JUDO

Tina, Kaja in Andreja vrnile Slovenijo na zemljevid Evrope

Trstenjakova še tretjič prvakinja stare celine v judu, prva kolajna za Leškijevo. Ni veliko manjkalo, pa bi v naši paradni kategoriji videli zgodovinski finale.
Fotografija: Tina Trstenjak se je že tretjič ovenčala z naslovom evropske prvakinje. FOTOgrafiji: JK Bežigrad/JZS
Odpri galerijo
Tina Trstenjak se je že tretjič ovenčala z naslovom evropske prvakinje. FOTOgrafiji: JK Bežigrad/JZS

Potem ko so slovenski judoisti novembra lani v Pragi po dolgih 18 letih prekinili niz osvajanja kolajn na prvenstvih stare celine, so se minuli konec tedna v udarnem slogu vrnili na (evropski) zemljevid. Iz Lizbone se vračajo s tremi kolajnami, ob evropski prvakinji Tini Trstenjak (do 63 kg) sta se slovesne razglasitve udeležili tudi srebrna Kaja Kajzer (do 57 kg) in bronasta Andreja Leški (do 63 kg).

Celjska šampionka Tina Trstenjak premika mejnike slovenskega juda tako, kakor ruši tekmice na blazinah. Na evropskem prvenstvu v Lizboni je predvčerajšnjem bolj ali manj prepričljivo ugnala Madžarko Brigitto Varga (z iponom), Poljakinjo Agato Ozdoba-Blach (z iponom), Nizozemko Sanne Vermeer (z iponom) in v zaključnem obračunu še Rusinjo Darjo Davidovo (z vazarijem) ter se ovenčala z zlato lovoriko.

»Tokrat sem se počutila res močno – tako telesno kot psihično. Že od uvodnega dvoboja, ki mi običajno povzročajo določene preglavice, sem se borila dobro in potem se je le še stopnjevalo vse do finala,« je razkrila judoistka kluba Z'dežele Sankaku in priznala, da jo je Davidova, s katero se sicer dobro poznata, presenetila z močjo. Zmagovito prednost si je zagotovila z metom, ki ji ga je prek Petre Nareks (38-letna Žalčanka je vodila Tino z roba tatamija) predlagal celjski strokovnjak Marjan Fabjan.
Andreja Leški si je priborila svojo prvo kolajno na evropskih prvenstvih.
Andreja Leški si je priborila svojo prvo kolajno na evropskih prvenstvih.

Po finalni zmagi je Trstenjakova zadovoljno pokazala dvignjena palca, po slovesni razglasitvi, med katero so ji portugalski prireditelji zaigrali Zdravljico, pa ponosno tri prste – za že tretji naslov evropske prvakinje po Kazanu 2016 in Varšavi 2017. Toliko jih ni osvojil noben slovenski judoist, z dvema se lahko pohvali Lucija Polavder (Dunaj 2010 in Budimpešta 2013), ki se je sicer na tem tekmovanju kar osemkrat zavihtela na zmagovalni oder. Trstenjakova je zdaj že pri sedmih žlahtnih kovinah s prvenstev stare celine.

»Da sem že tretjič zmagala na evropskem prvenstvu, je super. Tako sem dosegla nov mejnik v slovenskem judu, pa sem v Lizbono odpotovala predvsem zato, da bi ostala v tekmovalnem ritmu. Z rezultatom se nisem obremenjevala, pa je prišel sam od sebe,« je bila dobro razpoložena 30-letna Celjanka.
 

Končno posegla po želeni kolajni


Ni veliko manjkalo, pa bi v naši paradni kategoriji (do 63 kg) videli zgodovinski slovenski zaključni dvoboj na prvenstvih stare celine. Leškijeva, ki je bila kot druga nosilka – kakor prvopostavljena Trstenjakova – v uvodnem krogu prosta, se je po zmagah nad Srbkinjo Anjo Obradović (z vazarijem) in Italijanko Mario Centracchio (z iponom) prebila v polfinale, v katerem pa je morala priznati premoč Davidovi (z vazarijem).

»Naredila sem napako, ki me je stala nastop v zaključnem dvoboju. Škoda, saj bi se lahko s Tino srečali v finalu, kar bi bilo res fenomenalno. Tako bi spisali še eno zgodovinsko poglavje,« je obžalovala 24-letna Koprčanka, ki je v dvoboju za tretje mesto z atraktivnim metom vrgla na hrbet Agato Ozdoba-Blach. »Za evropsko prvenstvo v Lizboni sem se načrtno pripravljala, to je bil moj vrhunec letošnje sezone. Izboljšala sem svoj najboljši dosežek na tem tekmovanju in končno posegla po kolajni, ki sem si jo tako zelo želela,« je bila na koncu do ušes nasmejana tudi judoistka Bežigrada.

Od slovenskih reprezentantov so se do uvrstitev minuli konec tedna v Lizboni dokopali tudi sedmouvrščena Anka Pogačnik (do 70 kg) ter Narsej Lackovič (do 90 kg) in Enej Marinič (nad 100 kg), ki sta pristala na devetih mestih. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas