1. SNL

Tudi Olimpija v ritmu tanga

V 19. krogu 1. SNL nov argentinski šov. Nadaljevanje lige predvidoma 13. februarja.
Fotografija: Andres Vombergar (levo) je tudi proti Gorici potrdil, da v igri z glavo nima enakovrednega tekmeca v 1. SNL. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Andres Vombergar (levo) je tudi proti Gorici potrdil, da v igri z glavo nima enakovrednega tekmeca v 1. SNL. FOTO: Jože Suhadolnik

Slovenski ligaški nogomet pleše v ritmu tanga. Mariboru pod taktirko Maura Camoranesija za vrat diha Olimpija, ki je sezono zaokrožila na pogon golov Andresa Vombergarja. Visoki in postavni napadalec Olimpije je v zadnjem letošnjem dejanju dobro uro zelo negotov dvoboj proti Gorici odločil z dvema goloma, s čimer je na lestvici najboljših strelcev ujel soigralca Đorđeja Ivanovića. Oba sta zabila po osem golov.

Zaostajata le za Nardinom Mulahusejnovićem, ki je Kopru s svojim devetim golom v sezoni pomagal pri zmagi v Sežani. Tabor je sploh prvič izgubil na domačem igrišču v tej sezoni. V Stožicah ni bilo več Milana Mandarića, toda prvi mož kluba še ni prepustil vajeti naslednikom, temveč je odšel le na obisk k družini v ZDA. Vamos, Andres, vamos Mauro. Andres in Mauro sta dodana vrednost v ljubljansko-mariborski šampionski bitki. Nekoliko pozno, pa vendar bolje kot nikoli, je argentinski nogomet zakorakal v slovensko ligo.


Evropi sicer že desetletja piše poglavje z debelimi črkami. Res je, da so tudi v Sloveniji že igrali Argentinci, a razen prvega slovenskega Argentinca v SNL in zdajšnjega zveznega igralca Aluminija Maria Lucasa Horvata, deloma argentinskega Hrvata Martina Šarića, ki je igral za Celje, in Juana Vitagliana, ki je bil član Kopra in kratek čas tudi Olimpije, niso imeli vidnejše vloge. Lahko pa bi jo imeli, če bi Lucas Ontivero, ki je bil v prvem Mandarićevem letu jeseni član Olimpije kot posojeni igralec Galatasaraya, tudi ostal v Ljubljani. Pri Dravi in Aluminiju se je preizkusil še en argentinski Slovenec Javier Grbec, pri Kopru ima za zdaj še obrobno vlogo Claudio Spinelli.
 

Ob koncu ujel strelsko formo


Vombergar je v drugi polovici jesenskega dela sezone postal glavni adut trenerja Dina Skenderja. Prvi ligaški gol po septembrski vrnitvi iz Rusije je zabil šele v 9. krogu proti Bravu, nato jih je še sedem. »Poznalo se je, da dolgo nisem igral,« je med zeleno-belimi navijači razkril najbolj priljubljen igralec, ki pri ruski Ufi v poldrugem letu res ni veliko igral (na 31 tekmah je dosegel dva gola), a se je v družbi Bojana Jokića in Lovra Bizjaka počutil zelo dobro.


Vombi je z goloma v slogu vrhunskih strelcev za nekaj časa odrešil muk trenerja in športnega direktorja Mladena Rudonjo, ki je bil glavni pobudnik njegove vrnitve med zeleno-bele. Gorica je bila zelo nespretna pred vrati Žige Freliha in kot že velikokrat v tej sezoni je naredila dober vtis, toda izgubila. »Prav nič ne pomeni, če so zadnji, v slovenski ligi je vsaka tekma težka,« je povedal 187 cm visoki Andres, ki se nadeja, da bo morda tudi v tej sezoni odločilni jeziček na tehtnici v boju za naslov prvaka. Kot je bil v sezoni 2017/18, ko je z golom za 3:2 v 90. minuti šokiral poln Ljudski vrt. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije