NOGOMETNI MUNDIAL V KATARJU

Visoka cena za mesec ogljične nevtralnosti

Za ničelni ogljični odtis so Katarci 12 let agresivno posegali v okolje ter mu storili nepopravljivo škodo.
Fotografija: Stadion 974 bodo po koncu SP razstavili. FOTOGRAFIJI: Marko Djurica, Reuters
Odpri galerijo
Stadion 974 bodo po koncu SP razstavili. FOTOGRAFIJI: Marko Djurica, Reuters

Organizatorji nogometnega mundiala v Katarju se ne zmenijo kaj dosti za pravice tujih delavcev, v bistvu za človekove pravice na splošno, kaj šele za pravice žensk, da ne omenjamo skupine LGTB+, a obljubljajo prvo ogljično nevtralno prvenstvo. Že leta 2020 so s Fifo razgrnili trajnostno strategijo, toda pravi test bo v tem mesecu. Zahodni svet, motor nogometa in boja proti segrevanju planeta, je precej skeptičen.

»Že vse od začetka so bile naše priprave naravnane k cilju, da zagotovimo trajno in samooskrbno zapuščino,« je ponosen Abdulrahman Almuftah, odgovoren za zeleno gradnjo objektov, ki bodo gostili prvi mundial v zahodni Aziji. »Naš projekt je del katarske Vizije 2030 in bo imel pozitiven vpliv na prihodnja svetovna prvenstva in druge velike športne prireditve,« je dodal.

Kako bodo uresničili ta mejnik v 92-letni zgodovini SP? »Ogljična nevtralnost sloni na štirih stebrih. Prvi je dvig zavedanja o pomembnosti tako pri vlagateljih kot v javnosti. Drugi je ocena, kakšen bi bil realni ogljični odtis. Tretji so ukrepi, ki bodo omejili izpuste ogljika, in četrti zeleni projekti, ki bodo izničili še preostale emisije, povezane s Katarjem 2022,« pojasnjuje Almuftah.

Pred stadionom Lusail so postavili ogromno repliko Fifinega pokala.
Pred stadionom Lusail so postavili ogromno repliko Fifinega pokala.

Poraja se vprašanje, ali ne gre zgolj za zidanje gradov v oblakih. Junija 2021 je namreč Fifa izdala poročilo, po katerem bo med prvenstvom proizvedeno 3,6 tone ogljikovega dioksida. To je več, kot nekatere manjše države izpustijo v celem letu, in za 1,5 tone več kot med SP 2018 v Rusiji.

Organizatorji izpostavljajo predvsem kompaktnost turnirja, na katerega bodo reprezentance, delegati, sodniki in navijači prileteli na isto letališče in ostali na eni lokaciji. Največja razdalja med dvema stadionoma je namreč 75 kilometrov, vsi pa so povezani s podzemno železnico v Dohi.

Elitna skupina delavcev skrbi za zelenico na osmih stadionih in 136 pomožnih igriščih. Trava ima talno hlajenje in namakanje. Katar je iz ZDA uvozil za 140 ton travnih semen na klimatiziranih letalih, travo zalivajo z razsoljeno morsko vodo, energijo pa zagotavljajo neomejene količine zemeljskega plina. Vsako igrišče potrebuje 10.000 litrov razsoljene vode na dan pozimi in 50.000 litrov poleti. Vsi sedeži na stadionih so klimatizirani ...

Doha med najbolj onesnaženimi mesti

Kot je za Guardian povedal Simon Chadwick, profesor za športno in geopolitično ekonomijo na poslovni šoli v Parizu, ki je v zadnjih letih redno obiskoval Katar, je treba gledati širšo sliko. »Tudi če bo v teh štirih tednih ničelni ogljični odtis, moramo upoštevati, koliko energije je bilo zaradi SP porabljene za infrastrukturo, stadione, podzemno železnico, ceste, nakupovalna središča in hotele. Doha je v zadnjem desetletju prišla med 10 najbolj onesnaženih mest na svetu. Onesnaženje prihaja zaradi gradnje in krčenja naravnega okolja. Ogromni žerjavi in bagri v ozračje dvigajo prah in pesek. Da bi imeli štiri tedne ogljične nevtralnosti, so Katarci 12 let agresivno posegali v okolje ter mu storili nepopravljivo škodo,« je pojasnil Chadwick: »Govorimo torej o mikrouspehu, če bo SP zares ogljično nevtralen.«

Fifa je ta mesec predstavila klimatsko strategijo, s katero želi zmanjšati emisije v nogometu ter doseči ogljično nevtralnost do leta 2040. Kako se Katar 2022 uvršča v to zgodbo? »Gotovo je lahko zgled, kako je to mogoče uresničiti v krajšem času. Toda ne pozabite, da je eden od glavnih sponzorjev Fife letalska družba Qatar Airways, ki bo pravzaprav pripeljala in odpeljala večino ljudi. Zato je govoriti o Fifi in Katarju ter ogljični nevtralnosti v istem stavku precej naivno,« še dodaja profesor Chadwick. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije