TENIS

V ponovitvi finala 2016 gre v boj mati Serena

V finalu Wimbledona dvoboj Serene Williams in Angelique Kerber. Ameriška povratnica je imela po rojstvu hčerke mnogo operacij.
Fotografija: Serena Williams se želi iztegniti še do svojega osmega naslova v Wimbledonu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Serena Williams se želi iztegniti še do svojega osmega naslova v Wimbledonu. FOTO: Reuters

London • Danes bo na sveti teniški travi v jugozahodnem delu glavnega mesta nekdanjega velikega imperija uvodno posamično dejanje sklepnega dela tretjega letošnjega turnirja za veliki slam. Po množičnem izpadu favoritinj, najboljša deseterica z lestvice WTA je loparje preslabo vihtela, da bi se prebila v zaključne boje, imamo v Wimbledonu angelsko vedrost. V velikem finalu v All England Clubu se bosta namreč za trofejo pomerili Serena Williams in Angelique Kerber. Američanka bo lovila svoj osmi naslov najboljše na otoški travi, o wimbledonskem glavnem igrišču pa zna reči, da se na njem počuti kot doma.

Bo pa šestintridesetletnico v finalu v kraljevski loži spodbujala njena tesna prijateljica Meghan Markle, po novem vojvodinja Sussexa. Teniška zvezdnica je bila na njeni poroki pred dvema mesecema, a na igrišču bo le ena oseba modre krvi, namreč Serena. »Če bi obstajal wimbledonski kraljevski naziv, bi že kar verjela v to, da bi ta pripadel meni, saj sem bila tukaj v preteklosti zelo uspešna,« se je po nogometno arogantnih Angležih nekaj vzvišenosti nalezla tudi Williamsova, katere letošnji finale z Nemko Kerberjevo bo ponovitev tistega izpred dveh let. Če Floridčanka zmaga, bi na svojo trofejno kredenco položila že 24. naslov za veliki slam, kar bi bila izenačitev rekordne znamke Avstralke Margaret Court.

Težak porod

Serena bo finalni dvoboj denimo odigrala le deset mesecev po številnih zdravstvenih zapletih ob rojstvu hčerkice Alexis Olympie. »Ni skrivnost, da sem imela resnično težak porod. Po štirih nujnih operacijah zaradi krvnih strdkov jih nisem več niti štela, ker jih je bilo toliko. Postajale so že že vsakodnevni običaj,« se zdaj, spominja Serena (vedra) Williams. Imela je tudi težave z zamašitvijo pljučnih arterij. Po avstralski aboriginki Evonne Goolagong si sicer želi postati prva mama, ki bi si priigrala wimbledonsko lovoriko. »Nisem menila, da bom zaradi zdravstvenih težav imela toliko travmatičnih misli, še posebno zdaj, ko imam hčerkico. Psihično okrevanje traja precej dlje, kot sem predvidevala,« pravi Američanka, ki se v dvoboju s 30-letno levičarko Kerberjevo nima za favoritinjo, čeprav ima z njo v karieri izkupiček šestih zmag in dveh porazov.

Angelska Kerberjeva lovi prvi naslov na sveti travi, dvakrat je bila že finalistka. Njen ponovni vzpon, bila je že številka ena svetovnega tenisa, se je začel z najetjem belgijskega trenerja Wima Fissetta na začetku leta, Fissette je že vadil Kim Clijsters, Simono Halep in Viktorijo Azarenko. »Zelo ponosna sem, da sem spet v wimbledonskem finalu, še posebno ker preteklo leto zame ni bilo takšno, kot sem pričakovala. Bo pa dvoboj s Sereno nekaj povsem novega, zaradi tega, ker se obe vračava na vrhunsko raven, obe sva se na poti do položaja, v katerem sva zdaj, veliko naučili,« meni tenisačica, ki ima nemško in poljsko državljanstvo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije