SKOKI

Timi po slabši sobotni predstavi pokazal zobe

Slovenski orel Timi Zajc (5.) do svoje najboljše uvrstitve. Jevgenij Klimov do zgodovinske krstne zmage za Rusijo.
Fotografija: Timi Zajc se je v Visli s petim mestom veselil svojega najboljšega dosežka v svetovnem pokalu. Foto: Matej Družnik
Odpri galerijo
Timi Zajc se je v Visli s petim mestom veselil svojega najboljšega dosežka v svetovnem pokalu. Foto: Matej Družnik

LJUBLJANA – Glede na to, kako slabo so slovenski smučarski skakalci tekmovali na sobotni ekipni preizkušnji v Visli, so na včerajšnji posamični tekmi presegli pričakovanja. To še zlasti velja za Timija Zajca, ki se je izkazal z zelo dobrim 5. mestom, kar je njegov najboljši dosežek med elito (prej 12. mesto iz Nižjega Tagila '17).
Timi Zajc se je v Visli s petim mestom veselil svojega najboljšega dosežka v svetovnem pokalu. Foto: Matej Družnik
Timi Zajc se je v Visli s petim mestom veselil svojega najboljšega dosežka v svetovnem pokalu. Foto: Matej Družnik


S skokoma, dolgima 126 in 127 metrov, je v finalu izgubil eno mesto in za pičle 1,9 točke zaostal za četrtouvrščenim poljskim asom Kamilom Stochom (126,5 m 127 m). Pred komaj 18-letnika iz Hramš pri Dobrni pa so skočili le še tretjeuvrščeni Japonec Rjoju Kobajaši (137,5 m – s podrsom in 127 m), drugouvrščeni Nemec Stephan Leyhe (124,5 m in 130,5 m) in Jevgenij Klimov (127,5 m in 131,5 m), ki se je v zgodovino vpisal kot prvi ruski zmagovalec v svetovnem pokalu.

Zajčev uspeh sta dopolnila oba AnžetaLanišek (124,5 m in 121 m) je zasedel 20. mesto, do točk pa se je na uvodni postaji jubilejne 40. sezone s 26. mestom dokopal tudi Semenič (123 m in 116,5 m). Ob takšnih asih, kot so Avstrijca Michael Hayböck (32.) in Gregor Schlierenzauer (48.), Norvežan Daniel-Andre Tande (36.) in Švicar Simon Ammann (46.), sta praznih rok ostala tudi Bor Pavlovčič (114,5 m) in Tomaž Naglič (118 m), ki sta drug za drugim tekmo končala na 40. oziroma 41. mestu. Najizkušenejši slovenski reprezentant Jernej Damjan je kakor novinec Žak Mogel izpadel že v petkovih kvalifikacijah.
 

V soboto poljska veselica


Ekipna preizkušnja pa se je v soboto razpletla povsem po okusu številnih domačih privržencev. Poljska četverica (v postavi Piotr Zyla, Jakub Wolny, Dawid Kubacki in Stoch) jih je namreč razveselila z zmago, za katero je imel največ zaslug prav glavni adut Stoch (126,5 m in 129 m), ki je bil najboljši posameznik tekme. "Za nas se je razpletlo res sijajno. Navijači so znova pričarali sijajno vzdušje in moram priznati, da so mi z glasnim spodbujanjem zelo pomagali. Tudi to, da me je trener Stefan Horngacher kljub mojim ne najboljšim petkovim nastopom uvrstil v ekipo in mi dal tako vedeti, da verjame vame, mi je pomenilo veliko," je priznal trikratni olimpijski prvak.

Poljakom so se najbolj, na 11,1 točke, približali drugouvrščeni Nemci (Karl Geiger, Markus Eisenbichler, Stephan Leyhe in Richard Freitag), na tretjem mestu pa so z zaostankom 54,6 točke pristali Avstrijci (Michael Hayböck, Clemens Aigner, Daniel Huber in Stefan Kraft).
Slovenski skakalci (glavni trener Gorazd Bertoncelj je po kvalifikacijah v ekipo uvrstil Pavlovčiča, Nagliča, Laniška in Zajca) so nastopili pod pričakovanji in med enajstimi moštvi izvlekli komaj 7. mesto. Kako povprečni so bili njihovi nastopi, dokazuje tudi podatek, da so jih kljub dvema padcema Rjojuja Kobajašija in Takuja Takeučija prehiteli četrtouvrščeni Japonci, pred našo vrsto, v kateri je bil še najboljši Lanišek (113 m in 119 m), pa bi se ob Švicarjih (5.) in Rusih (6.) zagotovo prebili tudi Norvežani (10.), če ne bi zaradi neustreznega tekmovalnega dresa v uvodni seriji diskvalificirali Roberta Johanssona.

"Sproščeni oziroma pravi smo bili morda le v poskusni seriji, v kateri je imel Timi tretji dosežek, medtem ko sta bila Anže in Bor solidna. Na tekmi so se nato fantje odrezali zelo slabo; bili so nesproščeni, agresivni in preveč zakrčeni v v zraku. V takšnih razmerah je potem od njih zelo težko pričakovati dolge skoke," je strnil Bertoncelj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije