SKOKI

Ustavijo jih lahko le okužbe s covidom-19

Vodilna smučarska skakalka na svetu Ema Klinec vedela, kaj mora izboljšati. S težkim srcem je zapustila Slatnarja, s katerim je dobro sodelovala.
Fotografija: Ema Klinec se že zelo veseli tudi tekem konec tedna v Lillehammerju. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Ema Klinec se že zelo veseli tudi tekem konec tedna v Lillehammerju. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ema Klinec je imenitno odrinila v olimpijsko zimo svetovnega pokala v smučarskih skokih. Na prvi tekmi v Nižnem Tagilu je zaostala le za Avstrijko Marito Kramer, na drugi pa je zanesljivo osvojila prvo mesto pred reprezentančno kolegico Uršo Bogataj. S krstno zmago v tem tekmovanju si je zagotovila tudi rumeno majico vodilne skakalke na svetu.

«Kar zadeva treninge, je za mano najbolj stanovitno poletje. V prejšnjih treh letih sem imela v pripravljalnem obdobju določene težave, a sem se za tekme le zbrala in prikazala svoje najboljše skoke. Pred letošnjim začetkom priprav pa sem si rekla, da moram že poleti skakati brez nihanj,« je razkrila Ema Klinec, ki je dobro vedela, kaj mora izboljšati pri sebi in opremi.

«Da sem se navadila lepo postavljati smuči v zraku, sem začela spomladi skakati z devet centimetrov krajšimi, kot sem jih imela prejšnjo zimo. Zaradi menjave proizvajalca smo potrebovali vse poletje, da smo uredili vse tako, kot je treba. Takšnih stvari se je treba namreč lotevati počasi in z občutkom, da se tehnika skakanja ujame z opremo,« je razložila. Zdaj ima spet tako dolge smuči, kot jih je imela ob koncu zime.

Na vprašanje, zakaj je Slatnarjeve smuči, s katerimi je konec februarja v Oberstdorfu osvojila naslov svetovne prvakinje, zamenjala za Fischerjeve, je pojasnila, da je dobro, če ima čim več tekmovalk v ekipi enake smuči, saj je potem lažje tudi serviserju. »Če se kje pojavi kakšna napaka, jo lahko hitro odpravimo,« je pristavila 23-letna šampionka iz Poljan nad Škofjo Loko. V isti sapi je poudarila, da je bilo sodelovanje s Slatnarjem, na katerega je bila zelo navezana, srčno in silno dobro. »Vedno sem dobila, kar sem želela, zato je bilo res težko zamenjati proizvajalca. A nekje je treba potegniti črto. Zdaj je čas za novo zgodbo.«

Rada ima Norveško

Veseli jo tudi dobro zdravstveno stanje. »S krvjo, ki mi je občasno povzročala malo preglavic, je zdaj na srečo vse v najlepšem redu, zaradi česar sem veliko bolje pripravljena in spočita. Včasih sem morala paziti na veliko stvari, kar je zelo obremenjujoče,« je zaupala Klinčeva, ki prek smučarske zveze sodeluje z nutricionistko Urško Bukovnik. »Vsak mora sam toliko spoznati svoje telo, da ve, kaj in kdaj mu kaj ustreza. Ker pa tudi zaradi koronavirusa vemo, da ničesar ne vemo, določene stvari prepuščam strokovnjakom,« je omenila članica SSK Norica Žiri. Na številna testiranja se je medtem že navadila. »Si vsaj nos očistimo. No, šalo na stran. Ni mi težko iti na testiranje, če vem, da bom lahko potem tekmovala.«

Močna konkurenca v ekipi ji pomeni ogromno. »Spominjam se, koliko smo se včasih ubadali z opazovanjem posnetkov tujih skakalk, s katerimi se zdaj sploh ne obremenjujemo. Tako smo močni, da lahko znotraj ekipe ustvarimo uspehe. Celotna ekipa je vrhunsko pripravljena. Če se malo pošalim, nas lahko ustavijo le morebitne okužbe s covidom-19,« je dodala v smehu.

Tudi za nadaljevanje sezone ima visoke cilje. »Kadar so pozimi velika tekmovanja, je treba vrhunec pripravljenosti načrtovati zanja, ni pa nujno, da se ti vedno izide po načrtih. Moj prvi cilj je nastopiti na vseh tekmah. Upam, da mi bo zdravje služilo, kajti potem bodo – verjamem – tudi rezultati dobri. Od druge poškodbe naprej stremim k zmagam, vem, kako se jih doseže. To bom poskušala pokazati na čim več tekmah,« je razgrnila svoja pričakovanja.

Zelo se že veseli preizkušenj konec tedna v Lillehammerju. Ni skrivnost, da se na Norveškem počuti zelo dobro. »Imam jo rada zaradi lepe pokrajine in morske hrane,« je še dejala Ema. 

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas