NOGOMET

V Marbelli sta Luka in Andrej odprla fronto

Slovenski nogometaši s Kitajci do 25 let igrali neodločeno 2:2. Nasmejani Matjaž Kek, Zlatko Zahović in Milan Mandarić.
Fotografija: Andrej Vombergar (levo) in Luka Zahović sta se proti Kitajcem le ogrevala za ligaški strelski izbruh. FOTO: NZS
Odpri galerijo
Andrej Vombergar (levo) in Luka Zahović sta se proti Kitajcem le ogrevala za ligaški strelski izbruh. FOTO: NZS

LJUBLJANA – Špansko sredozemsko letovišče in zbirališče svetovnega jet-seta Marbella, ki ga je na svetovni zemljevid najprestižnejših uvrstil nekdanji župan, predsednik in lastnik madridskega Atletica Jesus Gill, je bilo že prvo prizorišče ligaške bitke Maribora in Olimpije. Pod slovenskim grbom združena napadalna partnerja Luka Zahović in Andrej Vombergar sta z goloma na najlepši način odprla spomladansko fronto.

Luka (23) je s prefinjenim in za kitajskega vratarja neubranljivim strelom z 19 m še enkrat razkril, da ima izjemen strelski občutek, leto dni starejši Andrej pa je zabil v svojem slogu – z glavo. »Realizirala sta, kar je pripravila ekipa. To sta storila mojstrsko. Vombergar je pokazal vztrajnost, značaj, željo, to ga je na koncu nagradilo,« ni skrival zadovoljstva nad učinkom napadalnega dvojca selektor Matjaž Kek, ki je v prijateljski tekmi dobil, kar je želel. Izjemno konkurenco pri napadalcih, ki so bili v lanskem letu najšibkejši člen v najmočnejši slovenski selekciji. Andraž Šporar in Robert Berić nista več Kekov prvi izbor. A še bolj kot Matjažu so se raztegnili nasmehi glavnih selektorjev pri Mariboru in Olimpiji ter režiserjev celostne podobe 1. SNL. Športni direktor vijoličnih Zlatko Zahović in predsednik zeleno-belih Milan Mandarić sta dobila potrditev, da imata v moštvu ne le odlična strelca, marveč tudi prodajna aduta, ki lahko v klubsko blagajno navržeta nekaj milijonov evrov. Resda ima Zlatkov sin Luka na zahtevnem trgu napadalcev več težav s prepričevanjem nejevernih tomažev zaradi svojega sloga igre in pomanjkanja mišic ter centimetrov, a nihče mu ne more očitati tehnične dovršenosti pri zabijanju golov.

Njuni izhodišči zdaj drugačni

Česar nima Luka, ima Andrej. In obratno. Slovenski Argentinec deluje robustno, manjka mu kakšna prefinjena poteza, toda vztrajnost in pripadnost, ki si ju je privzgojil v najbolj idealnem okolju za krepitev trme, volje, srčnosti in nacionalnega ponosa (v Argentini), sta lahko le za zgled. Zahović st. in Mandarić sicer še nista potegnila iz prodajne izložbe svojih najdragocenejših igralcev, a zdaj sta njuni izhodišči drugačni. Luka in Andrej sta bliže zahtevanim vrednostim, ki sta ju postavila športni direktor in predsednik. Sučeta se okoli dveh milijonov evrov, pri čemer je verjetnost, da bi lahko še povišala vrednost, še večja. Če bosta spomladi zabijala gole v 1. SNL in se prebila v ospredje še v reprezentanci, bodo morali Hapoel Beitar in Hapoel Be'er Sheva ter dunajski Rapid seči globlje v žep, da bi ujeli ta čas najdražja nogometaša 1. SNL. Pred odhodom v tujino se bosta Luka in Andrej pomerila na domačem bojišču. Na njem Luka strelsko zaostaja za dva gola za Andrejem (8:10), a je bližje naslovu državnega prvaka. Prvi neposredni strelski dvoboj se že bliža, v soboto, 16. marca, bo v Stožicah prvi letošnji derbi Olimpije in Maribora.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije