SRAMOTA

Vaterpolist sodniku zdrobil nos

Luka Prelc s pestjo in komolcem udarjal Andreja Laginjo. Čaka ga suspenz.
Fotografija: Luka Prelc si je privoščil neopravičljiv spodrsljaj. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Luka Prelc si je privoščil neopravičljiv spodrsljaj. FOTO: Facebook

MARIBOR – Po vseh zapletih okrog prezadolžene slovenske vaterpolske zveze in uvedbe njenega stečaja, ki je v preteklih dveh letih na slovenski vaterpolo metal črno luč, ima igra z žogo v bazenu na sončni strani Alp od minule sobote novo afero.
Zgodilo se je na tekmi članskega državnega prvenstva, ko sta se v sobotnem popoldnevu na mariborskem kopališču Pristan pomerila domači vaterpolski klub Branik Maribor in klub Ljubljana Slovan. Izvedeli smo, da je tekma vse do sredine tretje četrtine minila brez večjih posebnosti. Na semaforju je bilo 13:9 za ljubljanske vaterpoliste, ko je sodnik tekme Andrej Laginja izključil vratarja mariborskega kluba Luko Prelca. Vzrok za izključitev? Očividci, ki so v živo spremljali tekmo, so nam dejali, da naj bi imel Prelc, ki je pred leti nosil kapico s slovenskim grbom, predolg jezik in celo kričal na sodnika. Po črki pravil mu je sodnik Laginja pokazal rdeči karton in ga s tem izključil do konca tekme.
Luka Prelc si je privoščil neopravičljiv spodrsljaj. FOTO: Facebook
Luka Prelc si je privoščil neopravičljiv spodrsljaj. FOTO: Facebook

Izključeni je moral zapustiti bazen. Toda namesto da bi športno sprejel odločitev mednarodnega sodnika, se mu je strgal film. Očividci so nam dejali, da je skočil iz bazena in se odpravil proti njemu. Na poti k sodniku, ki je medtem delal naprej, naj bi naletel na predsednika kluba Roberta Grubišiča Čabo, z njim izmenjal nekaj besed in nato nadaljeval pohod proti sodniku Andreju Laginji. Ta je imel polne roke dela z vodenjem tekme, zato ni opazil, da se mu približuje razjarjeni vratar.

»Sodnika je prijel okoli vratu in ga s pestjo in komolcem večkrat udaril v obraz. Mislim, da mu je zlomil nos,« nam je neljube dogodke opisoval eden od gledalcev sobotnega incidenta. Padlo naj bi šest udarcev, nakar je sodnik v mlaki krvi obležal na tleh. Šele ukrepanje soigralcev in članov ljubljanskega kluba je ustavilo pobesnelega Luko Prelca. Sodnika so z reševalnim avtomobilom odpeljali na pregled in zdravljenje v mariborsko bolnišnico. Celo več ur so potrebovali zdravniki, preden so ustavili krvavitev iz nosu, pri tem pa so ugotovili, da mu je napadalec zdrobil nosno kost.
V AVK Branik Maribor obžalujejo dejanje njihovega vratarja. FOTO: AVK Branik Maribor
V AVK Branik Maribor obžalujejo dejanje njihovega vratarja. FOTO: AVK Branik Maribor

»Zgodil se je incident, ki ga obžalujemo. Tudi sam sem bil na tej tekmi. Ne bi rad komentiral sojenja. Igralci so v bazenu, da igrajo, in sodniki zraven, da sodijo. Ne sme se zgoditi, da igralec napade sodnika, če je nezadovoljen s sojenjem. Naj poudarim še enkrat, da dogodek iskreno obžalujemo. Dejanje našega vaterpolista obsojamo. Opravičili smo se sodniku, tudi trener se mu je opravičil,« je na naše poizvedovanje odgovoril predsednik mariborskega vaterpolskega kluba Robert Grubišič Čabo. Usoda Luke Prelca v mariborskem vaterpolskem klubu je bolj ali manj zapečatena: »Čaka ga disciplinski postopek, ki je bil uveden takoj po sobotni tekmi. Zagotovo bo suspendiran in zanj je verjetno letošnja sezona končana.«

Sobotna tekma je bila takoj po pretepu sodnika prekinjena in o razpletu bodo na vaterpolski zvezi odločali za zeleno mizo. S tem, da bodo tekmo izgubili, so se v taboru mariborskih vaterpolistov že sprijaznili. »V primeru napada na sodnika se tekma prekine in se bo registrirala z rezultatom 10 proti 0 za goste iz Ljubljane,« nam je še pojasnil predsednik mariborskega kluba Grubišič Čabo. O incidentu na tekmi pa ne bodo odločali samo za zeleno mizo novoustanovljene vaterpolske zveze, ampak tudi na mariborski policijski upravi.
Potem ko mu je prisodil rdeči karton, se je razjarjeni vratar lotil sodnika. FOTO: AVK Branik Maribor
Potem ko mu je prisodil rdeči karton, se je razjarjeni vratar lotil sodnika. FOTO: AVK Branik Maribor

Izvedeli smo, da je mariborski vaterpolski klub Branik po uspešnih letih z dvema lovorikama (naslov državnega prvaka 2014 in istega leta tudi zmagovalec pokala) zašel v krizo. A ne samo igralsko, ampak predvsem organizacijsko. Dobro obveščeni viri so nam dejali, da je za člani kluba zelo turbulentna letna skupščina, na kateri je bilo veliko vpitja in kreganja okrog vodenja nekoč ene od slovenskih vaterpolskih institucij. Tako naj bi se za vodenje potegovali dve skupini ljudi. Eno naj bi vodil Robert Grubišič Čabo, drugo Jernej Strmecki, profesor športne vzgoje, ki je bil v preteklosti trener vaterpola v Rušah in Mariboru, pomočnik slovenskega selektorja v mlajših starostnih kategorijah in nazadnje pri mariborskem vaterpolskem klubu koordinator športnih programov kluba. Čeprav so Strmeckega na skupščini konec lanskega oktobra izvolili za novega predsednika, pa je menda zadeva padla v vodo. Tako nam je včeraj Robert Grubišić Čabo zatrdil: »Ja, jaz sem predsednik kluba.« Tudi v uradnih evidencah je kot zastopnik Akademskega vaterpolskega kluba Branik Maribor še vedno vpisan Grubišić Čabo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije