FORMULA 1

V cilju se mu je iz oči ulil slap

George Russell je po prvi zmagi v formuli 1 zatrdil, da je to šele začetek. O tem podvigu je sanjal, ko je bil še malček v avtomobilčku na pedale.
Fotografija: George Russell je dočakal prvo zmago in jo doživel zelo čustveno. FOTO: Amanda Perobelli/Reuters
Odpri galerijo
George Russell je dočakal prvo zmago in jo doživel zelo čustveno. FOTO: Amanda Perobelli/Reuters

Če si je kdo ob Maxu Verstappnu, Charlesu Leclercu, Sergiu Perezu in Carlosu Sainzu zaslužil zmago v tej sezoni formule 1, je to prav gotovo George Russell. Krstno je dočakal na VN Brazilije v São Paulu in takoj zagotovil, da pomeni šele začetek. Russell, 24-letni dirkač iz pristaniškega mesta King's Lynn v vzhodni Angliji, je v prvi sezoni pri Mercedesu potrdil veliko nadarjenost in pri srebrnih puščicah zasenčil tudi sedemkratnega svetovnega prvaka Lewisa Hamiltona. Kar sedemkrat je stal na zmagovalnem odru, preden je prvič stopil na najvišjo stopnico.

O zmagi v formuli 1 je sanjal, ko je bil še malček v avtomobilčku na pedale. Zato ni čudno, da v trenutku, ko so se mu sanje uresničile, ni mogel zadržati solz. Njegova kariera je bila čustveni vrtiljak, odkar je leta 2018 postal prvak v formuli 2 in se potem pridružil nekonkurenčnemu moštvu Williams, s katerim mu v prvih dveh sezonah ni uspelo osvojiti niti točke. A to je bila zanj neprecenljiva šola. Prve točke je osvojil kot nadomestni dirkač Mercedesa leta 2020, lani pa je z Williamsom celo stopil na zmagovalni oder na razvpiti dirki za VN Belgije, ki se je v nalivu začela in končala s tremi krogi za varnostnim avtomobilom.

Potreboval bi par robčkov

Ko je Russell končno dobil ponudbo iz Mercedesa, kjer je zamenjal Valtterija Bottasa, pa je imel smolo, da se je ravno končala dolgoletna vladavina nemške ekipe, dirkalnik pa je zaostal za Red Bullom in Ferrarijem. Nedeljska zaslužena zmaga v Interlagosu je bila v tej luči še posebno dobrodošla. Bila je prva za Mercedes v sezoni in prva, odkar so pri srebrnih puščicah osvojili osmo zaporedno konstruktorsko lovoriko.

»O tem trenutku sem sanjal mnogokrat, a nikdar nisem bil prepričan, ali se bo zgodilo oziroma kdaj. Tako ponosen sem na celotno ekipo. Napredek, ki smo ga pokazali od začetka sezone, je neverjeten. Ta zmaga nam bo dala krila v pripravah za naslednjo sezono,« je od ponosa žarel Russell, ki je dobil tudi sobotni sprint s kvalifikacijami. Na dirki ni storil niti ene napake, čeprav je bila dvakrat prekinjena z varnostnim avtom in mu je za ovratnik dihal Hamilton, ki si želi biti boljši od mladega tekmeca. Pred nedeljsko zadnjo preizkušnjo v Abu Dabiju ima Russell 25 točk naskoka pred Hamiltonom in bo bržčas ostal prvi Mercedesov volan.

»To je šele začetek,« je ob prečkanju ciljne črte zatrdil Russell. »Vedel sem, da zmoremo. Potreboval bi par robčkov, ker jočem,« je dejal voznik, ki se mu je v hipu odvil film, v katerem je s starši prevozil tisoče kilometrov z avtodomom na dirke v kartingu. Spomnil se je vseh, ki so mu stali ob strani. »Presenečen sem bil, kako hitro sem začel jokati, ko sem zagledal črno-belo zastavo. Do drugega zavoja se je iz oči ulil slap. Pomislil sem na družino, na vse doma. Takoj ko sem prišel do telefona, smo se dobili v skupini na facetimu. To je bila tako neverjetna vožnja za vse nas.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije