SP V ROKOMETU 2021

V Kairo prišli s polno dozo adrenalina

Slovenci danes ob 15.30 proti ekipi velikega Kirila Lazarova.
Fotografija: Darko Cingesar je po štirih zapravljenih strelih proti Belorusiji le našel žogi pot v mrežo. FOTO: Hazem Gouda/Reuters
Odpri galerijo
Darko Cingesar je po štirih zapravljenih strelih proti Belorusiji le našel žogi pot v mrežo. FOTO: Hazem Gouda/Reuters

Kazalo je zelo slabo, razpletlo se je odlično, popotnica Slovenije v glavni del svetovnega prvenstva v Egiptu pa je dobra. Po zmagi proti Belorusiji z 29:25, potem ko so na krilih zadnjega prišleka Urbana Lesjaka (10 obramb), Blaža Janca (8 golov) in kapetana Jureta Dolenca (7) nadoknadili šest golov zaostanka (6:12), jih danes ob 15.30 v Kairu čaka tekma proti Severni Makedoniji, ki je na mundial prišla kot prva rezerva po odpovedi Češke.

Četa selektorja Ljubomirja Vranješa je bila še v nekakšnem nokdavnu po šokantnem porazu proti Rusiji in je bila v prvi četrtini povsem razglašena. A že do odmora je našla ritem in prišla do izenačenja (15:15). V drugem delu pa je fante popustil krč in so upravičili vlogo favorita. S spoznanjem, da vendarle niso pozabili igrati rokometa in da imajo še precej rezerv, se bodo lotili starih znancev iz Severne Makedonije. V zadnjih desetih letih so se z njimi srečali velikokrat, štirikrat tudi na velikem tekmovanju. Na SP 2015 in 2017 so jih premagali, na EP 2012 in 2018 pa izgubili.

Tokrat bodo izraziti favoriti, na papirju razlika v kakovosti nikdar ni bila večja. Makedonci so šele dva dni pred SP izvedeli, da potujejo v deželo faraonov, tam pa doživeli visoka poraza proti Švedski in Egiptu, preden so si kožo rešili proti Čilu. Reprezentanca je precej oslabljena, selektor Danilo Brestovac se je odločil za pomladitev in dober rezultat pričakuje čez leto dni na EP na Madžarskem in Slovaškem. V vratih ni več Borka Ristovskega, na levem krilu manjka poškodovani Dejan Manaskov, na desnem zaradi covida-19 Goce Georgievski. V Severni Makedoniji, kjer je rokomet šport številka 1, je bila reprezentanca po porazu proti Egiptu z 19:38 deležna hudega zmerjanja na družabnih omrežjih. Zmaga proti Čilu je prinesla nekaj miru, ampak nihče ne pričakuje zmage proti Sloveniji. Obramba naj bi bila šibka točka, v napadu skoraj vse sloni na izkušeni navezi Kiril Lazarov-Stojanče Stoilov.

Slovenci so se včeraj z avtobusom preselili iz Aleksandrije v Kairo, kjer jih po tekmi s Severno Makedonijo čakata še srečanji s Švedsko (petek, 20.30) in Egiptom (nedelja, 18.00). Samo tri zmage jamčijo nastop v četrtfinalu. Drugi del 27. SP tekmeci v novi skupini 4 sicer začenjajo takole: Švedska 4 točke, Rusija 3, Slovenija in Egipt po 2, Belorusija 1 in Severna Makedonija 0.
V ekipo se je vrnil optimizem in Slovenci so odločeni zgrabiti priložnost. V največjem afriškem mestu so se nastanili v hotelu na obrežju mogočnega Nila, kjer ni bilo razgleda na piramide. Nista jih mogla ugledati niti Urh Kastelic in Tilen Kodrin, ki sta bila še enkrat testirana. Če bo vse v redu, se bosta lahko danes pridružila ekipi in kandidirala za nastop, vendar je konkurenca velika, zdaj ima Vranješ ob še drugem rezervistu Tadeju Mazeju kar 21 igralcev.

Makedoncev ne gre podcenjevati

»Vožnja je bila počasna in dolga. Povsod samo pesek. Načrtovali smo, da bomo prišli sem s štirimi točkami, ampak nič ne de. Upam, da je zmaga z Belorusijo znak, da se naša krivulja vzpenja. Treninga nismo imeli, moramo se spočiti. Igralci vedo, kaj in kako, en trening jim ne bi veliko koristil. Makedonci imajo dva, tri igralce, na katere moramo biti zares pozorni. Ocenjujem, da imamo boljšo ekipo, in računam na dve točki,« je povedal Vranješ.

Blaž Blagotinšek je bil pomemben mož proti Belorusom, a tudi v njem so še rezerve. »Žal nimamo vseh štirih točk, proti Rusiji ni bilo prave obrambe, delali smo preveč napak. Proti Belorusiji smo v večini drugega polčasa pokazali tisto svojo pravo igro. Makedonci so prišli na SP naknadno, niso tako močni kot običajno. Toda ne smemo jih podcenjevati. V preteklosti smo igrali z njimi in imeli določene težave. Vzdušje v ekipi je spet dobro, po zmagi z Belorusijo smo bili zelo veseli, nikakor nočemo, da se nam ta ekipni duh spet sesuje v prah. Imamo dobro izhodišče in gremo polni adrenalina naprej.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije