TEKI

V Švico po smernicah iz Nemčije

Anamarija Lampič slovenska favoritinja tekaške novoletne turneje. Lenzerheide, kjer je naša junakinja že zmagala, danes prva postaja.
Fotografija: Anamarija Lampič je tudi v tej sezoni odlično pripravljena. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Anamarija Lampič je tudi v tej sezoni odlično pripravljena. FOTO: Roman Šipić

Na prejšnjo preizkušnjo tekaškega svetovnega pokala, mestni sprinterski vikend v Dresdnu, je zavoljo novih stopničk naše vodilne reprezentantke Anamarije Lampič ostal lep spomin, toda olimpijska zima iz tedna v teden ponuja nove izziv. In današnji bo prav poseben: s sprintom v Švici se začenja tradicionalna novoletna turneja.

Slovenska reprezentanca je imela nazadnje v Nemčiji dve sprinterki v finalu (Anamarija Lampič je bila 3., Eva Urevc pa 6.). Ob spoznanju, da sta med izbrano šesterico tekli le še po dve tekmovalki udarnih velesil Norveške in Švedske, jim pri vodstvu naše izbrane vrste res ni bilo treba skrivati zadovoljstva. A v športu so želje vedno višje in po drugič zapored 3. mestu Lampičeve ter prvi uvrstitvi sezone v finale Urevčeve je zdaj seveda na dlani tudi nadgradnja.

Lenzerheide, danes prizorišče premiere turneje, je med tremi kraji, kjer se je naša tekaška junakinja veselila zmag, tukaj je bila najboljša natanko pred dvema letoma. Kot silno ambiciozna in obenem tudi nadarjena športnica ne skriva visokih ciljev tudi za prihajajoče dni, bolj kot na skupno razvrstitev v turneji bo merila na svoji brezhibni podobi v sprintu: ob današnjem z drsalnim korakom bo ta najkrajša disciplina smučarskega teka še na silvestrski petek, takrat v klasični tehniki. »Počutim se res dobro, verjamem v odlično pripravljenost in tudi to, da bom le enkrat ugnala tudi Majo,« se je nasmehnila in tako omenila izjemno Švedinjo, kraljico posamičnih sprintov te sezone – Majo Dahlqvist.

Optimističen tudi Brodar

Tudi glavni reprezentančni trener Nejc Brodar je optimist, verjame, da se bo tudi Urevčeva še naprej vzpenjala. Ocenjuje, da bi – prav tako kot v Dresdnu – tudi na olimpijski tekmi na Kitajskem lahko v finalu sprinta nastopili dve Slovenki. Povrh sta močni tudi v ekipni tekmi: na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih sta bili na stopničkah, nazadnje pa tudi na tej nemški postaji, pa četudi sta morali loviti tekmici, potem ko je Eva dvakrat padla. Prav nazadnje je bilo več miru pri slovenski reprezentanci tudi glede servisa, v katerem je do spremembe prišlo tik pred sezono. Z novincem, strokovnjakom iz Češke, Radekom Šretrom se zdaj ekipa že bolje spoznava, verjeti gre, da bo ta serviser tako uspešen, kot sta bila tukaj pred njim njegova slovaška soseda Štefan Lihon in Martin Bilek.

Anamarija bo sicer predvidoma edina iz naše tekmovalne vrste, ki bo nastopila v vseh etapah turneje, tudi v zadnji z znamenitim strmim vzponom na Alpe Cermis. Po tem pa bo ostala v prostoru italijanskega severa: iz doline Fiemme se bo preselila tik ob mejo z Avstrijo in tam vadila do planiške tekme, ki bo 22. in 23. januarja zadnja preizkušnja v smučarskem teku pred olimpijskimi igrami na Kitajskem.

V slovenskih barvah bodo na novoletni turneji ob omenjenih dveh dekletih tekli še Anja Mandeljc, Anita Klemenčič, Miha Šimenc in Miha Ličef

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije