LIGA PRVAKOV

Tuchel o dobrem delu: Kakor se vzame

Znova močan nemški pridih v sklepnem dejanju lige prvakov. Finale si bo na stadionu Dragao ogledalo 16.500 ljubiteljev nogometa.
Fotografija: Timo Werner je eden od vročih adutov Chelseaja in nemške reprezentance. FOTO: Peter Cziborra/Reuters
Odpri galerijo
Timo Werner je eden od vročih adutov Chelseaja in nemške reprezentance. FOTO: Peter Cziborra/Reuters

Angleški finale lige prvakov v nogometu, ki bo v soboto na stadionu Dragao v Portu (z začetkom ob 21. uri), bo imel (znova) tudi močan nemški pridih. Chelseajevo moštvo namreč kot trener vodi Thomas Tuchel, ki ima v svojih vrstah tri rojake (Kaija Havertza, Antonia Rüdigerja in Tima Wernerja), dres Manchester Cityja pa med drugimi nosi tudi turški Nemec Ilkay Gündogan.

Zaradi težko pričakovanega zaključnega dvoboja bodo omenjeni štirje nemški nogometaši izpustili začetek reprezentančnih priprav v Seefeldu, kjer se bo elf uigraval za bližnje prvenstvo stare celine (med 11. junijem in 11. julijem) v enajstih mestih po Evropi. To bo tudi zadnji veliki turnir, na katerem bo izbrano vrsto Nemčije kot selektor vodil Joachim Löw. Iz tamkajšnje nogometne zveze (DFB) so namreč ravno včeraj potrdili, da bo po euru 2021 – ne glede na to, kako se bo ta razpletel za trikratne evropske prvake (1972, 1980 in 1996) – za reprezentančno krmilo poprijel Hansi Flick, ki je medtem že zapustil trenersko klop münchenskega Bayerna.
 

Tretji nemški trener zapored z lovoriko?


Tuchel bo tako že drugič zapored vodil ekipo v sklepnem dejanju najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Lani je do velikega finala v Lizboni popeljal Paris Saint-Germain (PSG), ki je nato z 0:1 pokleknil pred Flickovim Bayernom. Če bo v soboto uspešen, bo postal tretji nemški trener zapovrstjo, ki se bo s svojimi varovanci veselil končne zmage v ligi prvakov; leta 2019 so si namreč prestižno lovoriko priigrali nogometaši Liverpoola pod taktirko Jürgna Kloppa.


Ko je Tuchlu, s katerim so – spomnimo – odgovorni pri PSG decembra lani prekinili sodelovanje (Parižani so nazadnje izgubili bitko za naslov francoskih prvakov z Lillom), po Chelseajevem preboju v zaključni dvoboj eden od novinarjev omenil, da očitno dobro in pravilno dela, se je 47-letni Bavarec v svojem slogu le skromno namuznil: »Ali pa tudi ne. Kakor se pač vzame, saj ne gre za isti klub ...« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije