SANJSKI PRVI DAN OI

V solzah tudi trener Zupančič: Šli smo na vse tri kolajne

Urša in Nika sta tudi sostanovalki in najboljši prijateljici.
Fotografija: Urša Bogataj in Nika Križnar sta osvojili zlato in bronasto odličje. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Urša Bogataj in Nika Križnar sta osvojili zlato in bronasto odličje. FOTO: Matej Družnik

Kakšen začetek olimpijskih iger v Pekingu za Slovenijo! Na tekmi smučarskih skakalk sta Urša Bogataj in Nika Križnar z zlatim in bronastim odličjem poskrbeli za zgodovinski uspeh slovenskega športa – še nikdar doslej Slovenija ni osvojila dveh na eni tekmi. Bogatajeva se je z zlatom tudi pridružila Tini Maze, doslej edini slovenski olimpijski zmagovalki na zimskih igrah.

image_alt
Urša Bogataj je olimpijska prvakinja, Nika Križnar ima bron (FOTO)

V Džangdžakovu so danes tekle solze sreče v slovenskem taboru, Urša in Nika pa sta se veselili vsaka zase in druga za drugo.

»Zelo sem vesela, da je nama uspelo. Vedno sem si to želela. Tudi v Courchevelu, ko sva bili obe na veliki nagradi na stopničkah (6. avgust 2021; op. p.), sva jokali od sreče, ker sva dobri prijateljici, 'cimri', vedno se imava fino, ko sva v sobi. Ne vem, kako je mogoče, da nama je to uspelo, ampak enostavno nama je,« je takoj po zmagi dejala olimpijska prvakinja Urša.

Urša Bogataj. FOTO: Matej Družnik
Urša Bogataj. FOTO: Matej Družnik

Uresničile so se sanje

»Sanje so se uresničile. Meni so se definitivno, Urši najbrž tudi, le kaj bi si želela boljšega ... Rekli sva si, da bo cilj izpolnjen, ko bova domov odšli z eno od medalj, ni važno, katera jo bo vzela. Vesela sem, da sta mi uspela dva dobra skoka, še vseeno z majhno napako, ampak ni bila tolikšna, da bi me stala odličje. Moram pa poudariti, da sem tako vesela za Uršo, da ji je to uspelo. Ko obenem stojiš takole ob svoji najboljši prijateljici, je to še bolj posebno. Danes bova kar s težavo zaspali,« pa je povedala Križnarjeva, potem ko sta pri –14 stopinjah Celzija kar skupaj opravili zadnje medijske obveznosti pred odhodom v toplejše prostore.

image_alt
Uspeh naših skakalk odmeva: navdušena tudi Tina Maze

Kljub temu da je bilo zelo hladno, je obe pogrel občutek, da si bosta na uradni podelitvi v nedeljo okoli vratu nadeli odličji zlatega oz. bronastega leska. Urša je še povedala: »'Fajn' je. Nikoli si nisem tega predstavljala. Nekako se mi to zimo ni poklopilo, naredila sem že zelo dobre skoke na tekmi, a je bila katera vedno boljša ali pa sem dobila slabe ocene. Ocen danes niti nisem pogledala. Ko sem izvedela, da imava obe z Niko kolajno, nisem mogla verjeti. Ta skakalnica mi je bila že od prvega skoka všeč. Mogoče zato, ker je bil že prvi dober. Nekako sva se ujeli in doslej mi je šlo v redu. Upam, da bo tudi naprej tako.« V mislih je imela seveda mešano ekipno tekmo.

Vesela slovenska ekipa. FOTO: Matej Družnik
Vesela slovenska ekipa. FOTO: Matej Družnik

Urša in Nika tudi na mešani tekmi

Tudi na tej bo nastopila skupaj z Niko. Tako so se ženske odločile same že pred tekmo, kar je potrdil tudi glavni trener slovenske ženske reprezentance Zoran Zupančič.

image_alt
Iskrena izpoved ene najboljših skakalk na svetu Urše Bogataj

Dodal je, da so bile vse težave v zadnjem obdobju in tudi pred sezono poplačane. »Po vseh teh stresnih časih, res napetem januarju, vseh teh pripravah, ko smo trepetali, ali bomo sploh lahko šli na olimpijske igre ... Tudi tukaj je zelo zahteven protokol. Bili so stresni trenutki tudi na tekmi. Ste pa videli, da so bile punce pripravljene, da smo šli res na vse tri kolajne. Na koncu smo dobili dve, kar si pred tem nismo predstavljali. To sta prvi kolajni za ženske skoke na igrah ter prva zlata v slovenskih skokih nasploh. Po vsem tem ti odleže.«

Danes ne bosta spali

A počitka ne bo. Že v ponedeljek sledi nova preizkušnja za današnji junakinji. »Počitka res ne potrebujeva, se mi zdi, da sva v tako dobrem naletu, da bova najprej zablesteli še na ekipni tekmi, potem pa lahko greva objet domače, ki jih obe že zelo pogrešava. Danes bo zagotovo 'padel' še kakšen videoklic preden zaspim, no, če bom sploh spala. Ekipna tekma bo še zelo pomembna in upam, da še tam vzamemo kakšno medaljo,« je dejala Nika.

image_alt
Začele so se zimske olimpijske igre (FOTO)

Mešana ekipna tekma bo na sporedu v ponedeljek z začetkom ob 12.45. Na njej torej ne bosta nastopili danes peta Ema Klinec ter deveta Špela Rogelj. V skoraj vsaki drugi reprezentanci bi bila to zelo lepa uspeha, v slovenski pa sta ostala kar malce v senci. Vseeno sta bili obe navdušeni nad skoki rojakinj.

Najboljše smučarske skakalke FOTO: Hannah Mckay Reuters
Najboljše smučarske skakalke FOTO: Hannah Mckay Reuters

Ekipa je popolna

»V zadnjem mesecu smo vse to skupaj zrežirali. Imeli smo bolj kot ne le težave, dan za dnem so nam v bistvu odpadali člani ekipe. Tudi nimamo maserja in serviserja Gabra Arha, ki zdajle verjetno že proslavlja doma. S tem, kar se je danes zgodilo, je naša ekipa popolna,« je dejala lanska svetovna prvakinja iz Oberstdorfa Ema.

»Seveda je super, da ima Slovenija na koncu dve medalji. To je dober ekipni uspeh, tudi moj rezultat je bil najboljši na olimpijskih igrah doslej. Vseeno sem ciljala višje, tokrat pa sreča ni bila na moji strani. Ta dan si bom zapomnila po dveh medaljah kolegic na mojih zadnjih olimpijskih igrah, tudi kakšen moj skok je bil vmes odličen, ter seveda po lepem prizorišču, ki so ga pripravili Kitajci,« pa je povedala Špela.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije