlajši Hramšan, ki je bil v poskusni seriji s 145,5 metra še najdaljši med vsemi, pa jih je pet pridobil. Tik za njima je Cene Prevc (130,5 m in 120,5 m) pristal kot peti slovenski dobitnik točk.

Zmaga je v soboto ostala doma. A ne zaradi udarnega japonskega aduta Rjojuja Kobajašija (141,5 m in 110 m), ki je po prvi seriji še vodil in po ponesrečenem drugem nastopu zdrsnil na 15. mesto. Iz njegove sence je skočil mali velikan Jukija Sato (137,5 m in 138,5 m), ki je s 160 cm najnižji skakalec med svetovno elito, med katero je slavil že drugo zmago po podvigu v Nižnem Tagilu. Na drugo mesto se je zavihtel Avstrijec Stefan Kraft (138 m in 125 m).
 

Med deseterico trije Slovenci


Iz slovenskega zornega kota se je zelo podobno razplet(a)la tudi druga tekma v Saporu, na kateri je bila najvišja slovenska uvrstitev spet nehvaležno četrto mesto. Tik pod zmagovalnim odrom je včeraj pristal Peter Prevc (124 m in 138 m), ki je finalni napad – tako kot dan prej njegov brat Domen – začel s 13. mesta. »To je bila odlična tekma, na kateri sem naredil dva zelo dobra skoka. Sploh drugi je bil vrhunski. Z njim sem v finalu močno napredoval, kar mi vliva precej samozavesti za naslednje preizkušnje,« je najboljši slovenski skakalec, ki je v skupni razvrstitvi spet zdrsnil na 9. mesto, potegnil črto pod prireditev na Japonskem.

Petrov uspeh sta včeraj z uvrstitvama med deseterico dopolnila Timi Zajc (126 m in 130,5 m) in Anže Lanišek (127 m in 133 m), ki sta tekmo končala na sedmem oziroma desetem mestu, do točk pa se je s 23. mestom dokopal tudi Domen Prevc (121,5 m in 117,5 m). Prekratka za finale pa sta bila Cene Prevc (117,5 m/32.) in Rok Justin (113,5 m/35.).

Razred zase je bil tokrat Stefan Kraft (139 m in 139 m), ki je za kar 21,1 točke ugnal drugouvrščenega Nemca Stephana Leyheja (125,5 m in 142 m) ter z drugo zmago v sezoni in skupno 18. v svetovnem pokalu potrdil vodstvo v skupnem seštevku. Na veselje domačih navijačev je tretje mesto osvojil Rjoju Kobajaši (128,5 m in 132 m). Naslednjič se bodo za točke svetovnega pokala potegovali konec tedna v Willingenu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije