GIRO D'ITALIA

Višarje bodo kot Planica

Primož Roglič je nared za 106. Giro d'Italia, ki se bo začel 6. maja. Njegov veliki tekmec bo svetovni prvak Remco Evenepoel.
Fotografija: Primož Roglič se bo tako kot leta 2019 boril za rožnato majico. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Primož Roglič se bo tako kot leta 2019 boril za rožnato majico. FOTO: Leon Vidic

Kolesarski svet in z njim tudi slovenski navijači že odštevajo dneve do 106. Gira d'Italia, ki se bo 6. maja začel v Fossacesii Marini v pokrajini Abruci, in se 28. maja končal v Rimu. Rožnata dirka po bo nekaj letih spet zasijala z zvezdniško zasedbo, za to ima zasluge tudi Primož Roglič (Jumbo Visma), ki se nanjo vrača prvič po letu 2019. Tako kot pred štirimi leti je favorit za zmago, za katero se že dolge tedne pripravlja na Tenerifih.

Rogliču so se leta 2019 načrti zaradi padca in želodčnih težav sfižili, končal je na 3. mestu, kar je bila za Slovenijo še vedno tedaj zgodovinska prva uvrstitev na oder za zmagovalce tritedenske dirke. Tudi tokrat za Roglo zmaga še zdaleč ni samoumevna, njegov veliki tekmec bo svetovni prvak Remco Evenepoel (Soudal Quick Step).

»Pripravljen sem, zdaj imam tudi čas, da se slišim z novinarji, zaključujemo delo, vse je potekalo dobro in nestrpno čakamo na start,« je Roglič ob virtualnem srečanju s slovensko sedmo silo sporočil novico, ki so si jo njegovi navijači želeli slišati.

Sedem tednov na višini

»Že sedmi teden letos sem na višinskih pripravah. Imam svoj mir in delam tisto, za kar sem tu, trening, počitek in trening. Pri vseh kolesarskih prvinah smo poskušali nekaj dodati. Predvsem pa smo se poskušali pripraviti na tritedensko dirkanje, ki je povsem drugačno od enodnevnega ali enotedenskega,« je nadaljeval Roglič, ki je na Teideju z zanimanjem spremljal tudi dirko Liege–Bastogne–Liege, na kateri je videl nesrečen padec Tadeja Pogačarja, prepričljivo zmago Evenepoela, a tudi izjemno predstavo svojega slovenskega pomočnika za Giro Jana Tratnika, ki je bežal 50 km, preden so ga zasledovalci ujeli.

»Tudi jaz sem čakal in upal na dvoboj Pogačar–Evenepoel, a ga žal ni bilo. Sicer ni bilo presenečenj. Morda bi bilo drugače, če bi Jan napadel 50 km kasneje. Bil je izjemen. Veselim se, da je tako dobro pripravljen, pa tudi tega, da bova med Girom rekla kakšno po slovensko. Tako bodo trije tedni hitreje minili,« je Roglič spomnil, da se na tritedensko preizkušnjo prvič podaja s slovenskim pomočnikom pri Jumbu Vismi, če odštejemo Seppa Kussa, Američana s koreninami na sončni strani Alp.

Po dveh zaporednih obiskih Slovenije, v Goriških Brdih in Novi Gorici leta 2021 ter Posočju lani, bo Giro tokrat prišel tik ob našo mejo. Vrhunec bo 20. etapa, ko bi lahko padla tudi odločitev o zmagovalcu. Na sporedu bo vožnja na čas s startom v Trbižu in ciljem na Svetih Višarjah. »Kaj pričakujem? Slovenski spektakel, slovensko kolesarsko Planico,« je o nam najbližji preizkušnji povedal Roglič, ki kot nekdanji smučarski skakalec dobro ve, kako se stvarem streže v od Višarij le streljaj oddaljeni dolini pod Poncami.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije