V ligi prvakov brez rokovanja

Nocoj bosta znana prva četrtfinalista lige prvakov. V igri tudi Josip Iličić in Kevin Kampl.
Fotografija: Josip Iličić ima lepo priložnost za preboj v četrtfinale lige prvakov. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Josip Iličić ima lepo priložnost za preboj v četrtfinale lige prvakov. FOTO: Uroš Hočevar

Kaj sploh še ostane najboljšim nogometašem v Evropi, ki bodo nocoj odprli drugi del osmine finala lige prvakov? To se sprašujejo akterji v najmočnejšem nogometnem tekmovanju na svetu, potem ko je tudi najbolj sijoče zvezde med njimi zasenčil fenomen trdovratnega koronavirusa. Josip Iličić in Kevin Kampl, slednji je resda poškodovan, bosta poskušala kljub vsemu odgnati črne misli in narediti vse za uvrstitev Atalante in Leipziga v četrtfinale.

Poslovni partnerji v široki nogometni družini – nogometaši, funkcionarji, vlagatelji, navijači in mediji – so si enotni: zašli smo v položaj, v katerem je zdravju vseh deležnikov preprosto treba dati prednost pred užitki in spektakli, ki jih prinaša vrhunski nogomet. Panični odzivi na vsakodnevno bruhanje črnih novic z vseh koncev resda ne bi koristili nikomur. Uefa, druge krovne organizacije in pristojne institucije bodo poskušale narediti vse za varno nadaljevanje lige prvakov, četudi bi za to (začasno) spraznili nogometne objekte. V tem kontekstu pričakujejo povratno tekmo 1/8 finala v Valencii tudi nogometaši Atalante, ki so v prvem dejanju dvoboja v Bergamu povsem razbili Špance.

Prazen objekt s 55.000 sedeži

Nesrečno mesto, ki premore tudi Slovencem ljubo letališče, kljub vsemu živi za zgodovinski podvig črno-modrih na Uefinem gala plesu. Iličić, Papu Gomez, Duvan Zapata in drugi zvezdniki zasedbe trenerja Gianpiera Gasperinija so prenočili ob španski obali Sredozemlja, drevi bodo upravičeno optimistični na praznem betonskem mastodontu s 55.000 sedeži.

»Težko razmišljamo o nogometu, a priložnost za podvig je zgodovinska,« je njihove misli zapisal eden od novinarjev, ki spremlja Atalanto, četudi je odšel v Španijo zaman. Gre za vladavino izrednih razmer, saj so odpovedali prav vse medijske aktivnosti okrog dvoboja, ne bo novinarskih konferenc pred tekmo in po njej, ne bo mogoče dobiti izjav – izjema bodo uradne izjave za lastnike televizijskih pravic –, onemogočen bo kakršen koli stik igralcev s tretjimi osebami. Še več, Uefa je začasno prepovedala celo rokovanje nogometašev in drugo pozdravljanje z dotiki.

V takšnem ozračju je resnično težko polemizirati, kateri sistem igre je boljši, 4-4-2 ali 3-4-3, kako naj se Atalanta loti Valencie in, ne nazadnje, kakšne kopačke naj si obujejo igralci – s kovinsko ali plastično podlago …

V taboru Atalante seveda vedo, kako veliko priložnost držijo v nogah po zmagi s 4:1 v Bergamu. Gasperini naj bi ohranil preverjen sistem igre 3-4-1-2, torej z Iličićem in Zapato v konici napada ter Gomezom za njima. Slednji je včeraj posredno potrdil, kako osredotočeni so Italijani pred revanšo z Valencio. Ob prihodu na letališče v Valenci je na pozive novinarjev za intervju odvrnil, da zdaj to pač ne more, na njihovo vztrajanje pa jim je odvrnil s »pajaci«. Druga tekma večera? Leipzig bo doma branil prednost 1:0 s prve tekme pri Tottenhamu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije