SMUČARSKI SKOKI

V Visli so jih dobili malo po glavi

Slovenske smučarske skakalke lovijo prve stopničke v sezoni. Olimpijska prvakinja Urša Bogataj še ni najbolj stanovitna.
Fotografija: Urša Bogataj je spet pokazala zobe. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Urša Bogataj je spet pokazala zobe. FOTO: Jure Eržen

Na uvodni hibridni prireditvi za svetovni pokal z ledeno zaletno smučino in plastičnim doskočiščem v Visli so slovenske smučarske skakalke pred mesecem dni ostale brez želenih stopničk. Še najbolj se jim je približala Nika Križnar, ki je drugo tekmo na Poljskem končala na nehvaležnem četrtem mestu, potem ko je le za 2,2 točke zaostala za tretjeuvrščeno Švedinjo Frido Westman. Če pa bi sodniki pri ocenjevanju upoštevali, da je 21-letna Skandinavka, ki je svoji domovini priborila zgodovinsko prvo (žensko) uvrstitev na zmagovalni oder med elito, po pristanku z rokami podrsala po tleh, bi se namesto nje na najnižjo stopnico povzpela leto starejša skakalka iz Delnic v Poljanski dolini.

Toda v slovenskem taboru se niso želeli izgovarjati na sodnike. »Ocenjujem, da smo jih v Visli dobili malo po glavi. Upam, da to našim dekletom ni nagnalo strahu v kosti in da bodo še naprej napadala, čeprav je težko pričakovati, da bodo vsa stalno v vrhu. A jaz jim zaupam,« je dal glavni trener naše ženske skakalne vrste Zoran Zupančič jasno vedeti, da ni bil zadovoljen z izkupičkom svojih izbrank na uvodni postaji v Visli. Upa, da bodo v Lillehammerju, kjer bo danes (16.30) tekma na srednji napravi (HS-98), jutri ob enakem času pa še na veliki skakalnici (HS-140), spet pokazale zobe.

Premor ji je prišel prav

Tudi Urša Bogataj, (dvakratna) olimpijska prvakinja iz Pekinga oziroma Zhangjiakouja 2022, si želi, da bi se na Norveškem odrezala bolje kot na Poljskem, kjer je izvlekla 18. in 12. mesto. »V Visli me je (z)motila tudi mokra smučina, ki ni najbolje stekla. Zaradi tega se mi je porušil položaj v počepu in potem je bilo vse skupaj še težje,« je pojasnila 27-letna šampionka iz Briš pri Polhovem Gradcu. Glede na to, da ji na skakalnici Adama Malysza (še) ni šlo po željah, ji je kar prav, da so imele tako dolg premor. Toda upa, da ga bo v nadaljevanju sezone čim manj oziroma da bodo vse predvidene tekme izpeljali po načrtih. Želi si, da se bo ujela, ko bo enkrat padla v tekmovalni ritem.

»V zadnjem obdobju sem prikazala nekaj lepih skokov, nisem pa bila tako stanovitna, da bi pridobila tisto potrebno samozaupanje. Ne, to še niso tisti skoki z olimpijskih iger, vendar pa jih – če sem natančna – takšnih tudi lani v tem obdobju še nisem kazala,« je dejala Bogatajeva, vesela, da je pri torkovih prvih skokih na snegu prvič po poškodbi kolena ni bilo strah. Kot je ponovila, še nima tiste samozavesti, ki bi si jo želela. »Če mi skok uspe dobro, me odnese daleč, v nasprotnem primeru je lahko vse skupaj videti tudi precej slabo. Sploh v tej konkurenci, ki je iz leta v leto hujša in je zato vsako sezono težje vztrajati v vrhu,« je še razložila članica ljubljanske Ilirije, ki je včeraj v Lillehammerju prikazala že prav spodbudne nastope. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije