JUDO

V Budimpešti brez evropske prvakinje in podprvakinje

Svetovno prvenstvo v judu se za slovensko zastopstvo ni začelo najbolje. Marjan Fabjan največje možnosti za uspeh pripisuje Andreji Leški.
Fotografija: Adrian Gomboc (desno) bo po daljšem času spet stopil na tatami. FOTO: Rok Rakun/JZS
Odpri galerijo
Adrian Gomboc (desno) bo po daljšem času spet stopil na tatami. FOTO: Rok Rakun/JZS

Najboljši judoisti in judoistke imajo letos kar tri velika tekmovanja. In to v razmiku le nekaj več kot treh mesecev! Potem ko so se sredi aprila borili za kolajne na evropskem prvenstvu v Lizboni, se je včeraj v Budimpešti začelo svetovno prvenstvo, čez poldrugi mesec pa jih čakajo še poletne olimpijske igre v Tokiu.

V tako kratkem času je seveda težko biti v vrhunski formi na vseh treh turnirjih, zato so se nekateri odločili izpustiti bodisi evropsko bodisi svetovno prvenstvo. Marjan Fabjan, dolgoletni trener celjske šampionke Tine Trstenjak, je, denimo, za olimpijsko prvakinjo v kategoriji do 63 kilogramov iz Ria de Janeira 2016 prečrtal tekmovanje v glavnem mestu Madžarske.


»S Tino se pripravljava za tekmo v Tokiu, ki je zanjo najpomembnejša preizkušnja v zadnjih petih letih – po olimpijskih igrah v Riu de Janeiru,« je poudaril Fabjan, nezadovoljen nad tem, da Judo zveza Slovenija (JZS) še vedno nima pravega prvega moža. Kot vršilec dolžnosti predsednika jo sicer zdaj vodi Vlado Čuš. Celjskega strokovnjaka moti tudi to, da bo moral z najboljšo slovensko judoistko, evropsko prvakinjo iz Lizbone, po prihodu na Japonsko takoj v olimpijsko vas. Ker je pred začetkom OI načrtoval še zaključne priprave v Tokiu, se je tam dogovarjal za treninge v eni od telovadnic, kar je zdaj zaradi strogih ukrepov proti širjenju pandemije novega koronavirusa padlo v vodo.
 

Iz Sankakuja le Ana Velenšek


V Budimpešti bo naše barve iz najuspešnejšega slovenskega kluba Z'dežele Sankaku branila le Ana Velenšek (nad 78 kg), bronasta s prejšnjih poletnih OI v Riu de Janeiru. »Glede na okoliščine in težave, ki jih je imela tudi s poškodbo, je pripravljena maksimalno. A težko rečem, kaj lahko pričakujemo od nje, vem pa, da bo dala vse od sebe,« je (na)povedal 63-letni Celjan, ki kot strokovni direktor pri JZS verjame, da se bo naše (okrnjeno) zastopstvo – v madžarski metropoli ni niti evropske podprvakinje Kaje Kajzer (do 57 kg) – s svetovnega prvenstva vrnilo z vsaj enim odmevnim dosežkom.


Največ možnosti za vidnejšo uvrstitev pripisuje Andreji Leški (do 63 kg), ki se je pred slabima dvema mesecema na prvenstvu stare celine v Lizboni izkazala z bronasto kolajno. »Zagotovo se je tudi v Budimpešti sposobna prebiti do bojev za odličje,« je prepričan Fabjan. Nadeja se, da se bodo na madžarskem tatamiju čim bolje odrezali tisti naši judoisti, ki lovijo zadnje vstopnice za Tokio.

Ob Trstenjakovi, ki v olimpijskih kvalifikacijah v slovenski paradni kategoriji drži visoko drugo mesto, imajo letalske karte za japonsko prestolnico tako rekoč že v žepu tudi Maruša Štangar (11. do 48 kg), Kaja Kajzer (15. do 57 kg), Ana Velenšek (25. nad 78 kg) in Adrian Gomboc (25. do 66 kg). Blizu so še Anka Pogačnik (35. do 70 kg), Vito Dragič (36. nad 100 kg) in Martin Hojak (39. do 73 kg). 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije