NOGOMET

V širokem krogu favoritov tudi Nemci

Najvišje pred eurom kotirajo Francija, Anglija in Belgija. Nabor odličnih moštev v nogometu je resnično zelo širok.
Fotografija: Nemci se pripravljajo v vadbenem središču v Seefeldu. FOTO: Angelika Warmuth/Reuters
Odpri galerijo
Nemci se pripravljajo v vadbenem središču v Seefeldu. FOTO: Angelika Warmuth/Reuters

Šest dni pred začetkom evropskega prvenstva v nogometu je že možno izluščiti glavne kandidate za osvojitev naslova evropskega prvaka, ki ga bodo okronali 11. julija na kultnem londonskem stadionu Wembley. V boj za najprestižnejšo lovoriko na stari celini bodo krenile klasične velesile, četudi pandemične razmere stereotipno ponujajo največje možnosti za senzacijo.
Na vrhu seznama favoritov so Francija, Anglija in Belgija. FOTO: Infografika
Na vrhu seznama favoritov so Francija, Anglija in Belgija. FOTO: Infografika

Če bi upoštevali mnenje stavnic, bi bili zmedeni enako močno kot v primeru polemiziranja z navijači. Otoške stavne hiše že vse od leta 1966 umeščajo na vrh favoritov Anglijo – pred 55 leti si je na domačih tleh priigrala edino mednarodno lovoriko –, večina drugih nikdar ne odpiše Nemcev, Italijanov, Špancev in v zadnjem obdobju super močnih Francozov. Tem je treba prišteti še najmanj dve reprezentanci: Portugalce, ki bodo vnovič igrali na pogon fantastičnega motivatorja Cristiana Ronalda, in Belgijce, pri katerih kar vre od sijajne individualne kakovosti.
 

Mbappe-Benzema-Griezmann


Francija (vrednost ekipe 1,03 milijarde €): Kdo sploh lahko premaga svetovne prvake Francoze, če vemo, da so najbrž še boljši kot na mundialu v Rusiji 2018, številni tedanji mladci pa tri leta starejši, kar jim bo zgolj koristilo. Selektor Didier Deschamps je z reaktivacijo izsiljevalca Karima Benzemaja sestavil sanjski napad, v katerem sta še Kylian Mbappe in Antoine Griezmann, torej trojček uspeha lačnih asov. Na priložnost čakajo Coman, Dembele, Ben Yedder in Thuram, vsem skupaj bo kril hrbet N'Golo Kante. Bolje ne gre.

Anglija (1,25 milijarde €): Angleži bi lahko med vsemi na euru 2020 igrali največ tekem na svojem stadionu. Kar sedem jih bo gostil Wembley, vključno s polfinaloma in finalom. V Rusiji so nezasluženo izpadli v polfinalni tekmi s Hrvaško, tri leta pozneje naj bi imel selektor Gareth Southgate na voljo še močnejšo ekipo. Najbrž drži, četudi ne Čehi ne Hrvati v tej skupini ne bodo pritekli na igrišče s spuščenimi hlačami. Prvi strelec evropskih kvalifikacij Harry Kane je nared za boj, za dva položaja ob njem kandidira poker asov (Sterling, Rashford, Sancho in Foden).

Belgija (670 milijonov €): Reprezentanca je končala kvalifikacije z izkupičkom 30 točk in razliko v golih 40:3! Na zadnjem mundialu so Belgijci zmleli Brazilce, v polfinalu s Francozi jim ni šlo. Podobno kot zadnjih deset let bodo tudi letos med vročimi favoriti. Premorejo tako težave kot sladke skrbi. Če bi Romelu Lukaku podaljšal svojo formo iz Interja, če bi Eden Hazard unovčil odvečno energijo zavoljo dejstva, da mu v Realu v tej sezoni ni šlo, in bi bil nared tudi Kevin De Bruyne, bi lahko merili najvišje tudi aduti selektorja Roberta Martineza.

Španija (915): Reprezentanca je daleč od šampionske iz obdobja 2008–2012. Španija seveda premore dovolj kakovosti za vrh, četudi so številni njeni igralci bodisi prestari bodisi premladi. Na trgu velja največ soigralec Jana Oblaka Marcos Llorente, kar veliko pove o moči ekipe, ki je vselej slonela na Realu in/ali Barceloni.

Nemčija (937): Zvezna vrsta je ena najmočnejših in sposobna za hitre nasprotne napade. Chelseajev trojček Rüdiger-Havertz-Werner je letos že osvojil vrh, če mu dodamo Tonija Kroosa in Bayernov stroj, kandidira za lovoriko tudi elf.
Na vrhu seznama favoritov kotirajo Francija, Anglija in Belgija. FOTO: Infografika
Na vrhu seznama favoritov kotirajo Francija, Anglija in Belgija. FOTO: Infografika

Portugalska (873): Dejstvo je, da imajo Portugalci močnejšo reprezentanco kot leta 2016, ko so postali prvaki. Bruno Fernandes, Bernado Silva, Ruben Dias in Diogo Jota tedaj sploh niso bili del ekipe, ki je na krilih Cristiana Ronalda zmlela tudi Francoze. Bomo videli, kako močno se bo vrtelo okrog CR7 in kako se bo 36-letna legenda podredila kolektivu. Italija (771): Tudi letos se zdi podobno kot doslej: Italijani ne morejo narediti odmevnega rezultata. Njihova najdražja igralca poznajo le navijači Interja (Barella, Bastoni), toda selektor Roberto Mancini ima na voljo izjemno širok in izenačen kolektiv, ki gotovo meri visoko, četudi brez načetega Marca Verrattija.

Ne bi bilo modro odpisati niti drugih. Nizozemska (637) premore ideje v nogah De Jonga, De Ligta in Depaya, Hrvaška (376) je svetovni podprvak, Turčija (325) spet gradi potentno mlado ekipo, Avstrija (321) je enačaj za bundesligo, Danska (311) ima igralce pri številnih velikanih (Barcelona, Inter, Chelsea, Tottenham, Leipzig ...), Švica (284) premore najdaljšo kontinuiteto, Poljska (277) pa Roberta Lewandowskega

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije